Jakie karmy dla nerkowca

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lip 14, 2010 18:47 Jakie karmy dla nerkowca

Wiem, że istnieje wątek na temat kotów nerkowych i będę go studiowała w miarę możliwości, ale na razie nie dokopałam się nigdzie do spisu karm dla kotów z przewlekłym zapaleniem nerek.

Kotka moich rodziców, Klementyna (14 lat), przedwczoraj przestała się załatwiać. Przysiadała, grzebała w kuwecie, ale nie siusiała. Po wizycie u lekarza i lekach sytuacja wróciła do normy, jednak badania krwi wskazały na podwyższony BUN (36,08), wyniki morfologii wskazały jedynie na lekkie odwodnienie kotki.
Wyniki biochemii:
ALT (GPT): 36,00 U/l (20-107)
Białko całkowite: 8,50 g/dl (6-8)
AP (Fosfataza zasadowa): 37,00 U/l (23-107)
Kreatynina: 1,56 mg/dl (1-1,8)
BUN (Azot mocznika): 36,08 mg/dl (12-33)

Lekarz podejrzewa przewlekłe zapalenie nerek. Moja matka jest w histerii, bo rodzice są w dość skomplikowanej sytuacji teraz, a ona już widzi potworne koszty karmy nerkowej. Z tego co udało mi się wyszukać, karmy są rózne w różnym przedziale cenowym, ale na razie jestem totalnie zielona, jakich firm karm szukać i gdzie.

Czy mogłybyście mnie poratować i wpisać te, których używacie przy swoich kotach z tym schorzeniem? Najlepiej z jakimś rozróżnieniem: sucha, mokra, ceną i na ile mniej więcej starcza?
Moich rodziców ta sytuacja na razie przerasta, a mnie głowa pęka od tłumaczenia im, skąd się to bierze, co trzeba robić, itd...

Z góry dziękuję!
Ostatnio edytowano Śro lip 14, 2010 20:37 przez Usagi_pl, łącznie edytowano 1 raz

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Śro lip 14, 2010 19:00 Re: Jakie karmy dla nerkowca

Jakie są normy podane przy tych wynikach, bo mi się wydaje, że te wyniki nerkowe są w normie. Karmy nerkowej nie należy podawać jeśli nie jest to konieczne, bo koty jej nie lubią i spada im apetyt. Czy ta kotka je karmę suchą, mokrą, mięso? Starszy kot powinien dużo pic, jeść mokrą karmę i mięso. Karm nerkowych jest na rynku dużo, w zooplus.pl kattovit, Animonda Integra Protect Nieren, Bephar , w Krakvet.pl także hills, trovet, Royal Canin, w niektórych jest purina vet NF i Eukanuba. Można też robić domową karmę nerkową z delikatnego mięsa z ryżem i tłuszczem. Jeżeli jednak kotka przestała się załatwiać to może być typowy dla starszego wieku problem zaparć, trzeba wtedy zwiększyc ilośc płynu i tłuszczu w diecie, zachęcać do picia
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Śro lip 14, 2010 19:23 Re: Jakie karmy dla nerkowca

Beaphar zestaw karm
Oszczędnościowy zestaw dietetyczny ze specjalistycznymi produktami firmy beaphar dla kotów z problemami nerek, zawiera karmę mokrą, suchą oraz snaki.
- 6 miseczek, karma sucha i snaki
teraz 49,80
ratings ( 1 ocena )
Beaphar z tauryną, 6 x 300 g mokra
beaphar to specjalna karma uzupełniająca dla kotów z problemami nerkowymi, z zawartością tauryny
- 6 x 300 g 48,80 zł (2,71 / 100g)

Beaphar z tauryną, 6 x 100 g mokra
Beaphar z tauryną, 6 x 100 g
Idealne uzupełnienie pożywienia dla kotów mających problemy z nerkami i oddawaniem moczu, jak również pełnowartościową tauryną na serce, oczy i mózg
- 6 x 100 g 23,80 zł (3,97 / 100g)

Beaphar Dieta na nerki 6 x 100 g
Beaphar Dieta na nerki 6 x 100 g mokra
Beaphar karma dietetyczna dla kotów z problemami układu moczowego i nerek, z najlepszych naturalnych surowców, w smacznych wariantach oraz wartościową tauryną, na serce, mózg i wzrok
- Pierś kurczaka 22,00 zł(3,67 / 100g)

- Łosoś 22,00 zł (3,67 / 100g)

Kattovit Low Protein 12 x 85 g
Karma mokra dla kota jako specjalna żywność dietetyczna dla ochrony nerek, karma ze zredukowaną zawartością białka
- Jagnięcina 29,80 (2,92 / 100g)

- Kurczak 29,80 (2,92 / 100g)

Integra Protect Nerki, 6 x 100 g mokra
Specjalistyczna karma kompletna Integra Protect dla kotów z przewlekłą niewydolnością nerek
- Kurczak 19,80 (3,30 / 100g)

- Indyk 19,80 (3,30 / 100g)

- Wieprzowina 19,80 (3,30 / 100g)

Integra Protect sucha
Integra Protect specjalistyczna karma kompletna dla kotów mających ograniczoną funkcję nerek. Zmniejszona ilość białka i zawartość fosforu, duża przyswajalność i lekkostrawność
- 250 g 10,80 (4,32 / 100g)

- 1,75 kg 54,80 (3,13 / 100g)

Kattovit Low Protein sucha
Karma sucha Kattovit Low Protein to specjalna dieta nerkowa dla kotów
- 1 kg 27,80 (27,80 / kg)

- 3 kg 67,80 (22,60 / kg)
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Śro lip 14, 2010 19:47 Re: Jakie karmy dla nerkowca

Leon jest na Renalu Royal Canin, suchym i mokrym. Suche dosyć wydajne, w Krakvecie jest dobra cena.
A co wet zalecił :?:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro lip 14, 2010 20:32 Re: Jakie karmy dla nerkowca

Greta_2006 pisze:Leon jest na Renalu Royal Canin, suchym i mokrym. Suche dosyć wydajne, w Krakvecie jest dobra cena.
A co wet zalecił :?:

Właśnie Renala. Ale ten wet to nie jest wet, do którego mam pełne zaufanie, choć też polecany. Na razie to co robi, pomaga, choć to taki typ, który sam wie najlepiej i nie dzieli się wiedzą. A moja matka nie pomaga - tak naprawdę chodzę tam z nią, żeby panować nad sytuacją, bo Klementyna jest grzeczna jak baranek, wet nie zdziera i zaleca normalne rzeczy, a moja matka na widok kroplówki chciała stamtąd uciekać. "nigdy więcej kotów, wszyscy ją wykończymy" - ten typ.

Uzupełniłam normy w pierwszym poście - na tym wyniku badania od weta nic takiego nie ma i panuje lekki chaos (sam przepisywał na papier firmowy?)
Klementyna ma jednak więcej objawów niż tylko morfologia krwi - duże pije, dużo siusia, często wymiotuje. Karmy jada, powiedzmy sobie szczerze - podłe, bo do moich rodziców niewiele dociera.

Joannam - dziękuję. Zaraz sobie to podrukuję i przejrzę po sklepach.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Śro lip 14, 2010 20:57 Re: Jakie karmy dla nerkowca

Wyniki nerkowe są w normie, na górnej granicy, podobnie białko. Wg mnie w takiej sytuacji nie ma znaczenia czy karma będzie nerkowa czy nie, bo to bardzo lekka - jeżeli w ogóle - niewydolność, wynik jest normalny dla wieku. Kicia po prostu powinna jeść dobrą karmę i dużo pic. Natomiast jeśli często wymiotuje to jest problem z żołądkiem - najniebezpieczniejsza rzecz to właśnie podrażnienie żołądka, koniec końców ogromnie osłabia organizm - należałoby skonsultować podawanie famidyny - to dostępny bez recepty lek osłonowy na żołądek, powoduje natychmiastową ulgę, większość właścicieli nerkowców stosuje go stale, ale można też okazjonalnie, w okresach gdy obserwujemy że kot kładzie się na mostku (czyli boli go brzuch) albo gdy pojawiają się wymioty. U starszego kota należy bardzo dbać o poziom wody w organizmie (sosy, miski z wodą w rożnych pokojach etc) i o to by karma sprzyjała komfortowi trawiennemu, można podawać np colon lub pokrewne, tzw. glut z siemienia lnianego. Niestety jeśli chodzi o komfort trawienny u kota jest właściwością ściśle osobniczą i trzeba dietę ustawiać w drodze obserwacji, dla jednego lepszy gotowany kurczak z ryżem dla drugiego surowa wołowina, u mnie nawet to samo suche działa różnie na różne koty. Powodzenia
JM Qua (*)

JOANNAM