kiedy kotka przestaje karmić małe?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 06, 2010 11:56 kiedy kotka przestaje karmić małe?

witajcie dziewczyny :D
mam pytanie do kiedy mama kotka karmi małe? nigdy w życiu się z tym nie spotkałam i chcę wiedzieć do kiedy starcza jej pokarmu?
kiedy można małe uczyć jeść z miseczki i korzystać z kuwetki :?:
nie chciałabym czegoś zrobić nie tak dlatego poproszę o rady - każda wskazówka jest dla mnie cenna
:kotek:
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Wto lip 06, 2010 12:38 Re: kiedy kotka przestaje karmić małe?

Jeżeli chodzi Ci o to do kiedy jest niezbędne karmienie malych przez kotkę to odpowiedź brzmi - do 3 tygodnia życia. Potem, w razie musu, kociaki można przestawić na pokarm stały i mleko z miseczki/smoczka.

W tym samym czasie można już małe uczyć korzystania z kuwetki.

Bez musu - karmienie do 6 tygodnia życia, kuwetka od 4 tygodnia życia, od 4 pokarmy stałe.

Edit: pokarmu kotce starczyć może i do 3 miesiaca życia kociąt i jeszcze dalej. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lip 06, 2010 12:42 Re: kiedy kotka przestaje karmić małe?

MariaD pisze:Jeżeli chodzi Ci o to do kiedy jest niezbędne karmienie malych przez kotkę to odpowiedź brzmi - do 3 tygodnia życia. Potem, w razie musu, kociaki można przestawić na pokarm stały i mleko z miseczki/smoczka.

W tym samym czasie można już małe uczyć korzystania z kuwetki.

Bez musu - karmienie do 6 tygodnia życia, kuwetka od 4 tygodnia życia, od 4 pokarmy stałe.

Edit: pokarmu kotce starczyć może i do 3 miesiaca życia kociąt i jeszcze dalej. :)

moje maluszki mają 4 tygodnie czyli od dziś zaczynam je zaznajamiać z kuwetką i powoli może na pokarm stały :D
bardzo dziękuję za radę :D bo zależy mi by maluchy zdrowo się rozwijały i były z matką tyle ile trzeba
dziękuję :kotek:
Obrazek

Edytka1984

Post » Wto lip 06, 2010 13:04 Re: kiedy kotka przestaje karmić małe?

Z matką - czy karmi czy nie - małe powinny być do 12 tygodnia życia. Istotne jest, by matka nauczyła je kocich zasad dobrego wychowania. Taki kociak potem nie ma skrzywionej psychiki i wobec innych kotów i człowieka zachowuje sie poprawnie.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lip 06, 2010 13:10 Re: kiedy kotka przestaje karmić małe?

ponownie -dziękuję za radę :kotek:
Obrazek

Edytka1984