WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 28, 2010 20:06 WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

Dziś dzwoniła do mnie znajoma, że kotka, którą pomagałam jej w zeszłym roku łapać, przyprowadziła jej 2 maluchy w wieku na oko niecałego miesiąca... problem w tym, że kotka do "normalnej" łapki nie wejdzie - próbowałam wielokrotnie, próbowała jedna z fundacji, weszła do połowy i wyszła, a teraz syczy nawet na karmicielkę. W sierpniu złapałam jej kilkumiesięcznego syna i wykastrowałam korzystając z uprzejmości Koterii, potem ojca tego syna, jej się nie udało. Promonvet jak widać też nie zapobiegł nieszczęściu...

Karmicielka jest super, robi wszystko, co się jej powie, pomaga w łapaniu, regularnie podaje tabletki, bardzo jej zależy na kastracji kotki, chciałaby też oddać maluchy, bo boi się, że ich nie da rady wykarmić... pytałam, czy nie udałoby się złapać matki na kociaki, ale twierdzi, że to raczej niewykonalne :(

Prosiła o pomoc w łapaniu kotki za ok. miesiąc i znalezieniu ew. DT / DS dla maluchów. Ruina, w której pomieszkują, ma być niedługo wyburzana...

Chodzi o podwórko przy ul. Przemysłowej 34, chętnym pomóc podam na PW telefon do karmicielki. Chętnie włączę się w miarę wolnego czasu do akcji, ale nie mam już pomysłu, co robić :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto cze 29, 2010 9:03 Re: WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

mozna zlapac malucha i z kontenerkiem postawic przy klatce lapce od strony miski z karma
i liczac na to ze kotka sie zlapie idac do dziecka

slyszam tez o bardziej drastycznych metodach jak przywiazywanie malucha w rajstopie w miejscu miski z jedzeniem w klatce lapce , ale to juz chyba w wielkiej desperacji
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lip 02, 2010 23:52 Re: WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

Maryla pisze:mozna zlapac malucha i z kontenerkiem postawic przy klatce lapce od strony miski z karma
i liczac na to ze kotka sie zlapie idac do dziecka

dzięki, sugerowałam to p. Wandzie, ale twierdzi, że nie jest w stanie dostać się do kociąt, cytuję: ona przychodzi z nimi tylko na chwilę. Do tej ruiny naprawdę nie ma jak wejść :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Sob lip 03, 2010 12:02 Re: WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

jeśli nie mozna złapać kociąt to zabranie im matki to dla nich wyrok śmierci
jesli kocięta przychodzą do jedzenia to trzeba złapać kocieta a potem spróbować na tę przynetę- matkę
ja nie pomoge, nie mam już miejsca dla kociąt ani pomysłu co z nimi zrobić
AnielkaG

Post » Pon lip 05, 2010 23:03 Re: WAWA ŚRÓDMIEŚCIE - trudnołapalna kotka z małymi, POMOCY !!!

No właśnie kociaki podobno przychodzą, ale tylko na chwilę, kotka ucieka na sam widok p. Wandy (kiedyś podchodziła na niecały metr, na mnie syczała zawsze- lepiej pewnie już nie będzie), sąsiadka podobno poinformowała ją, że kotka tuż po porodzie spółkowała z kocurem, ale rui żadna nie zaobserwowała, ani teraz, ani wcześniej :roll: po próbie uświadomienia, że tak bardzo zaraz to się nie da i muszą minąć min. 2 tygodnie zaraz okazał się miesiącem :twisted:

znam ten teren i wierzę, że kotka może się dekować w niedostępnym miejscu- w ruinach albo za siatką prowadzącą na zamknięte podwórko- trochę ją zdążyłam poznać... coraz bardziej ta sprawa mi jednak wygląda na to, że sytuacja zwyczajnie karmicielkę przerasta- i dlatego nalega na szybkie złapanie kotki, a najlepiej także kociąt.

Do tego dziś dzwoniła i mówiła, że młody wykastrowany przeze mnie rok temu kocurek ma chyba złamaną łapkę, a na jej widok także ucieka... pewnie bez mojej wizyty tam celem rozeznania się w sytuacji się nie obejdzie, ale co dalej?

Ostatnio p. W. stwierdziła, że nie ufa moim obserwacjom, bo "mówiła mi, że kotka jest w ciąży". Owszem, mówiła, ale w MARCU (specjalnie sprawdziłam połączenia w komórce), i kotka była tak gruba jak zwykle, a okociła się w CZERWCU. :conf: :conf:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85