Drapak - sam zrobię?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 08, 2010 20:16 Drapak - sam zrobię?

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was już robił/zrobił sam drapak dla kota?
Chcę spróbować swoich sił
110x60x250 (długośćxszerokoścxwysokość) mniej więcej takie wymiary
ostatni drapak "szatany" w 3 miesiące zniszczyły (kupny)
chcę grubsze deski i więcej zmocnień dać
ktoś coś by doradził?
kotki dwa - roczniaki :)

ksoniek

Od: Czw cze 25, 2009 14:06

Post » Pon cze 21, 2010 16:38 Re: Drapak - sam zrobię?

Nasz drapak (a właściwie drapaki, bo są 3 niezależne segmenty) był już kilka razy modyfikowany - składa się z części z wielu różnych drapaków. Zrezygnowaliśmy z mocowania do sufitu, bo trochę baliśmy się o zeskakujące koty. I właściwie improwizowaliśmy - drapaki nie są w takiej konfiguracji, jaką zaprojektował producent. Nie wszystko jest prosto, bo nie wszystkie części dokładnie do siebie pasują. Ale całość jakoś się trzyma. Czeka nas tylko owijanie rur sizalem, bo to zużywa się najszybciej. Nie wiem jeszcze jak sznur przymocować do tub - zszywacz tapicerski, który mamy, jest za mały (na zbyt krótkie zszywki jest).
Z własnych elementów zrobiliśmy tylko półki na ścianę, by drapak uzupełnić - by koty mogły płynnie przechodzić lub przeskakiwać z elementu na element, by nie skakały ze zbyt dużej wysokości. Ale z tym jest taki problem, że jak się drapak później przerabia, to do nowej konfiguracji półki mogą nie pasować i zostają dziury w ścianach.
W przypadku, gdy są budki, szczególnie położone dość wysoko, polecam dodatkowe mocowanie budek do ściany (kołkami) - to usztywnia konstrukcję, czyni ją bardziej bezpieczną.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46