niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 14, 2010 16:28 niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Witam

Postanowilam spytac o wasze doswiadzenia jesli chodzi o problemy z dyscyplina u kota, oczywiscie wiem ze kota sie nie wytresuje i chodzenie po stolach itp. oraz zabawa wszystkim co popadnie to normalka, natomiast moj roczny kocurek zaczal gryzc kable, wczesniej tego nie robil, a teraz nagle zaczal, nawet wtyczki w gniazdku gryzie, boje sie ze pod moja nieobecnosc przegryzie jakis kabel i zrobi sobie krzywde albo jakis klopot, niestety żadne grozby, gazety itp. nie pomagaja, w ogole nie slucha, nie boi sie niczego, wrecz perfidnie gryzie nadal jakby na zlosc, nie mam juz pomyslow co zrobic zeby sie tego oduczyl, moja dorosla kotka jest bardzo usluchana, natomiast z nim mam problem....czy macie jakas rade?
Obrazek

angel03

Od: Nie kwi 29, 2007 13:36

Post » Pon cze 14, 2010 16:36 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Można kupić osłonki na kable - takie rureczki.
ObrazekObrazek

sous_sol

Od: Pon wrz 01, 2008 20:09

Post » Pon cze 14, 2010 16:51 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Kable wszelakie pochować w osłonki.
Kota delikatnie spryskać wodą ze spryskiwacza jak się będzie do nich zabierał. Mój Chochlik jak tylko biorę spryskiwacz do ręki to zaprzestaje tego co robił. Oczywiście psika się delikatną mgiełką i nie prosto w oczy.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Pon cze 14, 2010 17:50 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

słyszałam o patencie smarowania kabli sokiem z cytryny

angel03 pisze:zabawa wszystkim co popadnie to normalka, natomiast moj roczny kocurek zaczal gryzc kable, wczesniej tego nie robil, a teraz nagle

roczny? zaraz zaraz, a kastrowany? wiekowo mi pasuje do hormonalnej głupawki...

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Pon cze 14, 2010 17:58 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Chociaż u mnie wykastrowany Oskar to i tak nic nie pomaga.
Na szczęście nie gryzie na razie kabli.

No nie ma co gryżć tylko kable ? :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pon cze 14, 2010 18:15 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

U nas od zawsze działały : delikatny spryskiwacz na tyłek, klask w dłonie, okrzyk "nie wolno!" po takim ekhm :oops: wdechu powietrza.
Dziś wystarczy, że weźmie się sam głośny wdech i widać już tylko kocie łapy umykające :D To Rudzielc.

Nie wiem, jak będzie z Młodym, czyli Jańciem Wodnikiem, na razie na klask odczepia się od firanek i zasłon. Odskakuje od kabli, które go fascynują.
Nie chcę go pryskać wodą, ze względu na jego traumę po utopieniu :roll:
Obrazek

Marcellina

Od: Nie sie 05, 2007 12:29

Post » Pon cze 14, 2010 18:57 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Kable można:
1. pochować w osłonki, najprostsze to takie plastikowe karbowane rurki do kładzenia kabli elektrycznych w ścianach. Przecina się rurkę wzdłuż i nadziewa kablem.
2. smarować sokiem z a) cytryny, b) zmiętoszoną zewnętrzną stroną skórki od grapefruita - puszcza gorzki olejek, c) specjalnym płynem np. Z laboratorium dr Seidla, Płyn przeciw obgryzaniu... - do kupienia w sklepach zoologicznych.

Karcenie działa tylko doraźnie, jest duża szansa, że jak opiekun nie widzi kot zabierze się do ogryzania kabli.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon cze 14, 2010 18:57 Re: niezdyscyplinowany kot...nic nie pomaga...pomozcie!!!!

Ja miałam podobny problem, tyle że kot nie obgryzał kabli, a moje ulubione drzewko. I nikt mi nie wmówi, że koty nie bywają złośliwe, bo kicia obgryzała gałęzie tylko nad ranem i tylko jeśli ktoś był w pokoju. Polecana metoda ze zraszaczem zadziałała.

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16