Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 07, 2010 20:02 Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Witam
wczoraj znalazłam małego kotka ktoś podrzucił go pod drzwi. Dzisiaj wet ocenił go na 1 mc. podano mu pierwszą dawkę leku na odrobaczenie. Mały ma ogromny brzuch i nie może się wyqupkać. Wet podał mu odbytniczo wazelinę i kazał masować brzuszek. Maluch zgina się w pół i próbuje coś wdusić ale mu nie idzie. CO MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ BY MU POMÓC???

natalia1001

Od: Pon paź 13, 2008 18:28

Post » Pon cze 07, 2010 20:12 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Masuj mu brzuszek ciepłym wilgotnym wacikiem, odbyt też. Powodzenia :ok:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pon cze 07, 2010 20:13 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

mały może być bardzo zarobaczony... zgadzam się z przedmówczynią, masuj brzuszek, masuj: najlepiej namoczoną w ciepłej wodzie watą, w kierunku od żołądka do odbytu (ktoś mi tak kiedyś doradził, jak miałam u siebie miesięczne kociaki, taka ciepła wilgotna wata ma imitować język kotki).
a co mówił wet? wg niego kiedy maluch powinien dać radę z kupą?
w razie czego masz niedaleko lecznicę całodobową?

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Wto cze 08, 2010 12:25 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Niestety dzisiaj mała koteczka odeszła za TM :(
Rano byłam u weta zrobiliśmy prześwietlenie i okazało się że że wodobrzusze (więc albo to FIP albo pęknięty pęcherz) więc wet pobrał troszkę płynu z otrzewnej i kazał zrobić usg w pobliskiej lecznicy wiec wsiadłam w autko i pojechałam ale już nie zdążyłam mała zaczęła się dusić podano jej tlen ale to nie pomogło.....

natalia1001

Post » Wto cze 08, 2010 13:12 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Strasznie mi przykro...
natalia1001, trzymaj się...

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Wto cze 08, 2010 13:20 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

Natalia, za późno na rady, ale...
jesli kociak miał 1mc, jeszcze nie powinen być odrobaczany, na ogół odrobacza się, jak juz porządnie i samodzilnie jedzą.
Jeśli miał wzdęty brzuszek, to wet poinien go porządnie wymasować- odsikać, odkupkać, pokazać Ci, jak to się robi - "nasze" Elciaki dwutygodniowe miały brzyszki jak balony, odsikiwaliśmy je i odsikiwali, ktoś nakarmił a nie wiedział, że trzeba zadbać także o wypróżnienie.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto cze 08, 2010 13:39 Re: Pomocy maluch nie może zrobić qupki

wet to wszystko zrobił, podał odbytniczo i doustnie wazelinę na tzw. poślizg, ja na forum szukałam też innych metod by ulżyć maluchowi, co do jedzenia to maluch sam jadł a ten wielgachny brzuszek ewidentnie wskazywał na robale i po prześwietleniu okazało się że są, nie mniej jednak odrobaczenie miał podzielone na trzy kolejne dni od najmniejszej dawki.

natalia1001