Kilka pytan..

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 02, 2010 19:53 Kilka pytan..

mam ok. miesiecznego kota i kilka pytan:
kiedy powinien zaczac jesc sam?
jak karmie go sama to sie starszne smaruje tym jedzeniem i twarz i brode ma poklejona jedzeniem, moge go myc po kazdym jedzeniu zeby nie byl taki usmolony? czy moze sie przeziebic albo cos...
i co ile powinnam czycic kuwete? wybieram jej zwirek za kazdym razem jak zrobi siku(ten zmoczony) tylko czy to jest konieczne?

MilenkaCh

Od: Pt maja 21, 2010 21:14

Post » Śro cze 02, 2010 20:03 Re: Kilka pytan..

Strasznie mały ten kotek - powinien jeszcze co najmniej miesiąc być z matką i szkoda że nie jest. Skoro jednak już go masz... On ma jeszcze problem z samodzielnym jedzeniem i dlatego się brudzi. Myć to może niekoniecznie, ale oczyścić pyszczek wacikiem zwilżonym ciepłą wodą to by trzeba było. Z kuwetką nie aż tak. Mam 2 kuwety na 5 kotów i sprzątam w nich 2x/dobę - wystarcza. Taki malec nie załatwi normalnej kuwety tak szybko, myślę że uprzątnięcie urobku raz na dobę spokojnie wystarczy, ale kontroluj czy się wypróżnia regularnie, maluszki miewają z tym problem. Normalnie jeszcze matka wylizywałaby mu brzuszek pobudzając perystaltykę jelit, byłby karmiony przez matkę, a stały pokarm byłby jedynie częścią jego diety. Samodzielnośc w tym wieku to poważne doświadczenie. Jeśli jest zimno, możesz dać mu do posłanka butelkę z ciepłą wodą zawiniętą w ręcznik - będzie mógł się dogrzewać.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41