Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 26, 2010 8:16 Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Wita. Na podwórku u mnie jest mnóstwo kotów. Teraz jak wiosna to dopiero wypełzły. Na szczęście małe się nie rodzą.

ALE

Ale jest jedna koteczka, która ma ok 3 miesiące. Pewna Pani na osiedlu w kamienicy gdzie sąsiedzi nie protestują wpuszcza ją i jej mamę do piwnicy. W miocie były 3 kotki. Jedna z nich została wzięta przez Pania do domu i tam sobie mieszka, druga gdzieś zniknęła.

Została tylko wysterylizowana mamusia i ona.

Kicia jest śliczna biała z dodatkiem czarnego. Jej matka strasznie proludzka i ufna, jak tylko idzie ludź to zaraz leci i mizia się o nogi, nieraz dostała już przez to kopniaka od mieszkających tam ludzi. Pani codziennie wysypuje mamie i córeczce dwie miski suchego, ja od jakiegoś czasu noszę im też mokre gdzie wcisnęłam środek na odrobaczenie...

Kotki śpią w piwnicy ale wychodzą na dwór.
Wczoraj jak szłam to mała siedziała skulona pod ścianą a obszczekiwał ją pies, którego podsycał jego mądry pan.

Razem z mężem postanowiliśmy, że kotka nie może tam zostać.

Moja mama powiedziała, że już 3 kota ode mnie nie weźmie, teściowie też się nie zgodzili.

W związku z tym kotka musi trafić do mnie.

Pytanie:

JAKIE BADANIA JEJ ZROBIć ZANIM Ją PRZYNIOSę DO DOMU?

Kotka nie kicha, oczy ma ładne więc kociego kataru chyba brak, ale boimy się o inne choroby, bo mamy 4 swoje kociaki i boimy się wziąć nieprzebadanego tymczasa... Na co zbadać? :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pon kwi 26, 2010 8:22 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

czy ktoś podpowie?
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Pon kwi 26, 2010 8:37 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

podpowie ktos jakie zrobić badania?

ifciastu

Post » Pon kwi 26, 2010 8:38 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Powinno się zrobić testy FIV/FeLV, niestety u tak młodych kotów wynik zawsze jest wątpliwy, więc robienie testów u kociaka to niestety zawsze ryzyko. Najważniejsze to mieć zaszczepionych swoich rezydentów, warto jak są przetestowani pomyśleć o szczepieniu na białaczkę, niestety to szczepienie nie jest w 100% bezpieczne, chociaż podobno Purevax nie zawiera adjuwantów i jest bezpieczny, tylko trzeba pamiętać, żeby szczepić w tylną łapę.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon kwi 26, 2010 15:29 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Koteczkę umieściłabym w łazience,na domowej kwarantannie.
Można wtedy obserwować Jej apetyt,kupala itp.
Odpchlenie,odrobaczenie,potem szczepienie.
Jeżeli po odosobnieniu łazienkowym wszystko będzie ok.zapoznałabym Ją z pozostałymi kotami.
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Pon kwi 26, 2010 16:25 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Dziękuję za podpowiedź, choć nie wiem czy dam radę zlapać małego dzikusa :kotek: :twisted: :kotek:

ifciastu

Post » Pon kwi 26, 2010 17:20 Re: Na jakie choroby można zrobić testy zanim wezmę kota?

Zagrożenia dla domowników właściwie nie ma. Kłopotliwa może okazać sie jedynie grzybica czy inne choroby skóry, ale przy zachowaniu higieny to zaden problem.
Jeśli w domu są inne zwierzaczki wtedy Fiv i Felv. A zwierzaki i tak zaszczepić.

Sugeruję iść z kicią do weterynarza, żeby ja obejrzał od podwozia i dachi podpowiedział co trzeba :)

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03