Problemy z dokoceniem

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 05, 2010 17:11 Problemy z dokoceniem

Witam, zwracam się z prośbą o sugestie - w piątek przywiozłam do domu śliczną 9 miesięczną zaadoptowaną koteczkę - jest to II-gi kot. Rezydent to 10 miesięczny też przygarnięty, ale wykastrowany kocurek z ADHD (kastracja na początku stycznia 2010) :D
Koteczka przebywała wcześniej w 2 domach tymczasowych i jest bardzo przyjazna wobec inych kotów, ale problem dotyczy mojego kocurka - nie jest agresywny, ale cały czas (a to już 3 dni) gania za koteczką i próbuje ją "dosiadać", a ponieważ koteczka chciałaby się bawić, ale niekoniecznie w taki sposób, toteż cały czas kryje się po kątach i sytuacja wygląda tak, że Malutka gdzieś się dekuje, a nasz Kocur chodzi obok jej kryjówki i przeraźliwie pomiaukuje - Kocurka zamykamy w dużym pokoju żeby Malutka mogła w spokoju pójść do kuwetki... jedyne zawieszenie broni, to poranne karmienie - wtedy jedzą zgodnie obok siebie bez żadnych zaczepek, a nawet jak Malutka mu podjada z miski, to grzecznie się odsuwa.
Wet mówił, że poziom testosteronu we krwi opada po miesiącu od kastracji - niby minęły 3 miesiące, ale patrząc na pobudzenie mojego Kocurka nie bardzo wiem co robić... czy ktoś z Was przerabiał podobną sytuację?

Deesse

Od: Pon kwi 05, 2010 16:55

Post » Pon kwi 05, 2010 17:17 Re: Problemy z dokoceniem

a kotka jest wysterylizowana?

u mnie był kastrat i kotka przed sterylką i jazdy były :oops:
po wysterylizowaniu kotki ustały 8)

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Pon kwi 05, 2010 17:19 Re: Problemy z dokoceniem

Witam, tak, kotka też jest po sterylce...

Deesse

Post » Pon kwi 05, 2010 17:32 Re: Problemy z dokoceniem

:roll:
może mu przejdzie wkrótce :ok: , pewno nie wie jak się ma zachować :twisted:

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Pon kwi 05, 2010 17:46 Re: Problemy z dokoceniem

Witam serdecznie! Podrzucę Murzynkę i Matrixsa i mam nadzieję, że znajdzie sie rozwiązanie ich problemów! :D :ok:
Ze swej strony polecam feliwaya, a moze krople Bacha? Czasem pomagają!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob kwi 17, 2010 7:29 Re: Problemy z dokoceniem

No tak, minęły już praktycznie 2 tygodnie od pojawienia się Trixie w naszym domu, a Matrix dalej ją próbuje intensywnie "dosiadać" - przez parę dni był już spokój, więc z Mężem odetchnęliśmy, ale przedwczoraj w nocy Koty znowu dały popisówkę - więc rano z biegu polechałam po Feliway'a - na razie efektów nie widzę :evil:
Wet też mnie dobił, bo stwierdził, że nie miał w swojej karierze przypadku kocura, który próbuje tak długo zdominować kotkę - tym bardziej, że oba mają momenty kiedy się wzajemnie wylizują, miziają noskami i leżą spokojnie obok siebie. II-gi wet po konsultacji stwierdził, że mozna podawać RC Calm, tylko jak przy dwóch kotach jednemu podawać jeden rodzaj suchej karmy, a drugiemu inny? Podejście Futrzaków i tak zawsze jest takie, że ten drugi na pewno ma w misce coś lepszego i trzeba to zweryfikować...
Ma ktoś może namiary na dobrego kociego behawiorystę w woj. łódzkim?

Deesse