Doradźcie co zrobić - kłopot z kocim sikaniem!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie mar 28, 2010 14:37 Doradźcie co zrobić - kłopot z kocim sikaniem!!

Witam wszystkich - jestem nowa na formu i od razu proszę o radę.
Postaram się opisać sytuację w miarę dokładnie. Mam pięć kotów, 3 kocury i 2 kotki (wszystkie wysterylizowane). Towarzystwo mieszka ze sobą od zawsze (czyli od 5 lat) i koty są zdrowe.
Najpierw wykończyliśmy w domu piętro a parter był jeszcze goły. Koty mieszkały z nami głównie na piętrze (nie wychodzą a dwór) ale miały także dostęp do surowych pomieszczeń na parterze. Ponieważ stało tam sporo gratów nie zauważyliśmy, że zdarzało się naszym mruczakom sikać na ścianę w dwóch miejscach (chociaż na każdej kondygnacji miały kuwety) Odkryliśmy to dopiero wynosząc rupiecie kiedy zabieraliśmy się za wykańczanie parteru. Na czas prac wykończeniowych koty zostały zamknięte na piętrze bez dostępu do parteru i w tym czasie zachowywały się idealnie. Zawsze załatwiały się do kuwety.
Dwa dni temu skończyliśmy dół i teraz mają znów dostęp do dwóch pięter. Wczoraj ostrożnie zwiedzały nowy teren a dziś w nocy nasikały na nowiutką podłogę w tych samych miejscach gdzie zdarzało się im to przed remontem. Jak mogę je zniechęcić do takiego zachowania??
Domyślam się że to są jakieś rozgrywki o terytorium, ale czy na pewno nie wiem. Nie wiem też czy problem dotyczy jednego kota czy więcej bo żadnego nie przyłapałam na gorącym uczyku.

kotbehemot

Od: Nie mar 28, 2010 14:17

Post » Nie mar 28, 2010 16:49 Re: Doradźcie co zrobić - kłopot z kocim sikaniem!!

"znaczenie" raczej nie..choroba też raczej nie
obstawiam "ale przecież tutaj zawsze można było 8) ".. nie wytropiłaś na czas twoja strata :wink:

ale na serio: spróbuj postawic w tych miejscach kuwety, gdy koty już będą się tam załatwiać, powoli je przesuwaj w stronę kuwet właściwych. Gdyby jednak kotom zdarzało się sikać w "te" miejsca luzem, delikatnie odganiaj. Chodzi o to żeby nie czuły tam komfortu. Możesz w tych miejscach postawić spraye Air wick z czujnikiem ruchu..o zapachu cytrusów.

:ok: za powodzenie

edit: literówka
Ostatnio edytowano Nie mar 28, 2010 18:19 przez Rakea, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Nie mar 28, 2010 18:13 Re: Doradźcie co zrobić - kłopot z kocim sikaniem!!

Dzięki :)

kotbehemot

Od: Nie mar 28, 2010 14:17