Smierc kotki po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 26, 2010 23:35 Re: Smierc kotki po sterylizacji

Ja jeszcze dodam, że ponieważ kotka była trikolorką, mogła reagować paradoksalnie na podawane leki i wet mógł podać dawki znacznie większe, niż to wynikało z masy ciała
ktoś z wetów kiedyś wypowiadał się - chyba nawet na forum? nie jestem pewna - że koty rude lub tri są trudniejsze do usypiania przed zabiegami.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob lut 27, 2010 16:52 Re: Smierc kotki po sterylizacji

ojej, straszne nieszczescie :cry: taka sliczna kotunia, niby rutynowa operacja, bezsensowna smierc :cry:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Sob lut 27, 2010 21:08 Re: Smierc kotki po sterylizacji

Chciałabym wszystkim serdecznie podziękować za wyrażone opinie na temat śmierci naszej kotki Samanty życia już jej nikt nie zwróci ale przynajmniej pożyła jeszcze w necie za waszym pośrednictwem. Gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników tej strony i jeszcze raz dziękuję.

kudlaty86

Od: Pt lut 26, 2010 19:48

Post » Sob lut 27, 2010 21:25 Re: Smierc kotki po sterylizacji

kudlaty86 pisze:Chciałabym wszystkim serdecznie podziękować za wyrażone opinie na temat śmierci naszej kotki Samanty życia już jej nikt nie zwróci ale przynajmniej pożyła jeszcze w necie za waszym pośrednictwem. Gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników tej strony i jeszcze raz dziękuję.

wszystkiego dobrego, kudlaty86 - powodzenia :kotek:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Sob lut 27, 2010 21:31 Re: Smierc kotki po sterylizacji

kudlaty86 pisze:Chciałabym wszystkim serdecznie podziękować za wyrażone opinie na temat śmierci naszej kotki Samanty życia już jej nikt nie zwróci ale przynajmniej pożyła jeszcze w necie za waszym pośrednictwem. Gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników tej strony i jeszcze raz dziękuję.

Może zostaniesz na forum? Mnie tak wciągnęło od 2005 roku to kopalnia wiedzy i dobrych ludzi.
Samanta
już na zawsze pozostanie w Twoim i forumowych sercach...
Obrazek

livy

Od: Pon paź 03, 2005 13:15

Post » Wto mar 02, 2010 0:34 Re: Smierc kotki po sterylizacji

Witam
Jeżeli chodzi o sterylizacje oddałem swoją (7 miesięczna)kotkę temu zabiegowi przez kilka dni zachowywała sie w pełni normalnie ale nagle przestała jeść i pić była osowiała z dnia na dzień słabła i chudła w oczach oczywiście wylądowała u weta ale powiedzial ze to normalne i ze po sterylizacji moze takie obiawy mieć po 2 dniach zaczeła wymiotować żółcią i nadal nie przyjmowala pokarmów i ciągle traciła na wadze i słabła wtedy wet zastosował kroplówki i zastrzyki do końca nie wiem co dokladnie dostawała bo ciężko było sie dowiedzieć walczyła prawie 7 dni ale była już odwodniona mimo karmienia jej strzykawką (tak zalecił wet dał proszek który sie rozrabiało w wodzie) ostatecznie u weta na kroplowce została podjeta decyzja o uspieniu zwierzaczka bo juz bardzo cierpiała :( i słaba ledwo podnosiła główkę
Przed zabiegiem sterylizacji nie była robiona analiza krwi dopiero praktycznie w dniu ostatnim gdy przyszly wyniki wet stwierdził ze to FIP

Mam pytanie czy to mozliwe zeby Fip rozłożyl tak szybko zwierzaczka i czy podczas otworzenia kotka wet mógł widziec jakieś jego poczatki albo juz stadium zaawansowane bo nie wykluczone ze mogła mieć go wcześniej
Ale jednocześnie mam panie czy błąd przy sterylizacji albo zarażenie sie nim u weta mógł wywołać zapalenie jelit bądz otrzewnej (czy objawy jakie miała kotka występują przy tego typu zapaleniach) bo na rentgenie podobno tak wszło ze miała powiekszone bądz spuchniete jelita,
Dodam ze kotka nie miała styczności z innymi kotami wychodziła tylko na balkon i kilka razy byla na spacerku smyczowm, a w domu nie byo wczesniej zadnego kota.
Przepraszam za błędy stylistyczne :p ale jeszcze to jest dla mnie temat gorący

etholt

Od: Pon mar 01, 2010 23:57

Post » Wto mar 02, 2010 0:50 Re: Smierc kotki po sterylizacji

:( ojej ale przykre te wszystkie zdarzenia...Etholt , Kudłaty86 przykro bardzo...
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Wto mar 02, 2010 0:50 Re: Smierc kotki po sterylizacji

wet stwierdził ze to FIP

często jak wet nie wie co jest kotu to rozpoznaje FIP

masz badania na podstawie których rozpoznał FIP?

była już odwodniona

to znaczy że wet ją źle leczył
AnielkaG

Post » Wto mar 02, 2010 1:53 Re: Smierc kotki po sterylizacji

kudlaty86 pisze:Witam Wszystkich jestem nowym użytkownikiem tej strony. W środę 24.02.2010 oddałem swoją kotkę (1.5 roczną) do sterylizacji... kotka była przywieziona na 8 rano odbierałem ja ok 18 . Kotka była bardzo osłabiona wymiotowała chodziła jak pijana była dziwnie zimna po pół godzinie doszła do mojego pokoju zaczęła chodzić w kółko i się przewróciła :( to był jej koniec umarła :( języczek i cała jama ustna miała dziwny fioletowy kolor lekarz weterynarii który robił jej zabieg a potem sekcje stwierdził ze miała zatrzymanie krążenia, przekrwione płuca i zawał:( powiedział że pierwszy raz spotkał się z czymś takim. Kotka miała zabieg w najlepszej klinice w moim mieście (Czechowice-Dziedzice) moje pytanie do Was brzmi czy ktoś się już z Was spotkał z taka sytuacja i czy mogło dojść do śmierci skoro kotka była bardzo żywa i zdrowa na nic nie chorowała ??? Jeśli czyta to jakiś lekarz weterynarii to proszę bardzo o komentarz.

Strasznie mi przykro. :cry:
Nie wiem co bylo powodem smierci Twojej kici, ale patrzac na to statysycznie (najczestszy powod smierci mlodych kotow niezarazonych wirusem) najbardziej prawdopodobnym powodem smierci byla kardiomiopatia (nagla smierc tez moze na to wskazywac, jak rowniez zsinienie). Kardiomiopatia u kotow jest najczesciej dziedziczna, ale moze rowniez byc spowodowana brakiem tauryny w diecie ( dobra karmy komercyjna sa wlasciwie zbalansowane) lub nadczynoscia tarczycy. Poniewaz Twoj kot byl mlody wiec najprawdopodobniej kardiomiopatia byla dziedzczna, o ile na nia cierpial. Z reguly symptomow choroby nie widac u kota do mniej wiecej drugiego roku zycia kota. Standartowe badania krwi tez jej nie wykaza. Tylko EKG serca albo jego rentgen moglby ja stwierdzic. Wet tu nic nie mogl zrobic.
Tutaj wiecej na ten temat: http://www.niziolek.com.pl/HCM.html

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto mar 02, 2010 12:26 Re: Smierc kotki po sterylizacji

Link do wyniku badan http://darkangel.pmail.pl/kkk.jpg
Mogłem chaotycznie napisać wcześniejszy post wet po otrzymaniu tego wyniku orzekl ze to koronowirus w sumie jak tak czytałem o FIP-e to chyba jedno wywoluje drugie albo na odwrót albo i to to samo.

etholt

Od: Pon mar 01, 2010 23:57

[poprzednia]