Kotka załatwia się na balkonie

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lut 23, 2010 20:37 Kotka załatwia się na balkonie

Witam. Mam następujący problem: od jakiegoś czasu kot załatwia się na balkonie na płytki. Czy jest jakiś sposób by ją tego oduczyć? Myślałem o zastosowaniu jakiegoś środka odstraszającego koty, znalazłem np coś takiego: http://www.zoosklep.xon.pl/index.php?p7 ... ml-tx-2552

Czy to pomoże? Czy może coś innego?

tomo21

Od: Wto lut 23, 2010 20:26

Post » Śro lut 24, 2010 10:40 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Zbadaj mocz kotki.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Śro lut 24, 2010 10:45 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Czy kotka jest wysterylizowana? To może być objaw zbliżającej się rui. Może coś się zmieniło w otoczeniu kuwety (moja kota odmówiła korzystania z kuwety, obok której ktoś postawił odkurzacz) albo w samej kuwecie (żwirek). Jak daleko od kuwety znajduje się miska z jedzeniem?

Możesz też rozważyć wystawienie kotu drugiej kuwety na balkon, moja kota tak ma i bardzo sobie chwali :) Na siku idzie do łazienki, a na kupę, jeśli tylko ma ją kto wypuścić, na balkon. Tak wyeliminowaliśmy problem z załatwianiem się poza kuwetą.

kot.paskowy

Od: Śro lut 24, 2010 9:33

Post » Śro lut 24, 2010 11:15 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Czemu mam badać mocz? Ona sika normalnie - w domu do kuwety jak zawsze. Tylko kupy robi na balkonie. Fakt - kiedyś na balkonie stała druga kuweta, ale mimo to załatwiała się też w tej domowej, a któregoś dnia nagle się jej uwidziało żeby się załatwiać na balkonie i od tamtego czasu tak robi.
Nie jest wysterylizowana ale dostaje regularnie antykoncepcję w wyznaczone w książeczce zdrowia dni.

tomo21

Post » Śro lut 24, 2010 14:20 Re: Kotka załatwia się na balkonie

A wiesz ze tabletki antykoncepcyjne powodują ropomacicze i raka sutków????? 8O 8O 8O

Czemu nie sterylizujesz kotki??//

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro lut 24, 2010 14:48 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Dla świętego spokoju możesz zbadać mocz - badanie jest tanie, nieinwazyjne i stresujące tylko dla właściciela ;) Będziesz miał pewność, że zachowanie kota nie jest spowodowane problemami zdrowotnymi. Ile kot ma lat?

Moim zdaniem kot tęskni za kuwetą balkonową ;) Może ta domowa jest zbyt blisko miseczek z jedzeniem? Może jest za rzadko sprzątana? Może w domu kot nie ma zapewnionej wystarczającej dawki intymności? Żwirek nie taki? Albo jakieś stresy związane z nowym domownikiem, brakiem domownika, nowym meblem, brakiem starego mebla? Moja kota regularnie lała pod buty domownikom, którzy znikali na więcej niż 2 noce :P To brzmi zabawnie, ale przekonałam się, że każde kocie zachowanie ma swoją przyczynę.

Zniechęcając futrzaka do załatwiania się na balkonie nie rozwiążesz problemu. Jeżeli coś mu nie pasuje w kuwecie to i tak znajdzie miejsce, żeby załatwić się poza. Jeśli nie pozwolisz mu na balkonie, może wybrać dywan albo kanapę. Co wolisz? ;)

kot.paskowy

Od: Śro lut 24, 2010 9:33

Post » Śro lut 24, 2010 15:34 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Ale mówię przecież że sika do tej kuwety domowej (a dzisiaj po raz pierwszy od dawna nawet klocka w niej zostawiła), jakby jej nie pasowało umiejscowienie to przecież by tego nie robiła.
A zresztą umiejscowienie kuwety się nie zmieniło. Poza tym że w tamtym miejscu wcześniej stał stolik z ceratą, który został zastąpiony szafką.

Nie wiem czy to ważne - ale ona w zasadzie nie załatwia się na moim balkonie, ale przechodzi przez barierkę na balkon sąsiedni (w sumie jest to jeden balkon tylko rozdzielony barierką na 2 części) i robi to tam.

A, lat ma niecałe 4.

tomo21

Post » Śro lut 24, 2010 15:47 Re: Kotka załatwia się na balkonie

Postawiłabym druga kuwetkę na balkonie - tak jak kiedyś kotka miała.
Moja Pusiunia, kiedy jeszcze byla jedynym kotem, kupe robła w przedpokoju - musiałam jej tam postawić drugą kuwetę.
Niektóre koty po prostu tak mają i juz :)

Ważne - sprzątasz kuwetę raz dziennie czy po każdym użyciu? Może ważne jest czśte sprzątanie, bo ona nie lubi brudnej?

Co do sterylki - moja Pusiunia też przez kilka lat była na sterylce, dopiero jak ją cięłam alarmowo (ropomacicze) zrozumiałam, dlaczego akurat ten wet mało mnie namawiał na sterylkę mówiąc o malej szkodliwości hormonów - policz, ile doptychczas zaplaciłeś za tę antykoncepję i porównaj z jednorazowym wydatkiem na sterylkę - która najprawdopodobniej Cię nie minie, bo kotki po hormonach przeważnie zapadają na ropomacicze. A potem ma jeszcze "szansę" na guzy sutków.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55