Witam was, mam problem

moi rodzice chcą oddać kotkę z tego powodu, że sika. Kotka ma 4 lata, została zabrana ze schroniska jeszcze jak była malutka. Od około roku zaczeła sikać np na pralkę, serwetki, pościel, dywan, kiedyś wdrapała się na segment i tam tez zrobila siku. Robi to coraz czesciej. Kotka zostala wysterylizowana jeszcze zanim skonczyla rok, jest regularnie szczepiona i odrobaczana. Jest kotkiem nie wychodzacym, podajemy karme RC dla kotów niewychodzacych plus mięso. Kiedy lezy u mnie na kolanach a ja np musze po pewnym czasie gdzies pojsc i odkladam ja to zaraz idzie zrobi siku tylko, ze nie do kuwety lub sika bez powodu. Kotka od zawsze byla sama wiec zaadoptowalam 3 miesiace temu inna kotke (6 miesiecy) i dopiero teraz zaczela sie mega sikanie gdzie popadnie

Kotki akceptuja sie nawzajem.
Po drugie moja starsza kotka chce uciekac z domu, stoi pod drzwiami i mialczy albo na parapecie. Jak tylko drzwi sie otworza to odrazu ucieka na korytarz i ucieka na parter a mieszkamy na 5 piatrze.
Mamy mieszkanie 36 m2 troszke male i cale zasikane az czuc bo nie mozemy juz nadazyc za sprzataniem

co robic ? bardzo kochamy nasza kotke i nie oddamy jej byle komu, napewno bedziemy szukac dobrego domu
ale za nim ja oddam moze nie wiem o czyms.... jak moglabym temu sikaniu zaradzic
Bardzo prosze o pomoc