Jak odchudzić kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 30, 2010 10:39 Jak odchudzić kota?

Tytułem wstępu...

Zuzanka jest koteczką adoptowaną ze schroniska w maju 2009 r. Miała wtedy ok. 10 miesięcy i ważyła 2,4 kg.
Jest niewielka i drobnej budowy, a waży teraz ponad 4 kg :strach: Krótko mówiąc, wygląda jak baryłeczka na czterech patyczkach... :?
Na razie jeszcze nie odbiło się to na jej zdrowiu, ale to kwestia czasu.

Wet wzrusza ramionami mówi, że dieta, że ograniczanie...
No właśnie.

Oprócz Zuzi w stadzie są jeszcze 4 futra. I tu sprawa się komplikuje...

Nasze koty mają stały dostęp do suchej karmy. Dodam, że jest to zawsze dobra karma dla kastratów i kotów niewychodzących; pozostałe koty nie mają też problemów z nadwagą.
Z powodu pracy nie mogę wydzielać karmy w małych porcjach przez cały dzien, a karmienie dwa razy dzienie to za mało. Poza tym pozostałe to MCO, które jedzą naprawdę sporo.
Jestem zdesperowana. Oddanie Zuzi do domu bez kotów też nie wchodzi w rachubę, z przyczyn oczywistych.
Poza tym TŻ chyba prędzej oddał by mnie niż ją :wink: ; zawojowała go do tego stopnia, że przebąkuje ostatnio coraz częściej, że "pasowałoby wziąć jeszcze jedną taką Zuzię", czym wprawia mnie nieodmiennie w osłupienie, jako że to zawsze ja byłam zakoconą wariatką :twisted:

No i co ja ma zrobić???

strega

Od: Śro lut 25, 2009 12:21

Post » Sob sty 30, 2010 11:31 Re: Jak odchudzić kota?

moje jedza 2x dziennie i nie widze, zeby przymieraly glodem 8O :lol:

Jedyny sposob na odchudzenie, to kontrolowane dawki. Jesli zarcie stoi przez caly dzien, to grubas nie schudnie, bo bedzie caly czas podzeral. No chyba, ze jestes w stanie malej wytlumaczyc, ze ma sie odchudzac :mrgreen:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob sty 30, 2010 11:41 Re: Jak odchudzić kota?

Tak, niestety, ale trzeba zmienić nawyki żywieniowe - podobnie jak u ludzi :lol:
Jedzenie podawać 2-3 razy dziennie i kontrolować dawki.

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Sob sty 30, 2010 13:09 Re: Jak odchudzić kota?

i niech pobiega codziennie za laserkiem. Laserek świetnie pomaga w wymuszaniu ruchu :wink:

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Sob sty 30, 2010 13:13 Re: Jak odchudzić kota?

Może izolacja grubaski od kotów i jedzenia jak Was nie ma w domu ? :?:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob sty 30, 2010 14:50 Re: Jak odchudzić kota?

MaybeXX pisze:i niech pobiega codziennie za laserkiem. Laserek świetnie pomaga w wymuszaniu ruchu :wink:

Rolę laserka z powodzeniem spełnia 7 - miesięczny Dodek, który kocha Zuzię najd życia i okazuje jej to głównie ganiając po całym domu, a ze szczególnym upodobaniem - po schodach :lol:

Pomyślałam sobie, że wiosną zacznę wyprowadzać Zuzkę na spacery... :?

strega

Od: Śro lut 25, 2009 12:21

Post » Sob sty 30, 2010 15:06 Re: Jak odchudzić kota?

strega pisze:Pomyślałam sobie, że wiosną zacznę wyprowadzać Zuzkę na spacery... :?

w celu?

Myszka.xww

Post » Sob sty 30, 2010 16:46 Re: Jak odchudzić kota?

Myszka.xww pisze:moje jedza 2x dziennie i nie widze, zeby przymieraly glodem 8O :lol:

Kot w naturze pobiera pokarm średnio co 2 godziny. Jeśli przerwy pomiędzy posiłkami są dłuższe to w trakcie takich przerw zmienia się PH w nerkach i jest niezdrowo ... Dlatego pozostawianie suchej karmy jest dobrym zwyczajem.

Jeśli kot je za dużo to można posłużyć się automatycznym karmnikiem (np 5 komorowym) i tym sposobem ograniczyć ilość karmy i nie ograniczać częstotliwości posiłków.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dzikers

Od: Nie kwi 12, 2009 14:20

Post » Sob sty 30, 2010 17:02 Re: Jak odchudzić kota?

Dzikers pisze:Jeśli kot je za dużo to można posłużyć się automatycznym karmnikiem (np 5 komorowym) i tym sposobem ograniczyć ilość karmy i nie ograniczać częstotliwości posiłków.

Rozwiązanie niezłe pod warunkiem, że ma się jednego kota.
U mnie największym problemem było wyżeranie sobie z misek.
Dlatego karmię 2 razy dziennie w osobnych pomieszczeniach.
Na zdrowie nie narzekają.
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Sob sty 30, 2010 20:07 Re: Jak odchudzić kota?

Dzikers pisze:
Myszka.xww pisze:moje jedza 2x dziennie i nie widze, zeby przymieraly glodem 8O :lol:

Kot w naturze pobiera pokarm średnio co 2 godziny. Jeśli przerwy pomiędzy posiłkami są dłuższe to w trakcie takich przerw zmienia się PH w nerkach i jest niezdrowo ... Dlatego pozostawianie suchej karmy jest dobrym zwyczajem.

Kot w naturze pobiera pokarm, kiedy cos upoluje. A jak upoluje, to zjada w calosci, nie dzieli na porcje. A zdarza mu sie upolowac raz dziennie. Srednia statystyczna oznacza, ze jest srednia statystyczna. Statystycznie kocica rodzi 3,25 mlodego, a na kobiete w kraju przypada 1,15 dziecka. Rownie statystycznie kot w naturze jada co 2 godziny.

Jeśli kot je za dużo to można posłużyć się automatycznym karmnikiem (np 5 komorowym) i tym sposobem ograniczyć ilość karmy i nie ograniczać częstotliwości posiłków.

Mowa o kilku kotach, nie o jednym. To, co sprawdza sie przy jednym kocie zazwyczaj nie sprawdza sie przy wiecej niz jednym. Nikt mi nie zafunduje elektronicznych karmnikow, ani nie zagwarantuje, ze koty nie beda sobie wzajemnie wyzerac.

Myszka.xww

Post » Sob lut 20, 2010 11:18 Re: Jak odchudzić kota?

Temat jakby specjalnie dla nas :twisted: Tyle, że Zawada jest dużym kotem, jego wagi nie znam, orientacyjnie liczę 8-8,5 kg. A roztył się tak w czasie ostatnich 9 m-cy. Odkurowany po wypadku (złamana, drutowana szczęka, łamana powtórnie, bo była źle złożona, zapaść w trakcie narkozy, walka o każdy kęs jedzenia, wtedy ważył 4,85 kg), nie zauważyliśmy momentu, po okresie radości, że je, że je za dużo. Kotów w stadzie sześć, wychodzących, więc jedzących w różnych porach, a suche w miskach rozstawione w kilku miejscach stoi cały czas.
Zabrałam miski, próbuję karmić indywidualnie, na razie niezbyt mi to wychodzi, nie są póki co na tyle głodne, żeby zjeść z miski to co zostanie im nałożone. Największy problem widzę w sobie, w swojej słabej woli :oops: Bo u nas nie ma chudych kotów, są raczej pełne, tyle że sprawne, regulujące sobie wagę w zależności od pory roku. Obawiam się, że Zawada sobie wagi nie ureguluje :(
W naszym wątku początki Zawadowego odchudzania :roll:
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Sob lut 20, 2010 11:32 Re: Jak odchudzić kota?

Ja też karmię moje koty 2 razy dziennie. Są zdrowe, wyglądają ślicznie.
To koty niewychodzące, więc przy dobrej jakościowo karmie naprawdę jest to wystarczające. One nie spalają zbyt wiele... Wydatek energetyczny jest niezbyt duży.

MagdaMagda

Od: Wto wrz 30, 2008 20:37

Post » Sob lut 20, 2010 12:17 Re: Jak odchudzić kota?

Moje jedza 3 razy dziennie, kocurek idealna figura kotka z lekka nadwaga, ale ona zawsze miala tendencje, nawet bedąc kotem wychodzacym ktorym mial mozliwosc biegania i skakania po dworzu tyła 8O to taki ciapciak i tyle, trzeba ograniczac jedzonko jak ma tendencje
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05