Przycinanie ucha kotom - ważne!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lut 03, 2010 20:57 Re: Przycinanie ucha kotom - ważne!

idealnie byłoby tak:
futra zdatne do udomowienia małe cięcie czubka ucha, lub trójkącik (jak w moim poprzednim poście).
futra dzikie dzicze - mocniej.

Ja mam takie rude cudo, wetka pospieszyła się i ...
Obrazek
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Śro lut 17, 2010 15:49 Re: Przycinanie ucha kotom - ważne!

mimbla64 pisze: Pani doktor, z którą rozmawiałam powiedziała mi, że zaczęły się zdarzać przypadki otwierania kotek już sterylizowanych, a bez przyciętego ucha.

Tak się dzieje, gdy sterylizacją z doskoku zajmują się osoby nie znające łapanych kotów.
I zawsze może się zdarzyć, że kotka wysterylizowana, domowa straci dom i wyląduje na ulicy. :roll:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Śro lut 17, 2010 16:07 Re: Przycinanie ucha kotom - ważne!

-Anula- pisze:
mimbla64 pisze: Pani doktor, z którą rozmawiałam powiedziała mi, że zaczęły się zdarzać przypadki otwierania kotek już sterylizowanych, a bez przyciętego ucha.

Tak się dzieje, gdy sterylizacją z doskoku zajmują się osoby nie znające łapanych kotów.
I zawsze może się zdarzyć, że kotka wysterylizowana, domowa straci dom i wyląduje na ulicy. :roll:

A tak jest bardzo często, bo nie wszyscy karmiciele są w stanie łapać. Poza tym koty przemieszczają się, albo w stadku są same czarne / bure, nie zawsze można je rozróżnić.
Domowe też często lądują na ulicy, niestety.

Zdecydowanie jestem za obowiązkowym nacinaniem ucha kotom wolnożyjącym - kilka razy zdarzyło się nam łapać (i koti, i kocurki) i operować kotki już wykastrowane / wysterylizoane - niepotrzebny stres i zabieg dla kota, wysiłek dla łapacza, koszt - bo za otwarcie i przechowanie potem, kotki trzeba zaplacić.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

[poprzednia]