Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lut 14, 2010 9:54 Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Azor około 8 miesięcy, kastrowany będzie w marcu.
Do tej pory jadł saszetki wszelakich "firm" czyli Tesco, Winston, Opticat, Whiskas, KiteKat
Suche zawsze stało dostępne Tesco jakieś, ale nie najtańsze.
Woda była i woda zabielona kroplą mleka, samej wody nie ruszał.

Kupiłam na próbę Purinę Indoor na wagę w sklepie (za 3 złote kupiłam więc trochę tego mam, bo 13 zeta za kilo), pani mi poleciła, wczoraj dałam mu trochę na oko (okazało się, że tyle, ile trzeba - kupiłam w Tesco wiaderko Puriny z miarką) i pięknie zjadł. Dziś rano mu dałam, pochrupał, ale nie zjadł zbyt dużo i miauczał, że głodny...
Jak mam to dawać ,tę porcję dzienną wagowo zalecaną mam dawać rano i niech stoi póki nie zje? Czy dawać też mokre, zostało mi kilka saszetek, to mogłabym po pól saszetki 2 razy dziennie dać, wcześniej jadł 2 saszetki dziennie?
No i czasem zamiast saszetki gotowałam wątróbkę kurczęcą ;) I nie wiem jak z tym teraz?

No i rozważam zakup większej karmy tej Puriny już po kastracji dla kastratów. I taką aukcję znalazłam, że za 139 zł jest 15 kilo i czy ja mogę kupić taaaki wielki wór tego? Na ile mi to starczy? I jak to przechować?

Proszę się ze mnie nie śmiać.
Proszę sobie wyobrazić jakie pytania zadawałam, jak miałam noworodka :)
najszczesliwsza

Post » Nie lut 14, 2010 10:23 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

A to o z tym noworodkiem musiało byc ciekawie 8)
A tak serio to w karmach, ktore podawalas wczesniej jest masma swinstwa, ktora raz ze uzaleznia to tak udaje pyszności, ze kciaki maja problem z prestawieniem sie na cos zdrowszego, bo w ich mniemaniu mniej smaczne :wink:

Stopniowo ta karme mieszaj ze stara i sie gadzinka powinna przestawic, ja swje karmie sannabellą adult i poza ty dostaja jakas saszetke lub miecho. Suche stoi caly czas.

Jka najbardziej mozesz kupic wor karmy przechowywac go zamkniety w suchym miejscu, ale najpierw sprawdz czy bedzie ja jadl, kupujac na spróbkę :wink:

I kocie \ABC poczytaj na samej gorze masz podlinkowane. Tam jest wszystko :wink:

Rachelinka

Od: Czw wrz 13, 2007 22:21

Post » Nie lut 14, 2010 10:43 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Po pierwsze ja bym nie robiła tak dużej rewolucji jednorazowo. Najpierw mieszać starą karmę z nową i stopniowo zwiększać ilość nowego a zmniejszać starego. Moje kociarstwo puszki dostaje od czasu do czasu, czasami tez trochę surowego mięsa, serduszka z kurczaka. Tak dla urozmaicenia.
Jeśli chodzi o sposób karmienia to ja moim wsypuję raz dziennie o tej samej porze odmierzoną porcję. Koty przez cały dzień podjadają sobie po trochu.
Co do 15 kg. worka to dla jednego kota wydaje mi się dużo. Jeden mój kot zjada ok 50 g. royala dziennie, czyli ok 1,5 kg. na miesiąc, czyli 15 kg. wystarczy na ok 10 miesięcy. Z tym że zauważyłam że po pierwsze karma, nawet dobrze przechowywana z czasem wietrzeje a po drugie zaczyna się kotom nudzić. My kupujemy 4 kg worki, co starcza na ok 1,5 miesiąca i co jakiś czas zmieniamy smak.
Obrazek

szd51

Od: Nie lip 26, 2009 14:43

Post » Nie lut 14, 2010 11:34 Re:

...
Ostatnio edytowano Śro wrz 19, 2012 12:44 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Nie lut 14, 2010 11:49 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Nie wolno zastępować mokrej karmy suchą, chyba że chce się mieć kota z przewlekła niewydolnością nerek i kamicą moczową. Kupiłaś dobrą suchą karmę i dawaj kotu trochę tej karmy codziennie, ale podstawą musi być karma mokra lub mięso. Kot jest drapieżnikiem wyłącznym i większość wody pobiera razem z karmą, kot jedzący suchą karmę powinien pic dziennie szklankę wody!!! Zobacz już dziś na opakowaniach odpowiedzialnych firm jest to wyraźnie napisane (np. applaws), a nie że woda ma byc zawsze dostępna
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Nie lut 14, 2010 13:10 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

No to jak mam w końcu kota karmić? Jak się "pochwaliłam", że kupuję "superkarmy" to wszyscy na mnie krzyczeli, łącznie z wetem, że źle karmię, jak chcę dobrą karmę kupić, bo jak same mówiłyście, że taniej jest, to też źle!
On tylko saszetki chciał jeść, to może ja mu tę Purinę odmierzę i dam niech leży cały dzień sucha i 2 razy dziennie po pól saszetki? No woda jest, zabielona woda jest.
I ciekawa jestem, czy te koty co są na suchej jak część z Was mówiła, że tylko głównie suche jedzą, czy piją faktycznie aż tyle wody!

Mówię o moich poprzednich wątkach oczywiście.
najszczesliwsza

Post » Nie lut 14, 2010 13:24 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

JOANNAM pisze:Nie wolno zastępować mokrej karmy suchą, chyba że chce się mieć kota z przewlekła niewydolnością nerek i kamicą moczową. Kupiłaś dobrą suchą karmę i dawaj kotu trochę tej karmy codziennie, ale podstawą musi być karma mokra lub mięso. Kot jest drapieżnikiem wyłącznym i większość wody pobiera razem z karmą, kot jedzący suchą karmę powinien pic dziennie szklankę wody!!! Zobacz już dziś na opakowaniach odpowiedzialnych firm jest to wyraźnie napisane (np. applaws), a nie że woda ma byc zawsze dostępna

Nie wszystkie koty jedzą mokre. Niektóre preferują wyłącznie suche i tak też jedzą.
Mój kot nerkowy nie tyka karm nerkowych mokrych (wypróbowałam już wszystkie z możliwych ....) Je tylko karmę suchą. Przecież nie mogę jej przestać karmić lub przestawić na mokrą nienerkową.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie lut 14, 2010 13:48 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Mój nerkowy (nie u mnie dostał pnn) kot je prawie wyłącznie mięso + najlepsze karmy dla nienerkowych i do tego suchą nerkową w ilości 1 łyżeczka dziennie, jest też ciekawy wątek o barf dla kotów nerkowych. Ale oczywiście jeśli kot jest uparty tak, że się zagłodzi a mokrego nie ruszy to nie ma wyjścia. Kot Najszczęśliwszej je mokre, więc nie ma powodu go oduczać. Niech właśnie sobie je i saszetki i dobre suche i wodę z mlekiem. Koty większosci osób, które karmią samą suchą nie piją dość wody, ale też rzadko żyją więcej niż 10 - 12 lat.
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Nie lut 14, 2010 13:59 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

JOANNAM pisze:Mój nerkowy (nie u mnie dostał pnn) kot je prawie wyłącznie mięso + najlepsze karmy dla nienerkowych i do tego suchą nerkową w ilości 1 łyżeczka dziennie, jest też ciekawy wątek o barf dla kotów nerkowych. Ale oczywiście jeśli kot jest uparty tak, że się zagłodzi a mokrego nie ruszy to nie ma wyjścia. Kot Najszczęśliwszej je mokre, więc nie ma powodu go oduczać. Niech właśnie sobie je i saszetki i dobre suche i wodę z mlekiem. Koty większosci osób, które karmią samą suchą nie piją dość wody, ale też rzadko żyją więcej niż 10 - 12 lat.

Moja niestety woli głodować niż zjeść mokre nerkowe :roll: jedynie to sobie sosik zliże i wsio.
Ja wzięłam Wilczkę ze schroniska i od razu wyszło, że ma początki pnn.

Wiadomo, że jak kot je mokre to nie należy go oduczać :wink: Najlepiej dawać i to i to. I oczywiście można urozmaicać dietę jogurtem naturalnym, jakimś surowym bądź gotowanym mięskiem, jajkiem na twardo. Najszczesliwsza najlepiej poczytaj sobie kocie ABC jest tam tabela z karmami dla kota oraz jak samemu coś przyrządzić.
Obrazek

JaEwka

Post » Nie lut 14, 2010 14:05 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Przepraszam za OT, ale Wilczka to wspaniały, wyjątkowy Kot :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: Jesteś :1luvu:
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Nie lut 14, 2010 14:17 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

JOANNAM pisze:Przepraszam za OT, ale Wilczka to wspaniały, wyjątkowy Kot :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: Jesteś :1luvu:

Dziękuje :oops:
Obrazek

JaEwka

Post » Nie lut 14, 2010 21:34 Re: Kupiłam prawdziwą karmę i nie wiem jak karmić!

Na temat karmy Bozita są różne opinie, ale z tego co wiem co kotom smakuje i chętnie ją jedzą. Jedno można powiedzieć na pewno, że są 100% lepsze niż karmy Tesko :wink:
Obrazek

JaEwka