Alergia- potrzebna porada

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lut 02, 2010 23:14 Alergia- potrzebna porada

Zadzwonila do mnie kobieta, ktora 7 lat ma kota i chce go oddac "bo lekarz kazal".
Z tego co zrozumialam kobieta od jakiegos czasu ma objawy typu katar i swedzenie (przez chyba 6 lat nie miala zadnych). Podobno laryngolog po testach (w ktorych wyszla alergia na kota) kazal sie kota pozbyc.

Pani ta nie potrafi sie obslugiwac komputerem i internetem ale wyrzaila chec zatelefonowania do kogos kto moglby jej cos doradzic.
Czy jest tu moze ktos kto przezyl cos podobnego i/albo ma wiedzy na tyle aby doradzic kobiecie co moze zrobic (jesli cos moze) aby kota nie wydawac ???

Bede wdzieczna, bo znalezienie domu 7 letniej kotce graniczy z cudem.... :(
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto lut 02, 2010 23:40 Re: Alergia- potrzebna porada

o ile wiem to mozna sie odczulic na konkretnego kota

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Śro lut 03, 2010 2:10 Re: Alergia- potrzebna porada

pani wyszła wyłącznie alergia na kota?
a na roztocza, pyłki itp.?
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro lut 03, 2010 9:05 Re: Alergia- potrzebna porada

własnie jesteśmy że tak to nazwę "w trakcie problemu". Mój syn(12lat) od urodzenia jest alergikiem. Głownie objawia się to katarem i silną wysypką. Wysypka jest jednak nie swędząca a katar niezbyt uciążliwy-i bez duszności. Próbowałam leczenia homeopatycznego-bez skutku. Większość lekarzy proponowało rezygnację ze zwierząt (jest uczulony również na psa-kiedyś mieliśmy) i konie(młody często bywa w stajniach ze względu na swojego ojca który jest kowalem i instruktorem). Poza tym jest uczulony na roztocza i pyłki.
Obecna Pani Doktor powiedziała że nie ma sensu pozbywać się kotów gdyż i tak są one wszędzie,a jeśli ktoś na 5piętrze jest uczulony, a koty są w piwnicy to i tak wystąpią objawy alergii. Prosiła tylko żeby koty nie miały wstępu do sypialni dziecka i żeby z nimi nie spał. Oprócz tego dobrała super leki i zdecydowaliśmy się na odczulanie. Ponieważ właśnie roztocza i koty są najsilniejszą alergią-to właśnie na nie. Szczepionka-jedna-jest dość droga-ok 80zł ale starcza na 3-4 miesiące. Jeśli będzie skierowanie od lekarza rodzinnego np-do alergologa to wszystko poza tym na NFZ. No i trzeba dostac się do dobrego alergologa,który nie ma "klapek na oczach"-najłatwiej powiedzieć-proszę pozbyć się kota....
ObrazekKacperObrazekKiaraObrazekMilka
Obrazek

beti1099

Od: Pt maja 04, 2007 8:11

Post » Pt lut 05, 2010 22:42 Re: Alergia- potrzebna porada

Anja pisze:pani wyszła wyłącznie alergia na kota?
a na roztocza, pyłki itp.?

Mowila tylko, ze niby na koty wyszlo jej najbardziej.
Chcialam wlasnie aby mogla zadzwonic do kogos kto zna sie dobrze na temacie i moglby jej cos szczegolowo opowiedziec o np jakis sposobach leczenia itp.

Mojemu koledzie na testach wyszla alergia na kilka rzeczy , po ktorych nigdy w zyciu mu nic nie bylo.
Moze u niej tez tak jest?

Kota strasznie zal :(
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Czw lut 11, 2010 19:09 Re: Alergia- potrzebna porada

Hej! Mam podobny problem. U mojego brata, po 7 latach posiadania kota, wykryto uczulenie na kota. Na szczęście jest to uczulenie słabe. Niestety lekarz "poradził", żeby pozbyć się zwierzaka, ale co to za rada dla osoby, która żyła z kotem 7 lat, przywiązała się do niego. Powiedziałam mu, aby poszukał prawdziwej porady u innego alergologa. Nie wyobrażam sobie, żeby wyrzucić kociaka. Teraz szukam wszelkich informacji o odczulaniu. Niestety w Polsce odczulanie nadal jest mało popularne, a wielu lekarzy ciągle twierdzi, że podstawą jest pozbycie się zwierzaka. W jednym z artykułów GW znalazłam informacje, iż odczulanie na sierść kota jest jednym z najskuteczniejszych :) beti1099, bardzo zaciekawiła mnie informacja o tej szczepionce, czy mogłabyś podać jej nazwę ? Będę bardzo wdzięczna. :)

Sheris

Od: Czw lut 11, 2010 18:01

Post » Czw lut 11, 2010 23:38 Re: Alergia- potrzebna porada

kurcze znów mi powiadomienia nie przychodzą....dobrze że tu "weszłam"...Szczepionka ta to Phostal507 100% faza wstępna. To wszystko odczytałam z recepty. Ale moze jeśli alergia nie jest silna to moze nie warto odczulać tylko zastosować dobre leki. Jakie brat ma objawy alergii? mój syn ma silną alergię-tak wykazały testy ale objawia się to tylko wysypką i katarem. Wysypka nie swędząca więc niezbyt uciążliwa. Tylko brzydko wygląda. Natomiast po podaniu leków (krople do nosa i tabletki) młody nie miał od dwóch miesięcy ani kataru ,wysypka wystąpiła dwa razy ale po jednym dniu sama zeszła. I teraz sama nie wiem czy jest sens odczulania,może się jeszcze wstrzymam, pogadam z panią alergolog.
No i odczulanie jest długotrwałe-od 3-6lat. Najpierw trzeba jeździć co tydzień potem co ok miesiąc....
Ze swojej strony polecam poszukanie dobrego alergologa w swojej okolicy,takiego który nie każe od razu wyrzucić kota,bo tak jak pisałam wcześniej-jak kot jest w piwnicy to u osoby mieszkającej na 4piętrze mogą wystąpić objawy alergii... Teraz mnóstwo dzieci ma alergię-warto skorzystać ze sprawdzonego alergologa. Poszukać wśród znajomych albo sprawdzić opinie internautów.
ObrazekKacperObrazekKiaraObrazekMilka
Obrazek

beti1099

Od: Pt maja 04, 2007 8:11

Post » Sob lut 13, 2010 16:32 Re: Alergia- potrzebna porada

Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Osoba, która przeprowadzała testy alergologiczne stwierdziła, że alergia jest lekka. Z kolei alergolog powiedział, iż nie da się w ten sposób stwierdzić natężenia alergii. Mój brat miał takie objawy: katar, głównie kichanie, lekkie swędzenie skóry. Mówi, iż te objawy mu tak bardzo nie przeszkadzały. Obecnie bierze leki :Flixonase i claretin, które spowodowały ustąpienie tych dolegliwości. Jednakże to nie objawy są problemem, tylko możliwość pojawienia się astmy( z powodu nieleczonej alergii). Mój brat był już u drugiego lekarza i ten okazał większe zrozumienie. Polecił odczulanie, na początku będzie dostawał zastrzyki co tydzień ( chyba przez 3 miesiące), a później rzadziej.

Sheris

Od: Czw lut 11, 2010 18:01