» Sob lut 13, 2010 13:40
Re: Mam kotkę-bulimiczkę
Kot może wymiotować różnie. Czy wymiotuje od razu po zjedzeniu, ledwo po tym, jak połknie, czy też jest to dużo później. Możesz też rozpoznać skąd są wymioty po zapachu - świeże jedzenie z gardła pachnie tak jak jedzenie, jeśli coś jest z żołądka, to jedzie kwasami żołądkowymi. Przyjrzyj się też temu, co zwymiotowała. Istotne jest też to, jak często to się dzieje. Jak raz na tydzień lub rzadziej, to bym nie przywiązywała do tego wielkiej wagi, bo niektóre koty tak mają. Jak częściej, to trzeba by się temu dokładniej przyjrzeć.
Jeśli to jest od razu po jedzeniu, to zastanów się, po czym. Mam kota, który źle reaguje na praktycznie wszystkie gotowe mokre karmy: puszki, saszetki. Ja je tylko suche plus mięso, to nie ma problemu. Takie szybkie wymioty mogą być spowodowane alergią pokarmową. Nie pisałeś, czy konkretnie karmisz, więc trudno tu coś konkretniej napisać.
Zobacz też, jak kot się zachowuje po jedzeniu. Bo czasami jak nazbyt od razu wariuje, to wymioty mogą się zdarzyć. Podobnie jest u małych dzieci. Może też po prostu je zbyt łapczywie.
Jeśli wymiotuje po czasie, to przyjrzyj się dokładnie, czy w tym nie ma kłaków lub robali. Odrobaczyć kota zawsze warto. Pastę odkłaczającą podawać też warto.
Spotkałam się jeszcze z jednym rodzajem "wymiotów" u kota. Mój astmatyk jakoś musi się pozbyć śluzu, który odksztusza. To wygląda, jakby wymiotował, ale sama treść to śluz z resztkami jedzenia. Nie ma to też czasowego związku z jedzeniem. Astma daje jednak przede wszystkim inne objawy, więc jeśli to tylko wymioty, to sprawa wykluczona.
Poza tym warto kotkę dokładniej przebadać. Wymioty mogą mieć miejsce przy różnych chorobach układu pokarmowego. Podobnie jest u człowieka.