Mam kotkę-bulimiczkę

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lut 13, 2010 10:23 Mam kotkę-bulimiczkę

Cześć,
Mam chyba kotkę-bulimiczkę;)
Czym może być to spowodowane?
Kotka ogólnie jest zdrowa, biega, bawi się.
Nic jej nie dolega, choć jest dość drobna i chuda.
Natomiast wymiotuje dość często tym, co zje.
Mam wrażenie, że nie zależy to od karmy.
Dodam, że mam drugiego kota (brata), który jest znacznie większy od niej - z nim nie mam takich problemów.

MariuszM

Od: Śro wrz 14, 2005 14:10

Post » Sob lut 13, 2010 10:34 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

MariuszM pisze:Kotka ogólnie jest zdrowa, biega, bawi się.
Nic jej nie dolega, choć jest dość drobna i chuda.
Natomiast wymiotuje dość często tym, co zje.

Piszesz jednocześnie, że kotka jest zdrowa i, że często wymiotuje. Nie uważasz, że to się wyklucza?
Kotce coś dolega, ale żeby wiedzieć co należy ją przebadać. U weterynarza. Bowiem przez Internet nikt nie zdiagnozuje kota.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Sob lut 13, 2010 10:41 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

A co z kupalami ?
Może jest zatyka się często , jest zakłaczona lub inne problemy jelitowe.
Wymioty to niedobry objaw, musisz skonsultować się z wetem.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob lut 13, 2010 10:49 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

Zdrowa jest w tym sensie, ze była badana przez weterynarza i nic niepokojącego u niej nie zdiagnozował.
Z nią to jest tak, że 2-3 tygodnie jest spokój, a później znowu bez powodu wymiotuje tym, co zje.
W sprawach kuwety jest też OK - załatwia się normalnie, raz dziennie. Tak samo zresztą jak jej brat. Noo sika oczywiście częściej.

MariuszM

Od: Śro wrz 14, 2005 14:10

Post » Sob lut 13, 2010 10:56 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

A robale?
Czym i ile razy kotka była odrobaczana?
(robale to ostatnio mój konik)
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Sob lut 13, 2010 11:00 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

MariuszM pisze:Zdrowa jest w tym sensie, ze była badana przez weterynarza i nic niepokojącego u niej nie zdiagnozował.
Z nią to jest tak, że 2-3 tygodnie jest spokój, a później znowu bez powodu wymiotuje tym, co zje.
W sprawach kuwety jest też OK - załatwia się normalnie, raz dziennie. Tak samo zresztą jak jej brat. Noo sika oczywiście częściej.

Może zmień karmę ?
Też się zdarza,że kot na jakąs karmę tak reaguje.
Wymiotowanie nie jest normalne u kota.
Chyba ,ze w tych wymiotach znajdziesz włosy koteczki.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob lut 13, 2010 13:40 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

Kot może wymiotować różnie. Czy wymiotuje od razu po zjedzeniu, ledwo po tym, jak połknie, czy też jest to dużo później. Możesz też rozpoznać skąd są wymioty po zapachu - świeże jedzenie z gardła pachnie tak jak jedzenie, jeśli coś jest z żołądka, to jedzie kwasami żołądkowymi. Przyjrzyj się też temu, co zwymiotowała. Istotne jest też to, jak często to się dzieje. Jak raz na tydzień lub rzadziej, to bym nie przywiązywała do tego wielkiej wagi, bo niektóre koty tak mają. Jak częściej, to trzeba by się temu dokładniej przyjrzeć.
Jeśli to jest od razu po jedzeniu, to zastanów się, po czym. Mam kota, który źle reaguje na praktycznie wszystkie gotowe mokre karmy: puszki, saszetki. Ja je tylko suche plus mięso, to nie ma problemu. Takie szybkie wymioty mogą być spowodowane alergią pokarmową. Nie pisałeś, czy konkretnie karmisz, więc trudno tu coś konkretniej napisać.
Zobacz też, jak kot się zachowuje po jedzeniu. Bo czasami jak nazbyt od razu wariuje, to wymioty mogą się zdarzyć. Podobnie jest u małych dzieci. Może też po prostu je zbyt łapczywie.
Jeśli wymiotuje po czasie, to przyjrzyj się dokładnie, czy w tym nie ma kłaków lub robali. Odrobaczyć kota zawsze warto. Pastę odkłaczającą podawać też warto.
Spotkałam się jeszcze z jednym rodzajem "wymiotów" u kota. Mój astmatyk jakoś musi się pozbyć śluzu, który odksztusza. To wygląda, jakby wymiotował, ale sama treść to śluz z resztkami jedzenia. Nie ma to też czasowego związku z jedzeniem. Astma daje jednak przede wszystkim inne objawy, więc jeśli to tylko wymioty, to sprawa wykluczona.
Poza tym warto kotkę dokładniej przebadać. Wymioty mogą mieć miejsce przy różnych chorobach układu pokarmowego. Podobnie jest u człowieka.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Sob lut 13, 2010 13:46 Re: Mam kotkę-bulimiczkę

Nie zawsze wymioty oznaczają chorobę. Mam kotkę, która czasem się przejada, a potem wymiotuje (szczególnie po suchej karmie, jeśli ją popiła dużą ilością wody). Czasem też wymiotuje po jedzeniu, jeśli w żołądku są kłaczki. Generalnie - przy przepełnieniu żołądka. Przy regularnym odkłaczaniu i wydzielaniu odpowiednich porcji jedzenia wszystko jest w porządku.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30