karma-skład

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lut 11, 2010 19:15 karma-skład

Hej :)
mam 2 Kocurki . Kupiłam im na spróbowanie karmę pewnej firmy . Mam prośbę czy mogłybyście przeanalizować skład ( bo macie na pewno większej pojęcie co i jak w tej dziedzinie) dziękuję :)

skład: zboża 42% , mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego 35% (min5% wołowiny) , produkty pochodzenia roślinnego 6% (w tym warzywa) , ryby i produkty rybne 6% , drożdże 4,5% , oleje i tłuszcze 4% , substancje mineralne 1,5% , premix witaminowy 1%

Analiza : białko ogólne 30% , oleje i tłuszcze surowe 11% , włókno surowe 3% , popiół surowy 8% , wilgotność 10% , miedź ( uwodniony siarczan miedzi) 13 mg/kg , wapń Ca 12 g/kg , fosfor P 10 g/kg , sód Na 7g/kg , selen 0,3 mg/kg , lizyna 17 mg/kg, tauryna 1g/kg
+ witaminy wit A 12000 j.m./kg ,wit D3 1200 j.m./kg , wit E (alfatokoferol) 95 mg/kg , wit B1 6mg/kg , wit B2 7 mg/kg

Wartość energetyczna 14 MJ/kg

pozdrawiam:)

LED

Od: Czw lut 11, 2010 19:02

Post » Czw lut 11, 2010 22:50 Re: karma-skład

Nie wiesz, z czego produkuje się pokarm dla zwierząt? To ci napiszę:
- padlina (z Bacutilu), odpady zwierzęce (m.in. krew, sierść, rogi, kopyta, pazury) - to tzw. "białko zwierzęce", czasem w "luksusowej" wnętrzności i podroby - to się rozgotowuje na "pulpę" - żebys wiedział, co to za smród!
- tłuszcze przemysłowe (oleje przemysłowe i różnego rodzaju zlewki)
- węgiel drzewny (żeby powstrzymać gnilną biegunkę u spożywającego)
- zboża "przemysłowe" - czyli takie, których już nie da się zużyć w produkcji dla człowieka (np. z chorobami roślin)
- chemia, tj. barwniki, dodatki smakowe, zapachowe, duże ilości antybiotyków, środki konserwujące.
Oczywiście - to w skrócie. Więcej na ten temat pisał "NEXUS" kilka lat temu.
Miałam nieszczęście widzieć produkcję parę lat temu w pewnej miejscowości pod Warszawą. Nie chcę tego wspominać. Moje koty żywię bez tego świństwa - i są zdrowe, piękne, wręcz okazowe. Może zabiera mi to trochę więcej czasu, lecz w sumie jest o wiele WIELE tańsze - i z pewnością bezpieczniejsze.
Czy wiesz, jaka jest różnica pomiędzy ceną "produkcji" kilograma karmy (mokrej lub suchej) a jej ceną detaliczną? to przebitka 1000% -Dlatego opłaca się weternarzy, stąd drogie, piękne reklamy - i kwitnący przemysł (zoo-farmaceutyczn) na całym świecie! Jeżeli znajdę materiały z NEXUSA, prześlę ci je na PW.
A na razie: jeżeli możesz, powstrzymaj się od karmienia tym świnstwem! "Jedź" na gotowanym drobiu (nie surowym - to osobny temat) z jarzynkami i np.dodatkiem grysiku lub płatków ryżowych, mięsie surowym (kot to drapieżnik!), rybach, nabiale.
Do tego np. odrobina oleju lnianego (Omega3 i in.), tranu, witamin (nawet sztucznych). Życzę ci powodzenia - i zdrowia dla ciebie i twoich ulubieńców !

loreczka

Od: Pt lut 20, 2009 21:00

Post » Czw lut 11, 2010 22:56 Re: karma-skład

loreczka pisze:"Jedź" na gotowanym drobiu (nie surowym - to osobny temat)

Proszę rozwiń.
Obrazek

DamianB

Od: Czw sty 14, 2010 0:45

Post » Czw lut 11, 2010 23:20 Re: karma-skład

Co to za karma jeśli mogę spytać.

myszka007

Od: Sob maja 09, 2009 18:21

Post » Czw lut 11, 2010 23:23 Re: karma-skład

Wrzuć w wyszukiwarkę "karma skład" albo "barf" - znajdziesz wątki z analizą większości dostępnych karm i z polecanymi karmami.

Na pierwszy rzut oka widać, że podana przez Ciebie nie jest najlepsza - na pierwszym miejscu zboża, brak wyszczegółowienia rodzajów mięsa. Kot jest bezwzgędnym mięsożercą, podstawą jego posiłku powinno być mięso. Składniki roślinne powinny stanowić kilka %, nie kilkadziesiąt.

focia

Od: Sob cze 18, 2005 15:03

Post » Pt lut 12, 2010 10:21 Re: karma-skład

myszka007 pisze:Co to za karma jeśli mogę spytać.

Jest to karma firm Canaillou ( dostępne w sklepach intermache)
Oczywiście oprócz Karmy Kociaki dostają co 2 dni mięsko (najczęściej pierś z kurczaka sparzoną)

LED

Od: Czw lut 11, 2010 19:02

Post » Pt lut 12, 2010 11:58 Re: karma-skład

Odnośnie surowego drobiu: dlaczego sparzyć lub ugotować mięso? Dlatego, że w naszych fermach drobiowych nie bada się go pod kątem spożywania przez zwierzęta drapieżne, zakładając, że człowiek surowego nie je. Tymczasem zdarzają się przypadki, że drób jest zarażony bakterią (wirusem?) powodującą u kotów ostrą, nawet krwawą biegunkę, bardzo trudną do wyleczenia. O tym powiedziała mi moja pani wet., gdy trafiłam do niej z 3 kotami w ciężkim stanie. Nie miałam pojęcia, że coś podobnego występuje (oczywiście nie zawsze!) i chcąc moim kotkom zrobić przyjemność, podałam im nie sparzoną pierś z kurczaka. Robiłam to wcześniej i nic się nie działo - a tu masz. Trzy tygodnie je leczyłam! Teraz jestem mądrzejsza i ostrzegam innych.

loreczka

Post » Pt lut 12, 2010 12:12 Re: karma-skład

A przemrożenie nic nie daje w przypadku drobiu? Myślałem, że tak samo jak z wołowiną jest.
Raz dałem surową pierś z kurczaka, kilka razy surowe serca. Serca jedzą chętniej (szybciej :)) surowe niż gotowane...
Obrazek

DamianB

Od: Czw sty 14, 2010 0:45

Post » Pt lut 12, 2010 19:40 Re: karma-skład

Osobiście uważam, że daje. Sama kupuję serduszka drobiowe i daję - moję koty je uwielbiają wyłącznie na surowo. Jednak w przypadku surowego drobiowego mięsa przyznaję, że nie odważyłam się próbować, więc nie wiem. Poza tym, chyba nie wszystkie kurczaki są zarażone - ale tu nie jestem ekspertem. Pytani przeze mnie lekarze przyznają, że "krwotoczne zapalenie jelit" zdarza się właśnie najczęściej po podaniu surowej "drobizny", jednak "nabierają wody w usta", gdy chcę dowiedzieć się więcej. Właściwie dopiero ten wątek zwrócił mi uwagę, że powinnam podrążyć temat. Gdy tylko dowiem się czegoś więcej, dam na Forum znać.

loreczka

Post » Pt lut 12, 2010 19:55 Re: karma-skład

LED pisze:
myszka007 pisze:Co to za karma jeśli mogę spytać.

Jest to karma firm Canaillou ( dostępne w sklepach intermache)
Oczywiście oprócz Karmy Kociaki dostają co 2 dni mięsko (najczęściej pierś z kurczaka sparzoną)

bardzo duzo zboza. Za duzo.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt lut 12, 2010 20:34 Re: karma-skład

Dużo za dużo.
Najlepiej gdy zboża nie ma w ogóle w karmie (a jak jest to nie więcej niż jakieś 15% - a to i tak dużo).
Polecam:
złota lista karm:
viewtopic.php?p=5310034#p5310034
(czyli z tych dostępnych na rynku, te które są fizjologicznie najlepsze)
oraz wątki:
część I viewtopic.php?f=10&t=97139
część II viewtopic.php?f=10&t=104755

Osobiście z suchych mogę polecić Taste of the Wild, Orijena.

Dla kotów lepsze jest 'brzydkie' mięso, tzn nie samo czyściutkie (jak pierś) ale takie gdzie są chrząstki, małe kostki, tłuszcz, ścięgna ;)

W parzenia mięsa i mrożenia zbytnio nie wieże. Mój kot dostaje surowe przemrożone tylko dlatego, że to najlepszy sposób przechowywania porcji mięcha. Pierwszą 'porcję' zawsze dostaje surową, nieprzemrożoną, niesparzoną - jedynie dobrze umytą i jest ok.
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28