BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sty 27, 2010 18:07 BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Mój kot (3,5 letni pers) ma od ponad pol roku biegunke ( z przerwami ok 2 tygodniowymi i znow 2-3 dni taka kupa), a raczej b. miekka kupe, poza tym nic mu nie jest. Je normalnie (apetyt mu dopisuje), cały czas tą samą karme Kitikat w puszcze ( po której wcześniej nic mu nie było). Czasami drapie gdzies w kącie za firanką tak jakby był w kuwecie ale nic tam nie zostawia. Byłam z nim u weterynarza i powiedział, że może to od surowego mięsa które czasami dostawał, więc od tamtej pory surowego już nie dostaje (od czasu do czasu dostanie plasterek polędwicy, albo szynki) . Nie mam pojęcia co mu może być, może kot którejś z Was miał podobne "dolegliwości" ? Proszę o pomoc, pozdrawiam
Obrazek

poolka

Od: Wto cze 06, 2006 9:46

Post » Śro sty 27, 2010 18:24 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Przede wszystkim karmisz kota trochę kiepską karmą. Kiepską jakościowo. Może dotąd nic mu nie było, ale może też właśnie karma. Pół roku to dużo. Biegunka, czyli częste odwiedziny w kuwecie w połączeniu z luźnym stolcem, czy częstotliwość bez zmian a tylko kupa brzydka? Spróbowałabym kota postawić na karmę dla wrażliwych typu RC Intestinal. Jeśli aktualnie ma biegunkę, wprowadziłabym chude, gotowane mięso (np. filet z kurczaka). Wyłącznie. Po ustaniu problemu wprowadziłabym powoli karmę dla wrażliwych, z tym że obserwując "urobki" w kuwecie. I jednak spróbowałabym z surowym mięsem - przemrożone oczywiście, również obserwując reakcję kocich jelit. Natomiast z marketowskich puszek jednak bym zrezygnowała.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro sty 27, 2010 18:39 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

a kiedy byl odrobaczany? Pije mleko?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro sty 27, 2010 19:06 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Czestotliwosc odwiedzin kuwety jest mniej wiecej taka sama (zwykle jak robił kupe 1-2 razy na dobe, to teraz +1 +2 kupy). Kupa jest b. miekka ale jeszcze uformowana w rulonik.
Co do mleka to dostaje 1 na ja wiem ok 2 miesiace i to dosłownie 3 łyżki podgrzanego mleka. Odrobaczany był 2 lata temu.
Także chyba najpierw postawie na odrobaczenie, a jeśli to nie pomoże to spróbuje przestawić go na inna karme.
Obrazek

poolka

Post » Śro sty 27, 2010 19:10 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

przy okazji odrobaczania przestawiaj go od razu na karme - najlepiej zaczac wlasnie od intestinala na podraznione jelitka. Kitekat to straszny syf. Kot jest miesozerca, a dostaje jakies 4-8% miesa w karmie. Biedniutko.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro sty 27, 2010 19:15 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

poolka pisze:Czestotliwosc odwiedzin kuwety jest mniej wiecej taka sama (zwykle jak robił kupe 1-2 razy na dobe, to teraz +1 +2 kupy). Kupa jest b. miekka ale jeszcze uformowana w rulonik.

Ale jeśli to jest rulonik, to chyba to nie jest biegunka tylko po prostu luźniejszy stolec?
W takim przypadku na pewno po zmianie karmy na lepszą jakościowo/odrobaczeniu się unormuje.

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Śro sty 27, 2010 19:35 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

"Regularność" pojawiania się problemów sugerowałaby robaki. 2 lata to duuużo czasu, żeby coś złapać :roll: Ale może jestem przewrażliwiona na punkcie robali :wink:
Karma też nieciekawa, może podrażniać, powodować choroby...
Nad zmianą weta bym się zastanowiła, jeśli tylko mięso wymyślił...

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro sty 27, 2010 19:46 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Jeśli chodzi o puszki, możesz spróbować przestawić kicię na karmę Animonda Carny. Są droższe od kitekata, ale naprawdę mają o niebo lepszy skład. Mojej biegunkowej kici bardzo się po nich poprawiło.

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Sob sty 30, 2010 17:01 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Wczoraj mama poszła z kotem do weterynarza (innego niż do tej pory). Leon został odrobaczony, lekarz zaproponował 3 tygodniową "kuracje" suchą karmą Royal Canin vet cat skin young male. Mówił też żeby wycofać "witaminki" które do tej pory kot dostawał, mokrą karmę i na okres 2 tygoni nic poza tą suchą karmą którą nam zalecił nie podawać. Po 3 tygodniach mamy się zgłosić i wtedy ustalimy jakąś konkretną diete.
a po tej wizycie mam jeszcze jedno pytanie do Was, co to jest pływająca bądź ruchoma nerka, bo taką wyczuł lekarz u kota?

Dzięki za wszystkie porady :)
Obrazek

poolka

Post » Nie sty 31, 2010 10:14 Re: BIEGUNKA POZA TYM WSZYSTKO W NORMIE

Badania, badania!
Nie wiem czy to co teraz zalecił weterynarz to leczenie czy tylko naciągactwo, w każdym bądź razie wszystko jest robione po omacku.
Przyczyną biegunki mogą być pasożyty, pierwotniaki, bakterie, a może nawet problemy z wątrobą i tak dalej. Jakim cudem ma to wyleczyć sucha karma bytowa? 8O
Do diagnozy potrzebne są badania kału oraz badania krwi - morfologia + profil nerkowy i wątrobowy - to minimum!

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01