Zbalansowana dieta

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 18, 2004 4:53 Zbalansowana dieta

Wet zakazal podawania suchej karmy mojemu starszemu kotu w zwiazku z poczatkiem choroby nerek. Badanie krwi wykazalo rowniez, ze kot jest odwodniony. Pomimo iz moje koty zawsze maja swieza, filtrowana wode w miseczkach, pija bardzo malo.
Zaczelam im gotowac "rosolki". Kupuje kurze nozki (bez antybiotykow, bez hormnow, od kur nie trzymanych w klatkach, karmionych tylko zbozem). Gotuje z tych nozek wywar, ktory razem z miesem podaje kotom na wieczorny posilek. Lubia to bardzo, szczegolnie ten wywar kiedy jest cieply, ktorego kazdy kot potrafi wypic miseczke.
Rano koty dostaja puszke. Kupuje im dobre jedzenie bez chemii i innych swinstw.
Zastanawiam sie teraz czy w zwiazku z takim zywieniem moje koty nie beda mialy niedoboru czegostam, a szczegolnie niedoboru tauryny. Wiem, ze jest jej niewiele w gotowanym miesie. Producenci gotowego pozywienia dla kotow dodaja tauryne do swoich produktow. Czy wystarczy moim kotom ta ilosc tauryny, ktora dostaja rano w puszkowym jedzeniu? Czy powinnam dodawac tauryne do "rosolkow"?
Zaznaczam, ze podawanie moim kotom surowego miesa odpada. Probowalam, jeden kot sie nim tylko bawi, a drugi omija miske z surowym miesem wielkim lukiem.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie kwi 18, 2004 9:39

NIe mam pojecia... ja bym spytalam weta, ktory te diete zalecil. Jak ma jakies doswiadczenia w tym zakresie - powinien wiedziec.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie kwi 18, 2004 13:06 Re: Zbalansowana dieta

AlkaM pisze:Wet zakazal podawania suchej karmy mojemu starszemu kotu w zwiazku z poczatkiem choroby nerek.

A on nie wie, że są również suche karmy specjalnie dla "nerkowców"?

Np.:
wejdź tutaj: http://www.hillspet.com/index.jsp

W lewym górnym rogu kliknij na obrazku "Prescription Diet"

Na nowej stronie wybierz "Cat" i kliknij przycisk "Submit"

Zobaczysz wykaz karm leczniczych Hillsa, w tym także dla nerkowców.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Nie kwi 18, 2004 14:21

zuza pisze:NIe mam pojecia... ja bym spytalam weta, ktory te diete zalecil. Jak ma jakies doswiadczenia w tym zakresie - powinien wiedziec.

Wet nie zalecil tych "rosolkow". To ja je wymyslilam. Wet poprostu zakazal podawania suchego.
Ale chyba masz racje pogadam z wtem o tuarynie.

AlkaM

Post » Nie kwi 18, 2004 14:30 Re: Zbalansowana dieta

Wojtek pisze:A on nie wie, że są również suche karmy specjalnie dla "nerkowców"?

Tak, znam te karmy. Pytalam o nie weta. Wet powiedzial, ze za wczesnie jest jeszcze dla mojego kota na nie. Zmniejszenie ilosci spozywanego bialka nie jest obojeten dla ogranizmu kota, a nerki mojego kota nie sa w takim zlym stanie. Tak twiedzi moj wet.
Ja mieszkam w Kanadzie i tutaj weci na pierwszy znak choroby nerek kaza odstawic sucha karme. Suche karmy dla nerkowcow daje sie tylko kotom, ktore nie jedza nic innego poza sucha karma. Wszystkim innym nerkowcom podaje sie puszki dla nerkowcow, zeby jak najwiecej plynow przechodzilo przez nerki. Suche karmy powoduja , ze plyny przechodza przez uklad trawienny bardziej niz przez uklad moczowy. Taka teorie glosza tutejsi weci.

AlkaM

Post » Nie kwi 18, 2004 14:33

Czy ktos sie orientuje ile tauryny pozostaje w gotownym miesie, albo gdzie taka informacje moge znalezc?

AlkaM

Post » Nie kwi 18, 2004 14:38

korek ma suka, dostaje weterynaryjna suchą karmę, ale gdy jej zabraknie polecił dawać tylko mokre jedzenie. Nie wolno dawac suchego nie weteryjnarego. Te koty muszą bardzo duzo pić, a nie umieja, dlatego ta mokra karma jest taka wazna
Magda

ObrazekObrazek
Pokemon i Ptyś

magda gabryś

Od: Wto kwi 22, 2003 20:54