ZATRUCIE U KOTA! PANIKUJĘ!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 09, 2009 14:47 Re: ZATRUCIE U KOTA! PANIKUJĘ!

Alida80 pisze:natomiast co do wyników-podwyższona kreatynina we krwi (2.9). morfologia będzie powtórzona bo laboratorium coś schrzaniło z próbką. wątroba zdrowa. narazie do końca tygodnia kroplówki i antybiotyk a w przyszłym powtórka badań i ewentualna decyzja o dalszym leczeniu. wyciągnęłam też info od wczorajszej wet co mu podała więc obecna ma pełny obraz leczenia.

a mocznik przy tej kreatyninie jest w normie?
zwróć uwagę na poziom kreatyniny - jej podwyższenie wskazuje że coś jest z nerkami. Generalnie zbyt wysokie wskażniki kreatyniny utrzymujące sie przez dłuższy czas wskazują na niedomaganie nerek i moga prowadzić do upośledzenia funkcji filtracyjnych nerek.
w kolejnym badaniu koniecznie trzeba powtórzyć badanie krea. i jesli się okaże że nie jest w normie ja bym zrobiła usg nerek aby sprawdzić czy coś jest nie tak.
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro gru 09, 2009 15:10 Re: ZATRUCIE U KOTA! PANIKUJĘ!

mocznik w porządku. a badanie będzie powtórzone za tydzień w kierunku właśnie kreatyniny. narazie kroplówki maja kotka oczyścic i przepłukać. ale siusia normalnie, pije normalnie. o usg będę pamietać. a jeśli wyniki sie poprawią to w razier co co jaki czas kontrolnie powtarzać badania u tak sędziwego kocurka?
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Śro gru 09, 2009 17:11 Re: ZATRUCIE U KOTA! PANIKUJĘ!

to już z wetem ustalisz bo trzeba brać również inne wyniki pod uwage no i kota - jak wygląda, czy jada, jak się czuje i inne czynniki
ja jeśli mam wyniki nieprawidlowe to na początku robie badania częściej - co tydzień dwa aby ustalić czy zaaplikowane leczenie przynosi rezultat
pózniej raz na parę miesięcy a jak wszystko jest ok to standardowo robię raz w roku u starszych kotów (pow 10 lat) i u pozostałych raz na 1,5 roku
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt gru 11, 2009 22:24 Re: ZATRUCIE U KOTA! PANIKUJĘ!

mam przed soba wyniki badań kocurka-pomoże mi ktoś? wiem tylko tyle że kreatynina i mocznik za wysoko, ale na moje oko cos nie tak z wątrobą i chyba glukoza za wysoka (ale niestety w normach sie nie moge połapać). dodam że badania robione nastepnego dnia po zatruciu-powtarzane będą w nastepnym tygodniu po sesji płukania kroplówkami (Na Cl), podawaniu Betamox'u i catosalu (nie wiem czy nazwy dobrze napisałam)

Morfologia:
-MCV(ŚOK) 42,8
-MCH(ŚMH) 14,50
-MCHC(ŚSH) 34,20
-OB 3 mm/1 godz
-Erytrocyty 8,38 T/l
-Hematokryt 35,50 l/l
-Hemoglobina 12,20 mmol/l
-Leukocyty 12,79 G/l
-Trombocyty 218 G/l

Biochemia:
-Albuminy 34,30