ja znalazłam coś takiego:"Bardzo często ból sprawia, że zwykle miło usposobiony kot staje się agresywny. Jeśli twój kot nagle zaatakuje cię bez widocznego powodu, sprwadź, czy nie ma żadnych śladów zranienia. Poproś lekarza weterynarii o staranne zbadanie kota w celu wykluczenia chorób mogących być przyczyną agresji, takich jak: wścieklizna, choroby układu wydalniczego, nadczynność tarczycy.
Częstą przyczyną agresji jest również strach. Najłatwiej można to zaobserwować to u kotów, które zostały słabo zsocjalizowane, cierpiały kiedyś z powodu okrucieństwa lub skojarzyły sobie jakieś zdarzenie, jak na przykład wizytę u lekarza weterynarii, z czymś nieprzyjemnym i ze strachem. Język ciała takich kotów pokazuje, że są one zastraszone i przerażone. Zaatakują jeśli nie będą miały innego wyjścia.
Agresja w czasie zabawy jest zwykle skierowana wobec członków rodziny i najczęściej występuje u kotów wykarmionych przez człowieka lub za wcześnie odstawionych od matki. Kocięta takie, którym zabrakło socjalizacji, nie mogły nauczyć się powstrzymywać od gryzienia ani chować pazurów podczas zabawy. Nauczyłyby się tego dorastając ze swą matką i rodzeństwem..."
"Mój kot , praktyczny poradnik"
na innej stonie znalazłam taką radę, że jeśli kot staje się zbyt agresywny np. podczas głaskania należy przestać go głaskać, powinien zrozumieć, że gryzienie jest tu nie na miejscu.
tyle na ten temat w literaturze