FIP dodatni-pomocy !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 04, 2004 8:29

Bonifacy pisze:... a poza tym polecam kwietniowe "Kocie sprawy" przeczytasz tam wywiad ze mną i dowiesz się więcej...

No tak mi sie wlasnie wydawalo, jak przegladalam KS w empiku ze to bonifacy ... twoje fotki juz rozpoznaje :), ale pewna nie bylam na 100% :)

ktosia

Od: Pon gru 02, 2002 18:29

Post » Nie kwi 04, 2004 8:59

Bonifacy pisze:
Ofelia pisze:A z jakiego powodu miała robony ten test?

tylko dlatego, ze chcę ją dołączyć do mojego stada....

Jak znalazlam Guziczka to zrobilam mu dwa testy na FIV i bialaczke (mialam pecha, bialaczka wyszla dodatnia :-( ). Wszyscy lekarze, z ktorymi rozmawialam mi powiedzieli, ze FIPa nie ma co badac, bo wynik testu o niczym nie swiadczy.
Dlatego "na zapas" sie tego nie bada.
Spokojnie moze ja dolaczac :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie kwi 04, 2004 11:50

Bonifacy pisze:polecam www.plfoto.com jestem tam zalogowany jako "fotnet" a poza tym polecam kwietniowe "Kocie sprawy" przeczytasz tam wywiad ze mną i dowiesz się więcej...ale chwalipięta ze mnie heheheheh

Heh, poznalam te zdjecia z plfoto (odwiedzam sobie czasem), ale nie skojarzylam, ze to Ty :)

Ellen

Od: Wto gru 30, 2003 20:18

Post » Nie kwi 04, 2004 11:59

Ellen pisze:
Bonifacy pisze:polecam www.plfoto.com jestem tam zalogowany jako "fotnet" a poza tym polecam kwietniowe "Kocie sprawy" przeczytasz tam wywiad ze mną i dowiesz się więcej...ale chwalipięta ze mnie heheheheh

Heh, poznalam te zdjecia z plfoto (odwiedzam sobie czasem), ale nie skojarzylam, ze to Ty :)

jak uważnie obejrzysz portfolio to zauważysz, że jest tam zdjęcie którego używam na forum..pzdr
A tu możecie oglądać moje zdjęcia:
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Od: Wto sty 28, 2003 16:40

Post » Nie kwi 04, 2004 12:01

Olat pisze:A wszystkie pozostałe koty przeszły pomyslnie ten test?

pozostałe są zdrowe, a Szara to nowy nabytek, który chciałem dołączyć dop stada...
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Post » Nie kwi 04, 2004 12:57

Bonifacy pisze:pewnie , że mam polecam www.plfoto.com jestem tam zalogowany jako "fotnet" a poza tym polecam kwietniowe "Kocie sprawy" przeczytasz tam wywiad ze mną i dowiesz się więcej...ale chwalipięta ze mnie heheheheh

A już Ci chciałam napisać że fajny wywiad i śliczne zdjęcia. Ale się spóźniłam.
Trzymaj się ciepło! I życzę domku dla kotki.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Nie kwi 04, 2004 15:06

Maryla pisze:
Bonifacy pisze:pewnie , że mam polecam www.plfoto.com jestem tam zalogowany jako "fotnet" a poza tym polecam kwietniowe "Kocie sprawy" przeczytasz tam wywiad ze mną i dowiesz się więcej...ale chwalipięta ze mnie heheheheh

A już Ci chciałam napisać że fajny wywiad i śliczne zdjęcia. Ale się spóźniłam.
Trzymaj się ciepło! I życzę domku dla kotki.

Wielkie dzięki, cieszę się, że się podobało.......pozdrawiam...
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Post » Nie kwi 04, 2004 15:07

dziś powtórzyłem test w innym laboratorium, czekam na wyniki......
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Post » Nie kwi 04, 2004 15:09

Tylko co Ci one dadza? To nie test jest niemiarodajny tylko wynik o niczym nie swiadczy. Znaczy nie swiadczy o FIPie.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie kwi 04, 2004 20:28

Zwykle testy na FIPa sa niemiarodajne. Mozna jedynie - jak pisala Kinus - badac miana przeciwcial, i to robi - o ile mi wiadomo - tylko laboratorium we Wroclawiu, gdzie trzeba wyslac krew (osocze? zamrozone?). Postaram sie zaraz odswiezyc watek, w ktorym pisal o tym GN.

Wiem o tym, bo jeden z moich kotow zmarl na FIPa (potwierdzony sekcja), sporo sie wtedy nauczylam i naczytalam - szczegolnie na specjalnych grupach amerykanskich, bo tam troche wiecej na ten temat wiedza.

Poczytaj sobie o tym, jak dziala koronawirus, to sporo wyjasnia. Wtedy latwiej zrozumiec, dlaczego "pozytywny" test swiadczy tylko o tym, ze kot kiedys mial kontakt z koronawirusem. Zreszta - w przypadku "normalnych" testow - moze to swiadczyc o kontakcie z zupelnie nieszkodliwym koronawirusem, a obraz jest taki sam jak przy kontakcie z FIPem.

Tak naprawde tylko sekcja moze potwierdzic FIPa. Istnieja dwie odmiany - wysiekowa (glownym objawem jest wtedy wodobrzusze, plyn o specyficznym bursztynowym kolorze) lub niewysiekowa - ktora przebiega bez widocznych objawow przez lata. Jest to choroba bardzo jeszcze tajemnicza. Kot moze byc do konca zycia nosicielem i moze mu nic nie byc. Koty, z ktorymi sie styka, tez moga nie zachorowac. A z drugiej strony czasami cos wywoluje aktywacje wirusa...

Pomimo przykrych doswiadczen, nie kierowalabym sie - przy przyjmowaniu kolejnego kota - wynikami powszechnie dostepnych testow na FIPa bo to niewiele znaczy. Przemysl to prosze...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie kwi 04, 2004 20:42

Dodam do Beaty informacje dla tych, ktorzy chcieli lub musza zrobic takie testy - do Wroclawia mozna krew wyslac poczteksem np. Jednak najlepiej aby bylo to samo osocze.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon kwi 05, 2004 9:31

Dziękuję Beato za obszerne wyjaśnienia. Na pewno zostałem troszkę oświecony. Na razie Szara odbywa kwarantannę w innym pomieszczeniu. Może faktycznie spróbuję wysłać osocze do Wrocławia na badania. Jednak boję się zaryzykować aż tak bardzo gdzyż w domku mam już 13 a nie jak poprzednio 12 kotów. Przybył Blacky. Przepiękny czarny kocur o okrągłym pyszczku, którego złapaliśmy gdyż kulał. Został wyleczony (było to zwichnięcie ) , wykastrowany i właśnie adoptuje się w nowym środowisku. Moje koty lekko zdziwione nowym przybyszem chcą się z nim zapoznać ale on tylko fuka, prycha i warczy, oraz wydaje groźne pomruki. Sam jest ostoją łagodności. Może poszukam jakiegoś domu dla niego bo przyznam, że robi się troszkę ciasno.
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Post » Pon kwi 05, 2004 10:14

Cześc,
Bardzo przepraszam za moje być może głupie pytanie, ale c oto jest FIP?? i co ma wspólnego z kocim katarem?? Moja paskuda od urodzenia praktycznie była leczona na koci katar i do końca życia prawdopodobnie będzie ponosić skutki posiadania tego wirusa w postaci zniekształconych powiek wewnętrznych i ciągłego łzawienia oczu :( May z nią i tak mnóstwo prpblemów i nie mówcie mi, że to nie koniec i jeszcze czeka nas coś strasznego??? Pozdrawiam Wszystkich gorąco!!! :strach:

raxneta

Od: Śro mar 17, 2004 10:56

[poprzednia]