Nie wiem czy dobrze trafilem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 28, 2004 18:04 Nie wiem czy dobrze trafilem

Witam wszystkich,mam takie pytanko ,w lipcu planuje kupno rasowej kotki Burmanskiej,i chcialbym wiedziec jak sprawdzic czy ta hodowla jest dobra?Pytalem sie juz o cene,dosc duza,a takze o warunki i sprawy typu czy mozna obejrzec mlode kociaki,sprwadzic ich ksiazeczki,zdrowie czy nie maja wad genetycznych takze obejrzec rodzicow i sprawdzic ich zdrowie itp.Oczywiscie to wszystko moge zrobic ,zapraszaja i sluzą pomoca,wiec mysle ze jest to dobra hodowla.Chcialbym wiedziec jak ma wygladac umowa "kupna i sprzedarzy"czytalem ze nalezy taka umowe zawrzec ale nie wiem co ma w niej byc zawarte.Do czego sa zobowiazani hodowcy ktorzy sprzedaja kociaki?

Pawel N

Od: Pt lut 13, 2004 20:08

Post » Sob lut 28, 2004 18:07

Zwykle hodowca przygotowuje umowe, spytaj jaka chcialby zawrzec, jaka zwykle zawiera.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob lut 28, 2004 22:19 Re: Nie wiem czy dobrze trafilem

Pawel N pisze:Do czego sa zobowiazani hodowcy ktorzy sprzedaja kociaki?

Hodowcow zrzeszonych w SHKRP obowiazuje regulamin hodowlany, wedlug ktorego m.in.:
- kotka moze miec kocieta max 3 razy w ciagu 2 lat
- kocieta moga byc oddawane w wieku co najmniej 12 tygodni
Poza tym dobry hodowca sprzedaje kociaki calkowicie zdrowe (jesli przejsciowo kotkowi cos dolega, to przesuwa termin odbioru), odrobaczone i zaszczepione. Z kotkiem oczywiscie powinienes otrzymac ksiazeczke zdrowia i rodowod. Hodowca powinien cie tez poinformowac jak, czym i ile razy dziennie nalezy kotka karmic, jak pielegnowac. Najlepiej wczesniej dobrze jest zobaczyc jak wyglada hodowla, obejrzec matke kociat, jesli jest to mozliwe to takze kocura-ojca, porozmawiac z hodowca i wybrac sobie kociaka. Mozesz wtedy tez poprosic o wzor umowy kupna-sprzedazy, razem z hodowca ja przeanalizowac i zglosic ewentualnie swoje uwagi czy watpliwosci do umowy.
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17