Ile jedzą Wasze koty?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 20, 2004 9:04

Moje jedzą 2 razy dziennie puszkę (lub wołowinę). Jeśli puszka to 400 gram a zjada ją 7-8 kotów, to wychodzi 50 gram na ogonek. Nie mają zwyczaju zostawiać nic po sobie. Oczywiscie na tej samej diecie są grubasy i chudzielce, więc rozkład jest nierównomierny, zależy od szybkości jedzenia.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lut 20, 2004 16:21

Ja daje rano puszke 200g i dwie garscie suchego, ok 18:00 tak samo.
Na deser paskudy dostaja Shebe w sosie.
Kiedys dawalam czesciej i wiecej, a suche caly czas bylo do dyspozycji - ale zbyt duzo jedzenia sie marnowalo :twisted: Wiec obcielam racje zywnosciowe ;)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Pt lut 20, 2004 18:41

A czy mozna sie dowiedziec ile kot powinien wazyc?
np 3 miesiace...
6 miesiecy.....
6 lat....
i tak dalej, oczywiscie taka bardziej srednia waga bo co rasa i mieszanka to wyglada to pewnie ciut inaczej :?
7 życzeń, 7 kotów, 7 dni tygodnia

Nigra

Od: Pt sty 16, 2004 13:37

Post » Pt lut 20, 2004 18:57

Tego sie raczej nie da okreslic, wszystko zalezy od kota. Pupsi ma prawie 15 miesiecy i jest szczupla brunetka (szkieletorem) - 2 kilo z groszami.
Maluchy (9 miesiecy) sa calkiem inaczej zbudowane, masywniejsze. Lejus ma ponad 5 kg, Majka do niego dobija (o zgrozo), Totoro wazy ok 4- 4,5 kg.

moni_citroni

Post » Pt lut 20, 2004 19:47

Ja daje Neskowi dwie porcje suchej ( po dużej garści) i pół tacki animondy dziennie. Nie wydaje się być głodny, bo czasami nie zje nawet tej połowy tacki za jednym zamachem, tylko skubnie i dojada póżniej. Czasami jak dam mu coś innego np mięsko to potrafi cały dzień nic nie jeść. Myślę więc, że chyba tak naprawdę nie jest głodny, bo chyba by skapitulował. A czy ktoś kiedyś próbował przegłodzić kota w celu nauczenia go jedzenia czegoś innego? mój Nesko jest wytrwalszy ode mnie. :wink:
Pozdrawiam BeaBea
Obrazek
A oto Nesko

BeaBea

Od: Pt paź 17, 2003 20:14

Post » Pt lut 20, 2004 19:51

moni_citroni pisze:Tego sie raczej nie da okreslic, wszystko zalezy od kota. Pupsi ma prawie 15 miesiecy i jest szczupla brunetka (szkieletorem) - 2 kilo z groszami.
Maluchy (9 miesiecy) sa calkiem inaczej zbudowane, masywniejsze. Lejus ma ponad 5 kg, Majka do niego dobija (o zgrozo), Totoro wazy ok 4- 4,5 kg.

to czego mozna spodziewac sie po kocie ktory majac 3 miesiace wazy 2 kg ? Dodam ze wyglada jak chudy polroczny.....
7 życzeń, 7 kotów, 7 dni tygodnia

Nigra

Od: Pt sty 16, 2004 13:37

Post » Pt lut 20, 2004 19:53

Tego ze bedzie duzym kotem ;) Moje Maluchy tez tyle wazyly :)
Narazie nie mysl o odchudzaniu, bo przeciez to dziecko i jeszcze rosnie ;)

moni_citroni

Post » Pt lut 20, 2004 20:02

Mesio nie chce jesc w ogole.Wolowinka maly plasterek lezy caly dzien.Suche RC w misce tez jest caly czas i ma gdzies.Nie wiem skad wzial te 5 kg(ma 10 miesiecy).Czarus jest u mnie dopiero 2 tyg, ale suche wcina w kazdej ilosci jaka mu dam.Nic innego nie jada.Wlasnie przechodzimy na diete(wazy 7 kg)
Obrazek

ASIA P

Od: Sob paź 04, 2003 9:34

Post » Pt lut 20, 2004 20:39

2 kastrowane trzylatki. Jeden 4.1kg, drugi 4.5 kg (chociaż ostatnio chyba trochę przybrały na wadze :D ). Dostają do woli suche (Hill's i/d i Oral Care) i mokre (2 saszetki 100g na dzień). Jeśli nie mokre to surową wołowinę lub piersi z kurczaka - tu muszę wydzielać, bo zjedzą wszystko co dam :evil: Mięso porcjuję, i trzymam w zamrażarce, porcje nie są równe, więc czasem dostają trochę więcej, czasem mniej. Jeśli więcej to praktycznie nie ruszają suchego. Zauważyłem, że dużo zależy od pogody - im zimniej tym więcej jedzą (chociaż w domu jest raczej stała temperatura).
Jar & koty

jar

Od: Sob sty 24, 2004 10:51

Post » Pt lut 20, 2004 20:56

U nas kociasty je tyle ile chce :roll: Nigdy nie mial sklonnosci do przejadania sie, wiec suche stoi w miseczce 24h na dobe... Niestety gardzi wszelakimi puszkami, wobec czego dostaje tylko suche (purina + RC). Tak "na oko" to kilogram karmy starcza nam na w przyblizeniu miesiac (nom, troszke mniej). Nalezy zaznaczyc, ze jesli 'prosi', to dostaje wolowinke.

Pączuś - prawie 6 lat 8O (nawet nie zauwazylam kiedy to minelo...) - kocurek dosc duzy (wykastrowany), ostatnio gdzieś tak w granicach 5 - 5,5 (zimą w porywach do 6) kg. Jednocześnie w najszerszym miejscu brzuszka mogę go objąć palcami dwóch dloni :roll: i wet mowi, ze nie wie co u niego tyle wazy - bo gruby nie jest, a masa koniec koncow imponujaca :roll:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Sob lut 21, 2004 12:35

remkey pisze:Jak mierzycie te 50g ?

No już dobrze, dobrze... Nie wszyscy na raz... Dostałem miarke w zoologicznym i nie trzeba mi już pisać, że 50g tej drobniutkiej karmy to będzie odrobinkę więcej niż pół SzN (Szklanki Nutelli) :)
[url=http://www.ruscatclub.pl/]<remkey>
Obrazek[/url]

remkey

Od: Śro lut 11, 2004 1:39

[poprzednia]