Okrucieństwo czy choroba?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 12, 2004 1:19 Okrucieństwo czy choroba?

Na moim "pracowym" parkingu od czasu do czasu obserwuje dwa dzikie, pręgowane koty. Kocimabry lażą sobie miedzy samochodami, "strzykają" sobie w zderzaki od czasu do czasu jestem świadkiem małych bitew miedzy nimi. Koty sa kompletnie dzikie ale wygladaja dosyc dorodnie, byc może ktos je dokarmia ( wyglądaja jak rodzeństwa, sa identyczne!). Dzisiaj zauważyłam jednego z nich, obwąchiwał sobie jak zwykle jeden z samochodzików, patrze jednak, a kot ma za uchem rozległą ranę. Zaczęłysmy sie z koleżanką mu przygladać, patrzymy, a za drugim uchem taka sam krwawa rana. Włosy zjeżyły nam sie na glowach i zamarłysmy, bo każda z nas pomyslała o tym samym...to wyglądało tak jakby ktos próbował kociakowi jakims ostrym narzędziem...amputować uszy!!! Kot ma dwa krwawe "nacięcia" za uszami, świeże, z widoczna żywą tkanką :!: Nie moge przestac o tym myśleć, bo zastanawiam sie czy jest to moze jakaś nieprzyjemna wygladajaca tylko tak makabrycznie egzema czy sadyzm jakiegos zwyrodnialca. Co moze powodowac takie objawy?
Bede obserwowac, mam nadzieje ze uda mi się wyjść i podejśc bliżej ( kota widziałam z 3 m), tylko niestety one uciekaja przed ludźmi...:(
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Czw lut 12, 2004 1:24

Skoro jest taki nieufny do ludzi, to nie sądzę żeby pozwolił komuś podejść do siebie i uszkodzić sobie uszy.
Może to wynik bójki z innym kotem lub psem?

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw lut 12, 2004 1:37

Albo wynik wpakowania gdzieś głowy i późniejszego szarpania, aby ją wyjąć :roll:

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw lut 12, 2004 1:40

Estraven pisze:Albo wynik wpakowania gdzieś głowy i późniejszego szarpania, aby ją wyjąć :roll:

To chyba najbardziej prawdopodobne.

Wojtek

Post » Czw lut 12, 2004 1:43

Tak, tylko,ze te rany sa takie symetryczne, wątpię czy pies czy inny kot miałby szanse zrobic cos takiego, kot jest w dobrym stanie (?), dosyć grubiutki, nie ma innych ran, tylko te "nacięcia". Koty chowaja sie pod samochodami, sporo ludzi sie tam kręci, nie wiem czy zareagowały by na kicianie, nie próbowałam, musiałabym wyjść i sprawdzić...to wyglada tak jakby ktos kotu ciachnął nożem za uszami...
Obrazek

Ewik

Post » Czw lut 12, 2004 1:45

Ewik pisze:Tak, tylko,ze te rany sa takie symetryczne, wątpię czy pies czy inny kot miałby szanse zrobic cos takiego

To wskazuje na słuszność tego co napisał Estraven.

Wojtek

Post » Czw lut 12, 2004 1:46

Wojtek pisze:
Estraven pisze:Albo wynik wpakowania gdzieś głowy i późniejszego szarpania, aby ją wyjąć :roll:

To chyba najbardziej prawdopodobne.

No faktycznie, jest tam sporo ogródków, dzielnica willowa, ogrodzenia z siatki, może wpakował gdzieś łepek...jesli tak to musiał nieżle sie szarpac biedactwo...:(
Obrazek

Ewik

Post » Czw lut 12, 2004 8:08

Ewik, ale sprobuj sprawdzic, tak na wszelki wypadek... Obserwuj, moze kot bedzie potrzebowal pomocy weta, chocby jednorazowej...
Bidulek :(
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Czw lut 12, 2004 10:00

Ewik, gdzie to jest dokladniej? Pytam, bo od paru dni nie widze "mojej " dzikiej dwojki burasow - jak w Twoim opisie. Mogly sobie podejsc spod Auchan w Piasecznie?
Malgorzata,
Wieslaw, Matylda, Bazyli za TM, Rozalia, Kazio,Iwan i mala Klara
Obrazek

Malgorzata

Od: Sob lip 12, 2003 20:09

Post » Czw lut 12, 2004 10:34 okrucieństwo?

Witam!
Może to jest zrobione rozmyślnie, dosyć jest zwyrodnialców. Może to być efekt złapania się kota we wnyki (pętla z drutu). Najprawdopodobniej jednak kot sam się tak urządził próbujac wyjść np. z zamkniętej piwnicy.

Koty zimują w piwnicach. Zwykle jakieś okienka są uchylone. Ludzie zamykają je dopiero w czasie mrozów, kiedy piwnice są już zasiedlone przez koty. Koty usiłując się uwolnić drapią i gryzą siatki i kraty, wyłamując sobie zęby i pazury. Jeśli im się to nie uda, giną okrutną śmiercią z ran, głodu i pragnienia. Czasem sprytny dozorca wystawia głodzonym od wielu dni kotom jedzenie z trucizną. Nie lubi ich, bo brudzą.

BARDZO WAS PROSZĘ!
PILNUJCIE, ŻEBY W WASZYCH PIWNICACH PRZYNAJMNIEJ JEDNO OKIENKO BYŁO UCHYLONE!

Koty nie brudzą w piwnicy, jeśli mają możliwość wychodzenia na powietrze. Jeśli ktoś nie chce mieć kotów w piwnicy, nie musi. Ale zanim ją zamknie na głucho, powinien sprawdzić, czy nie ma tam zwierząt.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Czw lut 12, 2004 10:37

Juliuszu, temat piwnic byl juz wielokrotnie poruszany na Forum :roll: :lol: . Czasem mam wrazenie, ze traktujesz nas jak male dzieci, ktorymi w przewazajacej wiekszosci juz dawno nie jestesmy :D .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw lut 12, 2004 10:46

Witaj Anju!
Nie byłem stałym bywalcem tego forum, zaglądam tu od niedawna. Nie znam ludzi ( no może kilka osób ), ani dawnych wątków. Nie chcę nikogo obrazić ani sugerować niewiedzy. Ale wciąż zapewne pojawiają się i tutaj nowe osoby i myślę, że taka informacja nie zaszkodzi.
Jeśli tym, co napisałem uraziłem Ciebie lub kogoś innego, to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru. A mimo wszystko, nikt przede mną nie napisał, że to mogła być próba (udana zresztą) uwolnienia się z piwnicy.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Czw lut 12, 2004 10:52

Juliszu, zapewniam Cie ze mnie nie uraziles, jezeli tak mnie zrozumiales to ja przepraszam :lol: . M.in dlatego wstawiam emotikony z usmiechami, zebys wiedzial, ze nie mam zlych intencji. Ciesze sie, ze jestes z nami na Forum i dzielisz sie swoja wiedza i doswiadczeniem.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw lut 12, 2004 11:07

Malgorzata pisze:Ewik, gdzie to jest dokladniej? Pytam, bo od paru dni nie widze "mojej " dzikiej dwojki burasow - jak w Twoim opisie. Mogly sobie podejsc spod Auchan w Piasecznie?

Malgorzato, to napewno nie sa Twoje kotuchy, to stali rezydenci z Okecia ( w poblizu ogródków), widuje je tam czesto i zawsze wydawaly mi sie najedzone i w dobrej formie, dopiero wczoraj zobaczyłam te uszy u jednego z nich...:( dzisiaj ani widu ani słychu...
Obrazek

Ewik

Post » Czw lut 12, 2004 11:45

Dzieki, pisz jak kocina sie miewa. :lol:
Malgorzata,
Wieslaw, Matylda, Bazyli za TM, Rozalia, Kazio,Iwan i mala Klara
Obrazek

Malgorzata

Od: Sob lip 12, 2003 20:09