Rujka a sterylizacja

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 08, 2004 8:05 Rujka a sterylizacja

Zdaje sie, ze Mysza wyczula zblizajacy sie termin sterylizacji (najblizszy piatek) i zaczela marcowac 8O Od poniedzialku lazila po domu i pomiaukiwala - ale poza tym zachowywala sie normalnie. Miauczenie niestety nasilalo sie, od wczoraj bodajze miauczy juz takze rano, kiedy spimy. A dzis nastapil przelom: miaukoli jak najeta, nasikala do kartonu po drapaku (oby drapak zostawila w spokoju :evil: ), a potem tarzala sie po podlodze pomiaukujac. Czy to jest rujka? Bo u kotki kumpeli wygladalo to ciutke inaczej: jej Puchatka ciagle krecila kuperkiem, przestepowala z girki na girke i napastowala wszystkie ruchome stwory... No i pytanie zasadnicze: czy kotke podczas rujki mozna sterylizowac? Bo nie wiem, czy nie powinnam odwolac sterylki...
Ash + Mysza + Luciano Pavarotti + ADHD tego ostatniego...
Obrazek

Ash

Od: Pon lis 17, 2003 9:55

Post » Czw sty 08, 2004 8:30

Nie wolno wykonywać sterylki , bo jest zwiększone ryzyko krwotoku. Lepiej ja odwołaj i albo poczekaj aż rujka minie albo ją przerwij Proverą (przez 3 dni po 1 tabl i za 7 dni 1 tabl) i dopiero wtedy do sterylki.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw sty 08, 2004 8:32

Zadzwon do weta i popros o jakis srodek na wstrzymanie rujki.
Prawdopodobnie bedziesz musiala przelozyc sterylke - gdy narządy sa przekrwione cięcie jest to troche niebezpieczne. Ale to wet bedzie decydowal.
Wyglaskaj kote to powinna zacząć wyginac kuperek :lol:
Gdy ostatnio Pupsi zrobila sie sie za bardzo przymilna, pomizialam ją po podbrzuszu miedzy nogami (bez skojarzeń proszę ;) ).
Normalnie straciłabym za to palce - ale teraz kota tylko spojrzała mi milośnie w oczy :lol:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Czw sty 08, 2004 8:35

Wielkie dzieki za rady! :1luvu: Jestescie prawdziwa skarbnica wiedzy :D Dzis dzwonie do weta, nie ma zartow - moje czarne sloneckzo nie bedzie mi sie wykrwawiac, brrr... A ile trwa przecietnie rujka kotki?
Ash + Mysza + Luciano Pavarotti + ADHD tego ostatniego...
Obrazek

Ash

Od: Pon lis 17, 2003 9:55

Post » Czw sty 08, 2004 9:25

jesli chodzi o czas trwania - to wszystko zależy od kotki. Najczęściej 5-7 dni a potem kilka miesięcy przerwy, ale bywa i tak, że przerwy sa bardzo krótkie (nawet jedno- dwudniowe) i kicia wpada w tzw. rujkę permanentną. Dlatego jeśli masz w bliskich planach sterylkę warto podac koci hormony, gdy sie wszystko uspokoi - poczekac jeszcze ok. 1 tyg i potem "pod nóż".
W pewnych przypadkach można zrobić sterylke w czasie rujki, ale wiąże sie to z większym ryzykiem dla kotki.

pozdrawiam
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10