kuchenka mikrofalowa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 12, 2003 13:49

no dobrze... :lol: zastanowilam sie nad sensem i teraz radosnie sie nasmiewam sama z siebie... 8) :ryk:
Obrazek
"Nawet najmniejszy kot jest arcydzielem"Leonardo da Vincimoje koty

ipsi

Od: Pon sty 27, 2003 0:06

Post » Pt gru 12, 2003 14:09

Estraven pisze:Mikrofala oddziałuje na częsteczki wody zwiększając ich energię i ogrzewając w ten sposób potrawę. Ale czy cokolwiek przy okazji jeszcze robi... Ma ktoś sprawdzone informacje?

No tak, sprawdzone... ja mam jak zawsze tylko zasłyszane, a i to niedokładnie, "samaja sut' " wyłącznie... :roll: No więc ktoś mi mówił, że gdzieś wyczytał, że przy okazji tego zwiększania energii te cząsteczki wody rozbijają się na coś (izotopy?) i na długą metę są rakotwórcze. Wyszło mi z tego, że trzeba by się karmić wyłącznie pożywieniem z mikrofali i ze 20 lat, żeby podziałało w ten sposób :wink: Chyba sobie nawet mętnie przypominam, kto mi to mówił... Jakby się kto bardzo upierał, mogłabym pchnąć maila żeby mi zapodała, skąd to brała... Kontaktu głosowego odmawiam, nie mam pół dnia na przegadanie, jeszcze bym trochę popracowała, połaziła po forum ewentualnie pograła chwilę w coś kolorowego...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt gru 12, 2003 14:37

Estraven pisze:Mikrofala oddziałuje na częsteczki wody zwiększając ich energię i ogrzewając w ten sposób potrawę. Ale czy cokolwiek przy okazji jeszcze robi... Ma ktoś sprawdzone informacje?

Mikrofale mogą działac szkodliwie gdy przenikną do ciała człowieka lub kota (jak każde promieniowanie), ale tak jak nazwa wskazuje są krótkie i dochodza do około pół metra , więc to jest bezpieczna odległość na jakiej nalezy przebywać gdy kuchenka jest włączona (pomijam komentarzem kuchenki uszkodzone). Nie kumulują się w jedzeniu , tylko powodują zupełnie inny rozpad włókien w żywności niż inne podgrzewanie (gotowanie, smażenie). Można to zobaczyć np. porównując strukture sera żółtego podgrzanego w mikrofali lub w zwykłym opiekaczu.
Mikrofala bardziej rozwala włókna. No i ogrzewa produkt od środka a nie od zewnątrz, dlatego tak dobrze sie nia rozmraża.
Używane sporadycznie na pewno nie szkodzą ale ja używałabym ich tylko awaryjnie w wyjątkowych wypadkach a nie ciągle.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt gru 12, 2003 14:56

moj kot sie tuli do mikrofali 8O
Obrazek

ipsi

Post » Pt gru 12, 2003 15:05

ipsi pisze:moj kot sie tuli do mikrofali 8O

Ale czy do włączonych?
Nie wiem jak one działają na kota , bo to może być inaczej, koty wolą miejsca gdzie są cieki wodne lub promieniowanie. I jakos im nie szkodzi.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt gru 12, 2003 15:07

ipsi pisze:moj kot sie tuli do mikrofali 8O

Bo jest ciepła i szkodliwa (no, siadają przecież na telewizorach? i komputerach). Może niech lepiej tego nie robi, kiedy włączona? :?
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt gru 12, 2003 15:12

pumo ja sie staram jak moge ....poprostu cale twoarzystwo wychodzi z kuchni jak mikro lazi...( dlaczego koty tak ciagna do promieniowania???)ale czasem neizdaze i kot odstawia swe milosne zaloty do mikro :roll:
Obrazek

ipsi

[poprzednia]