GRUBY KOT

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 04, 2003 8:24 GRUBY KOT

witam

mój kot jest tak gruby, że nie może wyskoczyć na biurko, chciałem mu ograniczyć jedzenie, albo jakąś dietkę ale on nic innego nie jada, tylko jedzenie dla kotów (puszkę i suche), próbowałem jakieś inne rzeczy, no takie normalne jak ja sam, ale nawet nie tknoł- co zrobić z takim grubasem,a cha kot jest wykastrowany, to chyba też ma jakieś znaczenie

pozdrawiam

Mike

mike

Od: Sob cze 28, 2003 10:37

Post » Pon sie 04, 2003 9:08

Nie ma znaczenie, że jest wykastowany.
Ja właśnie też się męcze z moim grubasem-Juniorem - waży 6kg. 8O
Niestey ostatnio zauważyliśmy z TZ, że gdzieś mu zginęła szyja.
Junior dostaje mniej puchy, nie ma podjadanie (uwielbia żółty ser i żerbarnie gdy jedzą inni) , 18% śmietanki - stanowcze stop.
Polecam Ci jeszcze suchą karmę RC- Light. Kupiałam kiedyś worek i nie miały moje koty jakiegoś obrzydzenia z jej powodu, a Junior przez m-c zgubił 400gr :D

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pt sie 08, 2003 11:58 sposob na grubasa ;>

Jest tylko jedna rada - nie dawac tyle zrec :-))) tez mam kocura wykastrowanego, ktory strasznie mialczy i niesamowicie sie lasi jak tylko uslyszy dzwiek otwieranej lodowki, daje mu jesc dwa razy dziennie, rano i wieczorem po 1/3 typowej wielkosci puszki, zawsze ma pelno wody i co drugi dzien miseczke mleczka. Wazne, zeby nie dawac nic w miedzyczasie, nawet jak prosi. Koty nie trawia weglowodanow, wiec diety jak dla ludzi moga skonczyc sie co najwyzej biegunka, jesli w ogole tknie cos innego niz bialko. Powodzenia !
:-)

marysia

Od: Pt sie 08, 2003 11:44

Post » Nie sie 31, 2003 10:53 nie ma tematu

A ja nie mam odwrotny problem,bo mój kot jest taki chudy(szczególnie w lecie) że jak go widze to mam wrażenie że zaraz wykituje.Ale on je dużo nawet,tzn. w normie,aktywny też jest jak normalny kot.Trudno taki sie urodził to taki zostanie,zawsze był chudy,jest chudy i pewnie będzie.

PS: A moshe twój kot sie upodabnia do pana? :twisted:
Vixen

Post » Nie sie 31, 2003 13:43

Marysia, Ty kotu tylko tą puszkę dajesz??? To chyba troszkę mało. Mój kot - dorosły, kastrowany, dostaje rano pół tacki, po południu pól saszetki, w międzyczasie ma dostęp do suchego, które je ile chce, a wcale dużo nie chce, i od jesieni waży m/w tyle samo. Mniejsza kotka po sterylizacji mi trochę przytyła, ale ona wyjada po prostu z michy swojej i kota. No to niedługo przejdziemy na karme light. Nie jestem pewn co to jest sredniej wielkości puszka, ale na puszce na ogól pisze, ile trzeba jej dawać kotu. Tak samo jak na suchym.
BTW, po tym mleczku to kotek nie ma biegunki?
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]

lady_in_blue

Od: Pon kwi 22, 2002 10:35

Post » Czw wrz 04, 2003 14:48 gruby kot

ja mam taki sam problem tylko ze z kotką i tyle ze ona jescze umie wskakiwac nabiurko i stoly:) :D ale kiedy postanawiam dawac mu mniej jedzenia to niemogę się tak obojetnie popatrzec na te piękne oczka Mtyldy i musze jej dac co mam robićć!!
halina

halina

Od: Śro wrz 03, 2003 20:22

Post » Pon paź 27, 2003 19:01

ja z moim poszlam do lekarza i taki vet specjaloizujacy sie w kotach (jeden z lepszych jakiego znam - leczyl mi niejednego zwierza) dal mi specjalna karme Royal Canin - ale nie uwierzycie moj prawie chory z nadwagi kot -schudl - ale uwaga!!!!!!!! kiedy pojawil sie drugi maly kociak - teraz szczesliwe biegaja we dwojke - czasem leja sie a czasem spia smacznie
Nie powiem dieta duzo dala ale dopiero w skali pol roku byly powazne efekty - jednak piorunujacy efekt osiagnelismy po "zainstalowaniu" drugiego kota :-)
przypadkowa osoba

Post » Sob lis 01, 2003 1:29

Moim zdaniem kastracja nie ma tu nic do rzeczy. Kazdy kot tyje jak sie przekarmia. Z moich 3 kotow rozpuscilam tak Ryska :oops: , reszta wyglada normalnie. Stosuje diete ŻP - żresz połowe (tego co wczesniej), czyli w odpowiednim momencie zabieramy mu miske. Nie schudl w sposob widoczny, ale wiecej biega i ma lepsza kondycje i o to chodzi :lol: .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob lis 01, 2003 8:20

Anja pisze:Moim zdaniem kastracja nie ma tu nic do rzeczy. Kazdy kot tyje jak sie przekarmia.

Dokładnie. Nic dodać, nic ująć. Dlatego u mnie utyła BluMka, ale nie od starylizacji, tylko od wyjadania za siebie i Budynia, Budyń dalej jest szczypior (nawet fałdek mu się ostatnio zmniejszył)
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]

lady_in_blue

Od: Pon kwi 22, 2002 10:35