Okazja -koty i psy do skupu !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 16, 2003 11:03 Okazja -koty i psy do skupu !

:evil: Nie zbyt czesto zagladam ta to forum, i wiem ze kazdy ma swoj ulubiony temat dotyczacy kotow, gdzie sie chetnie udziela.
Mimo wszystko chcialabym zwrocic uwage na poniez podany link:
http://www.eni.pl/animals/
na ktory trafialam poprzez onet.pl
strona ta absolutnie nie dotyczy jakiejkolwiek hodowli kotow, wrecz przeciwnie - tutaj to sie nazywa: FIRMA HANDLOWA ANIMAL , ktora zajmuje sie skupem psow i kotow rasowych i nierasowych najchtniej bez rodowodu !!! pomiedzy 7-a 12 tyg. zycia
Jedynym warunkiem skupu jest aktualna ksiazeczka szczepien.
Prowadzony jest tzw. Import-Export i mysle ze dobrze na tym zarabiaja sprzedajac dane zwierzatka za granice...
Handel zywym towarem - i z pewnoscia tutaj nikt sie nie martwi o ich los!!!
Wazny jest pieniadz !!!
Nie wiem czy jest to aktualne, normalne na terenie Polski, lub juz znacie dana firme - ale dla mnie wywiera taka reklama i dzialalnosc-jeden tylko odruch - mianowcie wymiotny !
Hodowca lub hadlarz moze w bardzo latwy sposob pozbyc sie szczeniat i kociakow - szybko, bezstresowo, anonimowo i wygodnie...

Adres ten znajduje sie skrupulatnie ukryty pod:
Katalog WWW > Firmy wg branż > Rolnictwo, hodowla, żywność > Hodowcy zwierząt > Hodowcy zwierząt rasowych > Hodowcy kotów rasowych
dalej:
2. Animals

- firma prowadzi skup rasowych szczeniąt i kociąt. Lista preferowanych ras. Oferta skierowana do hodowców, którzy chcą sprzedać swój "przychówek".
ŁÓDŹ woj. łódzkie
WARSZAWA woj. mazowieckie
CZĘSTOCHOWA woj. śląskie

http://www.eni.pl/animals
inne kategorie: Hodowcy psów rasowych

Moze bedzie to aktualny temat, dla was do wspolnej dyskusji ? :?:
Agnes

Agnes

Od: Wto mar 04, 2003 11:21

Post » Czw paź 16, 2003 11:05

O ile pamiętam, temat był już sondowany w innym wątku...

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw paź 16, 2003 11:09

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 16, 2003 11:11

...no jesli byl juz sadowany...to nie mam zadnych innych pytan.
Dziekuje za uwage

Agnes

Post » Czw paź 16, 2003 11:21 Re: Okazja -koty i psy do skupu !

Agnes pisze:Adres ten znajduje sie skrupulatnie ukryty pod...

Firma nie kryje się ze swoją działalnością. Szukając ogłoszeń trafiam na nich w wielu serwisach ogłoszeniowych.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 16, 2003 12:41

"Firma nie kryje się ze swoją działalnością".
..dla mnie jest to forma "podszywania" sie pod katalogowymi adresami amatorskich hodowli kotow...i nie tylko...
bo co tam szuka taka Firma "skup i sprzedaz"...natomiast fakt ze wszedzie robia wielka reklame, mnie wcale nie dziwi.

Zagladalam do tego watku...i musze stwierdzic ze nic ciekawego nie bylo poruszane na ten temat- zreszta jak zwykle...
Dalej nie bede tego komentowac - moim zdaniem i tak sie nic nie zmieni.

Agnes

Post » Czw paź 16, 2003 12:44

Agnes pisze:Zagladalam do tego watku...i musze stwierdzic ze nic ciekawego nie bylo poruszane na ten temat- zreszta jak zwykle...
Dalej nie bede tego komentowac - moim zdaniem i tak sie nic nie zmieni.

Co chcesz przez to powiedziec? :?
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Czw paź 16, 2003 13:18

Pewnie, ze się nie zmieni, bo i nie ma jak. Tacy ludzie mają sto argumentów, w tym jeden główny: nie robie nic niezgodnego z prawem. Książeczki zdrowia są? Są. Rodowodów nie ma? Nie ma (więc związki kynologiczne i felinologiczne mogą im nagwizdać). Jeśli sie nie jest osobą uprawnioną: powiatowym lekarzem weterynarii, przedstawicielem TOZu itd, to nie ma sie żadnego prawa, by kontrolować warunki, w jakich odbywa sie handel zwierzętami. I co mozna zrobić? Powiedzieć przez telefon: a ja państwa nie lubię, bo uprawiacie nieładny proceder?
Agnes, czy masz jakiś pomysł, co można zrobić w tej sprawie?
Bo wiesz, kiedy próbowałam załatwić sprawę szopa pracza w sklepie, lekarz powiatowy sam sie przyznał, ze nie zna tych przepisów i dopiero będzie sie dokształcał, bo "pani pierwsza zgłasza mi skargę tego typu".
A propos, szopa w sklepie juz nie ma.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw paź 16, 2003 13:31

http://eni.pl/animals/index.php?action=glowna

...mam na mysli watek ktory podal mi Wojtek...o wlasnie tym temacie, ktory ja poruszylam...
dyskusja jak widac byla krotka, nieciekawa i bez zadnego skutku o pozytywnym rezultacie.
Temat ten zostal pobieznie poruszony, i powedrowal do tzw. "archiwum Rock-Cafe"...
...wiem wiem teraz moze ktos z was byc tym urazony... :x
lecz przeciez nikt z nas nie ma takiej mocy, aby sie temu przeciwstawic i zrobic cos w tym kierunku...pozostaje tylko wyrzucic z siebie zlosc, bezsilnosc i zdziwienie na forum - bo przeciez po to ono jest.
Szkoda tylko tych bezbronnych zwierzat.
:cry:
Pozdrawiam

Agnes

Post » Czw paź 16, 2003 13:35

Agnes, wiem, o którym wątku mówisz. Ale wiesz, dyskusją sie wiele nie zdziała, a próby rzeczywistej reakcji napotykają na mnóstwo przeszkód, formalnych i prawnych. Widzisz, ja usłyszałam w odpowiedzi na moje pytania, ze mam sie nie czepiać, tylko udowodnic w którym miejscu ich działalnośc jest niezgodna z prawem. I w tym własnie sęk.

Oberhexe

Post » Czw paź 16, 2003 13:42

Agnes pisze:dyskusja jak widac byla krotka, nieciekawa i bez zadnego skutku o pozytywnym rezultacie.
Temat ten zostal pobieznie poruszony, i powedrowal do tzw. "archiwum Rock-Cafe"...

A czy mogłabyś w skrócie choć zarysować, jak powinna w tym przypadku wygłądać dyskusja? Taka "długa, ciekawa, niepobieżna i ze skutkiem o pozytywnym rezultacie"?

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw paź 16, 2003 13:52

do Oberhexe...
masz zupelna racje...jesli nie ma sie opdowiednich uprawnien, sa oni praktycznie nietykalni...
U nas jest podobnie, dopuki doputy nie masz dowodow na lamanie przepisow Ustawy o ochronie zwierzat...
nalezy najpierw wszystko udowodnic...i to jest praca dla kogos kto wie od czego nalezy zaczac aby firmie zawiesic dzialalnosc...
z doswiadczenia wszyscy wiemy, ze na takich nie ma przepisow karnych...
firma sie rozwiazuje, przejmuje ja nastepny...
czyli tzw. "stodnia bez dna"...
Sorry ze tylko krytykuje a nie moge konkretnie pomoc...

Agnes

Post » Czw paź 16, 2003 14:03

No niestety. Jedyne, do czego można się przyczepić, to fakt, że sprzedaja jako rasowe zwierzęta bez rodowodów. Próba oszustwa?
Bo z punktu widzenia prawa (nie mówię tu o statutach związków) pseudohodowle są jak najbardziej legalne, niestety.

Oberhexe