Chore dziasla

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 08, 2003 15:14 Chore dziasla

Mojej znajomej kotka ma chore dziasla-czerwone, bolace, nie moze jesc. Nikt nie chce jej powiedziec od czego to ma za to szpikuja ja raz na 2-4 tygodnie jakimis zastrzykami (kotke, nie znajoma :roll: ). Po zastrzykach wszystko wraca do normy na te pare tygodni. Dodam, ze kotka nie jest 1 mlodosci. Czy ktos z was mial z czyms takim do czynienia i czy jest to do wyleczenia czy ta kotka tak do konca zycia bedzie musiala na te zastrzyki? Bardzo bede wdzieczna za informacje. :D Jesli jest jakis link, prosze mnie do niego odeslac.

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Śro paź 08, 2003 15:36

Hm... często zapalenie dziąseł wskazuje na inne choroby, które trzeba dopiero rozpoznać. Przypuszczam, że kotka Twojej znajomej może dostawać działające przeciwzapalnie sterydy, które chociaż pomagają objawowo, nie znoszą przyczyny (a na dodatek mogą kotu zaszkodzić). Jak zwykle - sugerowałbym badanie krwi i moczu dla sprawdzenia ogólnego stanu koty, co moze pozwolic na postawienie pelniejszej diagnozy.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Śro paź 08, 2003 15:39

Sabinka Czrna Zuzy ma podobne problemy. Odszukaj sobie wątek, w ktorym Zuza o tym pisze. ew. poproś Zuzę, to ci odszuka

Iwona

Od: Wto lut 05, 2002 15:55

Post » Śro paź 08, 2003 18:54

Poniewaz nie wiem w ktorym miejscu moich watkow to jest to pisze tutaj. Domyslam sie, ze pewnie kot dostaje sterydy. U mnie tez tak sie z Czarna zaczelo. Nic to nie dawalo, tylko kota sie po nich zle czula. Potem trafilam do pani Beaty i zrobilysmy badania krwi. I okazalo sie, ze Czarna ma chore nerki.

Zapalenie dziasel moze byc spowodowane wieloma roznymi chorobami. Po pierwsze kamieniem i to jest najprostsza sprawa. Sciaga sie kamien, daje antybiotyki i mija. Jesli nie mija to przewaznie znaczy, ze cos jest nie tak w organizmie...

Zajrzyj na strone:
http://www.vetserwis.pl/zeby_kot.html

Generalnie ja bym zaczela od badania krwi i od sprawdzenia stanu kamienia.

Chetnie sie podziele swoimi doswiadczeniami, ale na stronie lekarskiej sa wymienione wszystkie mozliwe przyczyny, ktore im przyszly do glowy, na tej podstawie mozna sie dwoeidziec co badac i czego szukac.

Czarna jest leczona homeopatycznie. Poza zastrzykami tez moge wypisac co dostaje.

Rownoczesnie chcialam powiadomic, ze dziasla jej sie ostatnio poprawily przynajmniej pod wzgledem zapachu :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro paź 08, 2003 22:24

Tak samo mialam jak zuza....Leczono objawy a nie kota :evil: , zmienilam weta i wyszlo, ze HrupTak ma chore nerki i stad potezne zapalenie dziasel. Leczymy nerki, dziasla tez wrocily do normy.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw paź 09, 2003 18:42

Jesli powinnysmy poglebic temat to poprosze o pytania dodatkowe ;-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11