prośba o ratunek - kucanie poza kuwetą

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 04, 2007 17:05 prośba o ratunek - kucanie poza kuwetą

witam wszystkich Kociarzy, po raz pierwszy zaglądam na forum i rozpaczliwie szukam ratunku, a właściwie podpowiedzi co do kłopotu z moją kotką, nie radza sobie z problemem ani weterynarze ani hodowcy, mianowicie nie wiem jak oduczyk mojego kochanego futrzaka załatwiania swoich potrzeb poza kuweta, nie pomogły nagrody za udana próbe, nie pomogły kary i straszenie w momencie złapania na goracym uczynku, kotka z uporem maniaka nie korzysta z kuwety tylko z calej podłogi w przedpokoju, zafundowała nam juz zwarcie instalacji elektrucznej i cudowny zapach w calym domu, jesli Panstwo moga jakos pomoc, bede bardzo wdziueczna, pozadrwiam Zeta

zeta

Od: Pt sie 17, 2007 17:05

Post » Wto wrz 04, 2007 19:44

Zeta, dwa pytania podstawowe:
1. czy kota jest wysterylizowana? w jakim jest wieku?
2. czy miala robione badania moczu, kiedy i jakie dokladnie byly wyniki? (jesli mozesz, to je wpisz)

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto wrz 04, 2007 20:25

Po za tymi powyższymi , bardzo ważnymi pytaniami jest też kwestia uzywanego żwirku. Są koty, którym trudno dgodzić. Albo tak wybredne, że lubia czyściutki zwirek i za każdym razem trzeba wybierać.
Aga_

Post » Śro wrz 05, 2007 9:22

czesc :)
kotka jest wysterylizowana, ma trzy lata i przez pierwszy rok zachowywala sie bez zarzutu, potem zaczelo sie obsikiwanie mieszkania i zalatwianie grubrzych potrzeb np na szafkach w kuchni
miala problemy z nerkami ale mocz nie byl badany, co do zwirku , probowalam juz chyba wszystkich gatunkow a o czystosc dbam szczegolnie
dla niej nie ma znaczenie czy jest czysty czy brudny, bo w obu wypadkach odwiedza go rownie zadko

zeta

Post » Śro wrz 05, 2007 9:24

czesc :)
kotka jest wysterylizowana, ma trzy lata i przez pierwszy rok zachowywala sie bez zarzutu, potem zaczelo sie obsikiwanie mieszkania i zalatwianie grubrzych potrzeb np na szafkach w kuchni
miala problemy z nerkami ale mocz nie byl badany, co do zwirku , probowalam juz chyba wszystkich gatunkow a o czystosc dbam szczegolnie
dla niej nie ma znaczenie czy jest czysty czy brudny, bo w obu wypadkach odwiedza go rownie rzadko

zeta

Post » Śro wrz 05, 2007 10:15

zeta pisze:miala problemy z nerkami ale mocz nie byl badany

Badanie moczu to podstawa w takim przypadku. Pomoże określić przyczyny takiego zachowania poprzez określenie lub wykluczenie schorzenia dróg moczowych i pozwoli wdrożyć prawidłowe leczenie w przypadku choroby.
Jeśli miała już problemy z nerkami należy koniecznie zrobić także badanie krwi: profil nerkowo-wątrobowy.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Śro wrz 05, 2007 12:55

Zeta!
chyba jednak powinnas zrobic badania moczu przedewszystkim. Moja kicia pierwszy raz jak zaczela sikac poza kuweta to ja wykastrowalam. Pomoglo, ale za jakis czas znowu zaczela sikac w przeróznych miejscach. Zrobilam jej badanie moczu i miala zapalenie pecherza. I tfu, tfu.... po wyleczeniu do tej pory mam spokoj...robi do kuwety. Koty sa z reguly czystymi zwierzakami, wiec takie zalatwianie potrzeb poza kocia ubikacja nie jest normalne. A moze przyczyna jest czysto psychologiczna, moze ma do Was o cos pretensje lub zlosc, moze cos sie w domu zmienilo i kici sie nie podoba....bo to tez moze byc przyczyna jej zlego zachowania!
Małgorzata
Obrazek

margherita

Od: Pon cze 25, 2007 18:17