Problem z kotem sąsiada na moim podwórku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 17, 2025 21:09 Problem z kotem sąsiada na moim podwórku

Hej, stwierdziłam, że odezwę się tutaj z tym tematem bo ta sytuacja wywołuje u mnie mieszane uczucia. W mojej okolicy prawie każdy sąsiad ma psa lub więcej. Jesteśmy jedyną rodziną na ulicy, która nie ma zwierzaka, więc nasze podwórko jest puste. Jednak sąsiedzi posiadający psy mają również i koty, a ze względu że na moim terenie jest spokój, to koty u nas często przesiadują. Ja nie narzekam, bo marzę o kocie, a niestety nie mam żadnego z powodu alergii :cry: . Jeszcze niedawno przychodziła do nas kotka "ogarniętych sąsiadów", która jest zadbana, po kastracji i szczepiona więc nie musimy się niczego obawiać, w dodatku bardzo nas lubi i jest przylepą :201461 . Około 2 miesiące temu wprowadził się nowy sąsiad z dorosłym kocurem, który jest strasznie płochliwy i zdystansowany, dlatego nawet jeśli już jest na naszym podwórku to w krzakach lub przy żywopłocie. Nie widziałam żeby te 2 koty się kłóciły lecz słyszałam pewne kocie kłótnie na ulicy, ale do sedna. Niedawno pewien "oryginalny" sąsiad który ma z 5 psów jak nie więcej, kupił małego kocurka. Cóż, nic by mnie nie irytowało w tej sytuacji, ale wiem jakie on ma poglądy: psów i kotów to on w ogóle nie szczepi ponieważ "nie wie co weterynarz im wstrzykuje" (a przypominam, że tam gdzie mieszkamy wciąż jest problem ze wścieklizną). Sam w sobie kociak, którego kupił jest cudowny, przychodzi do nas rano, łasi się i bawi. Problem jest jednak w tym, że ten sąsiad go nie wykastruje (w sumie czemu tu się dziwić skoro też pozwala swojej wnuczce na zabawę z nieszczepionymi psami). Ja i moi rodzice jesteśmy niezadowoleni z tego powodu, ponieważ wiemy, że za jakiś czas, gdy kocurek dorośnie, zacznie obsikiwać nasz zadbany ogród i drewniany taras (a gdy to wszystko wsiąknie to będzie okropnie śmierdzieć). Już nawet ta kotka "ogarniętych sąsiadów" rzadziej do nas przychodzi, próbuje też czasem walczyć o swoje terytorium z tym kociakiem np. sycząc na niego. Też nie chcę go odrzucać gdy dorośnie, bo to nie jego wina, że jesteśmy w takiej sytuacji, lecz właściciela. Z drugiej strony wiem, że jak nic nie zrobimy, zacznie wtedy sikać wszędzie, męczyć i ganiać tę zadbaną kotkę, którą bardzo cenimy. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Powiedzieć sąsiadowi "Hej, wykastruj kota bo sika na moje podwórko"? Z resztą, pomimo że ten sąsiad ma wiele poglądów, z którymi się nie zgadzam to też nam pomógł w wielu sytuacjach. Wiem też, że niełatwo go przekonać do swoich racji. Jak rozwiązać ten problem, żeby nikt nie poczuł się zaatakowany? :piwa:
Ostatnio edytowano Pon sie 18, 2025 11:05 przez MruczkiRządzą, łącznie edytowano 1 raz

MruczkiRządzą

Od: Nie sie 17, 2025 19:45

Post » Pon sie 18, 2025 6:55 Re: Koty sąsiadów na moim podwórku

:strach:
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob sie 30, 2025 7:10 Re: Problem z kotem sąsiada na moim podwórku

Mówić, przekonywać. Jak Okaże się, że ma Was w d....e, albo dać za wygraną, albo "iść na udry" i wzywać policję. do nie tego, że kot sika, tyko, że tym sikaniem zakłócił Wasz spokój!!!

szczurbobik

Od: Pon maja 27, 2013 20:29

Post » Nie sie 31, 2025 10:24 Re: Problem z kotem sąsiada na moim podwórku

Wykastrować.
Kota.

Sąsiad może się nie zorientuje. A o braku szczepień psów powiadomić policję.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56