Kradzież kota 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 30, 2025 6:32 Kradzież kota 2

Czytałam zamknięty wątek. Kot się znalazł, ok, super, uważam jednak, że warto podnieść ten temat na nowo.
Status prawny kota wolno żyjącego w Polsce daje furtkę dla kociarzy dla przygarnięcia każdego napotkanego kota, który akurat się komu "napatoczy" . Przegadałam ten temat ze Strażą Gminną u mnie w miejscowości przy okazji ratowania kotki z miejsca mojej pracy. Wnioski są takie: nikt nie zgłasza pretensji do kota: kot niczyj, czyli wolnożyjący, czyli w teorii zaopiekowany przez gminę, która nie ma na to pieniędzy. Weźmiesz kota, wszyscy Ci podziękują.
Sytuacja odwrotna. Masz kota i go wypuszczasz. Mój Kit miał być od początku wychodzący. Moje kroki: szczepienie na choroby zakaźne, wściekliznę ,białaczkę, chip - zarejestrowany w bazie Safe Animal.
Wracając do rozmowy z SG: kota znalezionego na wolności, zabranego do domu, nie da się "ukraść" o ile nie są udowodnione czyjeś prawa do tego kota. Jak prawa udowodnić: książeczka zdrowia kota, gdzie jest jego opis i dane właściciela, chip z danymi właściciela, ewentualnie kot rasowy - umowa kupna kota. Innych opcji nie ma. Każdy w innym przypadku przygarnięty kot, nie jest kotem kradzionym!
Kolejna rzecz: w KK i KW kradzież ma definicję: zabór mienia w celu przywłaszczenia. Różnica między wykroczeniem a przestępstwem polega na wartości skradzionego obiektu. W przypadku kotów nierasowych, które w myśl polskiego prawa nie mogą być obiektem handlu, kwestia wartości nie istnieje.
W przypadku "znalezienia/przygarnięcia" kota pozostaje: sprawdzić czy ma chip, u lokalnych weterynarzy sprawdzić, czy nie znają kota. Dać info na mediach społecznościowych, rozlepić ogłoszenia ze zdjęciem, że znalazło się kota. Popytać osobiście ludzi w rejonie znalezienia kota - czyj to? Jeśli te środki się wyczerpie, hurra, to Twój kot :ok: :ok:

szczurbobik

Od: Pon maja 27, 2013 20:29