Gdzie jest moj kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 28, 2025 10:54 Gdzie jest moj kot?

Dla tych wszystkich , ktorych koty maja swobode poruszania sie i czesto powoduja zaniepokojenie swoja przedluzajaca sie nieobecnoscia.
Jedna z moich trzech kotek, KItulek, z lekkim niedowladem na tylne lapki nadrabia to mistrzostwem w szwedaniu sie.
Nie sa to kilometry ale wystarczy ok 100m zeby byla trudna do znalezienia, w dodatku teren jest zalesiony i trudny - gorzysty, dla geriatryka jak ja juz troche meczacy.
Zakupilem lokalizator na karte SIM czyli GPS i jest to strzal w 10.
Nie podaje co to za firma, kazdy moze sobie wybrac sam.
Trzeba sie troche nauczyc jak to dziala bo ten ktory zakupilem ma pewne ograniczenia - ale lokalizuje kota w odleglosci ok 15-20 m od ostatniego sygnalu. Warunki pracy nadajnika sa obiektywnie niekorzystne - lokalizator jest 10 cm nad ziemia na obrozce, krzaki, drzewa a nawet pobliskie zabudowania.
Kupujac trzeba przyjrzeć sie kosztom . Jest kilka firm do wyboru ale kluczowym jest tzw abonament , niektorzy zycza sobie nawet ok 200 pln za rok. Moje urzadzenie z zaprogramowana karta SIM (jest takze opcja samodzielnego montazu karty) ok 150, pln razem +_ 200 pln
Ja wykupilem abonament za 30 pln, i poki co dziala. Na blizsze odleglosci do precyzniejszej lokacji kotka ma tez od dawna lokalizator BT, dziala do ok 30m od smartfona ale i tak jak kot siedzi w krzaczorach to mozna stac nad nim a sie nie ujawni.
Lokalizator GPS dziala jak normalne urzadzenie do nawigacji, jest wykrywalny i widoczny w aplikacji nawet jakby kot zawedrowal do Warszawy. Jest sprzezone z GPS w smartfonie, mozna zobaczys linie - trase do GPS kota
Dla mnie duza ulga, wieksza swoboda bo nie martwie sie czy kotka nie opala sie na asfalcie i nie tropie jej po krzakach.
Pozdrowienia

Sluzacykitulka

sluzacykitulka

Od: Nie sie 27, 2023 7:28

Post » Pon lip 28, 2025 11:07 Re: Gdzie jest moj kot?

Lokalizator, świetny pomysł.
Kotka, jak piszesz, ma niedowład tylnych łapek i mimo to, jest kotem wychodzącym? :strach:
Wybacz, ale to mało odpowiedzialne, żeby nie wyrazić się brutalniej
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon lip 28, 2025 11:57 Re: Gdzie jest moj kot?

Troll z okresowa wrzutka, dyskusyjnym pogladem, 1 wypowiedzia na watek.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon lip 28, 2025 12:06 Re: Gdzie jest moj kot?

Prawdopodobnie masz rację. A jednak warto reagować, żeby nikomu nie przyszło do głowy, że w sytuacji niesprawnego kota lokalizator GPS załatwia sprawę.
Pomijam kwestię wychodzenia kotów w ogóle. Ale już wypuszczanie kota z niepełnosprawnością gdziekolwiek poza wolierą to proszenie się o tragedię
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie sie 10, 2025 9:23 Re: Gdzie jest moj kot?

Skoro napisalem, ze kotka ma lekki niedowlad to to znaczy wlasnie to.
Byla diagnozowana jak malutkie kocie, jest to sprawa neurologiczna, nie zamierzam jej torturowac operacjami.
W razie potrzeby kotka rozwija predkosc kosmiczna, jak kot zdrowy: kolysze zadem podczas powolnego poruszania sie.
Nie przeszkadza jej to , ani nam jej towarzyszom.
Przy wyjsciu na dwor jest pod stalym nadzorem, ale czasami w ciagu kilkunastu sekund mojej nieuwagi potrafi sie przemiescic o 50-60m i wtedy lokalizator sie przydaje.

Uzytkownik Futer zarzuca mi trolowanie i mala aktywnosc (picze od czasu do czasu, moze cos sie komus przyda) chociaz sam powinien wiedziec co to jest forum - jest to wymiana pogladow.

Pozdrowienia,
sluzacykitulka

sluzacykitulka

Od: Nie sie 27, 2023 7:28