» Nie lip 27, 2025 11:20
Sklepy zoologiczne "ONLINE" - nasze doświadczenia
Zdenerwowałam się, to muszę się wygadać.
Od lat korzystałam z usług sklepu Zooplus. Niestety, z uwagi na to, że aktualnie nie ma w Zooplus karmy mojego kotka - 4Vets Urinary, skorzystałam z zakupu tej karmy u źródła - w sklepie Dolina Noteci.
Pierwsze zamówienie poszło gładko. Niestety zepsuło się już przy drugim, które otrzymałam w piątek, a otworzyłam paczkę dziś (niedziela), bo do wczoraj (sobota) Bilu miał jeszcze swoją karmę. Sklep Dolina Noteci, zamiast 12 puszek karmy 4Vets Urinary dla kota przysłał mi 12 puszek karmy 4vest Urinary dla psa. Pewnie nie byłoby większego problemu, gdyby nie fakt, że Bil nie toleruje trawiennie innych karm (oczywiście karmy dla psa nigdy mu nie podam). Od razu choruje na brzuszek po innych karmach dla kotków (no i oczywiście przewlekle choruje na drogi moczowe). Wiem, że w sklepach pracują tylko ludzie i pomyłka może się zdarzyć.
Zaskoczyła mnie jednak forma wymiany towaru, jaką znalazłam na stronie Sklepu Dolina Noteci. Ponadto na czacie Sklepu Dolina Notecu tzw. "zdalny asystent" najpierw wciskał mi, że otrzymałam karmę dla kota, a potem poinformował mnie, że jedyną możliwością jest zwrot przeze mnie niewłaściwej karmy i dopiero wówczas Dolina Noteci odeśle prawidłową. Na stronie zwrotów tego sklepu jest jedynie możliwość wysłania paczki poprzez paczkomat InPost. Ja zapłaciłam za przesyłkę do mnie kurierem InPost. Kolejny "zdalny asystent" poinformował, że jednak jest możliwość wymiany u kuriera - paczka za paczkę, ale nie do końca w to wierzę, bo ciągle "ta maszyna" pisała coś innego. Mnie bardzo zależy na jak najszybszym otrzymaniu właściwej karmy dla Bila i nie mogę sobie pozwolić na oczekiwanie, aż Sklep dostanie zwrot mojej paczki i łaskawie wówczas odeśle mi właściwą paczkę.
Nigdy nie miałam problemów ze zwrotami w Zooplus, oni jak najszybciej naprawiali swoje błędy. Mało tego, nawet nie kazali odsyłać błędnego towaru, bo z Zooplus też mi się zdarzyła zamiana karmy dla kotka na karmę dla psa. Pamiętam, że jeszcze nie zdążyłam się zastanowić nad tym, co z karmą dla psa zrobię, a już był u mnie z Zooplus kurier z właściwą karmą dla Bila.
Suma summarum, ponieważ ciągle w Zooplus nie ma karmy Bila, a Dolina Noteci przysłała mi karmę dla psa, zamówiłam ją dziś w sklepie Biała Wydra (nie znam tego sklepu, pierwszy raz robiłam zakup, ale przeczytałam wiele dobrych opinii), ponieważ obawiam się, że zwrot w Dolinie Noteci potrwa na tyle długo, że Bil się rozchoruje (tym, że potrwa długo wystraszyli mnie "zdalni asystenci Biura Obsługi Klienta Doliny Noteci" na czacie Sklepu).
Nie chcę absolutnie krytykować sklepu Dolina Noteci, pierwsza przesyłka doszła do mnie bardo szybko, podobnie jak i druga. Jak pisałam wcześniej, wiem, że w sklepie pracują ludzie i każdy może się pomylić, Szkoda tylko, że trafiło na Bila, bo on ma wielkie problemy nawet po jednym dniu zastosowania innej karmy. Dam Wam od razu znać, jak przebiegła wymiana w Sklepie Dolina Noteci i jeśli ten sklep szybko dostarczy właściwą karmę dla Bila, zapomnę o całej sytuacji (najprawdopodobniej walcząc z biegunką u Bila).
Na koniec chcemy zapytać z Bilem jakie Wy macie doświadczenia ze sklepami zoologicznymi "online"