czy to nietolerancja pokarmowa?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 11, 2025 12:24 czy to nietolerancja pokarmowa?

Cześć,
od miesiąca jestem właścicielką cudnej 5- miesięcznej koteczki sybryjskiej. Niestety mała właściwie od drugiego dnia pobytu robi zbyt luźne kupki i mnie to niepokoi. Jest z legalnej hodowli, wcześniej była karmiona barfem i karmą suchą, u nas jednak nie chce jeść barfa. Je głównie suchą (purizon) i czasem zje odrobinę mokrej (teraz cosma nature, wcześniej próbowałam z gussto, doliną noteci, animal island, lovecat). Początkowo myślałam że to kwestia stresu i zmiany diety, ale nie widzę większych zmian. Na początku robiła kupki 2-4 razy na dobę, dawaliśmy jej DIA dog&cat przez parę dni, było lepiej, ale po odstawieniu wróciło do tego jak było. Byliśmy u weterynarza, miała robione badania kału, ale nie ma żadnych pasożytów. Wet zaleciła podawać jej przez 2-3 tyg prebiotyk i odstawić kurczaka na 8 tygodni, od kilku dni tak robimy, ale trochę przeraża mnie czekać tyle czasu - mała się brudzi, trzeba ją czyścić, nie mówiąc już o tym że potrafi załatwić się nad ranem i przyjść do łóżka... Ogólnie teraz od ok półtora tygodnia robi kupę razy 2 na dobę, czasem nieco lepszą (ma kształt), czasem płynną, ciężko powiedzieć od czego to zależy. Ogólnie jest ruchliwa, bawi, biega, nie jest osowiała, pije, nie drapie się, nie wymiotuje i nie wylizuje ponad normę, na skórze nie widzę zmian. Czy ktoś może miał podobną sytuację z kotem?

DamaZkoteczką

Od: Nie maja 11, 2025 11:58

Post » Nie cze 15, 2025 19:45 Re: czy to nietolerancja pokarmowa?

Coraz wiecej kotów z hodowli ma rzęsistka, który daje takie objawy jak u twojej kotki. Do częsci wetów dotarło, że kot z hodowli lub ze schroniska z biegunką to piewrwsze podejrzenie w kierunku rzęsistka. Trzeba zrobić test pcr biegunkowego kału.

raksa

Od: Czw mar 16, 2017 22:47

Post » Pon lip 07, 2025 12:48 Re: czy to nietolerancja pokarmowa?

Witam,
Mam podobny problem z 6-cio miesięcznym kotkiem Rosyjskim Niebieskim.
Jest u mnie ok miesiąca i od samego początku ma luźną kupę. W hodowli jadł barfa, mokre i suche u mnie daje mu mokrą karmę Oakfarm i suchą ND Farminy. Weterynarz zalecił badanie kału w kierunku lamblii i odstawienie z diety kurczaka, wołowiny i rybo bo te składniki najbardziej uczulają a w zasadzie prawie każda karma ma kurczaka lub jego tłuszcz.

Porto

Od: Nie lip 06, 2025 17:38