Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 06, 2025 9:17 Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

Mój 16-letni kot ma problem ze stawami, kręgosłupem. Są dni lepsze i gorsze. Ma sztywniejszy chód. Są dni gdy porusza się w miarę normalnie i sporo chodzi po mieszkaniu, a są takie, że więcej leży, przysiada co kilka kroków.

Weterynarz zaproponował podanie Solensi, ale przyznam, że naczytałam się w internecie takich dramatycznych historii, że się boję.

Kot dostaje wspomagająco ArthroPets+.

Kot jest alergikiem, a w ostatnim badaniu wyszły trochę podniesione próby wątrobowe i parametry nerkowe, bez dramatu, ale monitorujemy. W związku z tym NLPZ też raczej nie wchodzą w grę.

Myślałam o suplementacji MSM.

Czy istnieje w ogóle jakaś bezpieczna alternatywa w tej sytuacji? Opinie o Solensi są bardzo podzielone. Weci zazwyczaj polecają, ale jest tyle historii opiekunów, że Solensia nie dość, że nie pomogła to jeszcze zaszkodziła, o najtragiczniejszych skutkach nie wspominając, że nie wiem czy ryzykować.

celka9999

Od: Śro mar 09, 2011 23:04

Post » Nie lip 06, 2025 11:04 Re: Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

U nas Solensia nie pomogła. Dostała dwie dawki i różnicy nie widziałam żadnej i trzeciej nie podałam. Żadnych rewolucji nie było. Ani lepiej ani gorzej, tak samo. Ucierpiałam ja, bo bałam się jej strasznie.
Jest kilka kotów na forum na Solensi i też mają się dobrze.
Jako tako alternatywy dla Solensi nie ma, przy silnych bólach jest albo Solensia albo NPLZ jeśli suple się nie sprawdzają czy inne środki p/bólowe typu gabapentyna czy olejek CBD. Solensia nie musi pomóc, może zadziałać albo nie - reakcje to cechy osobnicze.

U nas na szczęście sprawdzają się jak na razie suple. Obecnie testujemy kolejne o zupełnie innym składzie i czekam na efekty lepiej/gorzej czy dalej tak samo :roll: jeśli dalej tak samo to zgłupieje i wystawię kota za drzwi :wink:

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Nie lip 06, 2025 11:18 Re: Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

A co konkretnie podajesz swojemu kotu? Jakie ma objawy?

ArthroPets+ zaczęłam dawać 3 tygodnie temu, nie wiem czy po takim czasie powinien być już efekt czy za wcześnie. On chodzi raz tak raz tak, sztywno, utyka, potem ma dzień, dwa gdzie chodzi jak gdyby nigdy nic, ładnie, płynnie. Wylizał też sobie trochę sierść w tylnej łapie na kolanie czyli pewnie go boli :| .

celka9999

Post » Nie lip 06, 2025 12:03 Re: Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

U nas nóżki bolały. Jak zaczynały boleć to leżała cały czas na jednym boku z wyciągniętymi łapkami, nie zwijała się w te ciasne kłębki i miała problemy ze wstawaniem. Nie wyciągała łapek po ostatnie
paluszki i w sumie oprócz leżenia to nie robiła nic. Miała rezonans to pokazał maciupkie zwyrodnienia. NLPZ mam w zapasie na wypadek kryzysu.
U nas jest cały arsenał supli na stawy :wink:
Glukozamine uzupelaniam ArthoVet Complex - przestały strzelać kosteczki. U nas suple z VetExpert dają efekty po jakimś miesiącu, czasem krócej.
Po syropku Hyalutidin przestala tak sztywno chodzić. Sztywny chód był napadowy i jak na razie oba problemy nie wracają. Na wstępie dostawała codziennie, teraz 2 x w tygodniu w ramach kolejnych testów.
Kilka miesięcy dostawała Artikril w kapsułkach - przy trójpaku żadnych problemów. A przynajmniej widocznych problemów, kot funkcjonuje jak powinien.
Teraz testuję Antinol - ma zupełnie inny skład i sprawdzamy.
Próbowałam z olejkiem CBD Perogdinol, ale u nas nie zadziałał w ogóle. Gabapentyna też się nie sprawdziła.
Vet mi polecał Synouqin, ale on koliduje z Arthovetem i Hyalutidinem więc jego nie sprawdzałam.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Nie lip 06, 2025 12:25 Re: Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

Moja 17 letnia Rudzia dostaje solensję od lutego tego roku , dostała już 5 dawek i widzę pozytywne efekty, nie ma problemów z chodzeniem i nawet ma lepszy apetyt, bo łatwiej jej się schylić do miseczki (ma taką na nóżce)
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie lip 06, 2025 17:31 Re: Alternatywa dla Solensi, ból stawów u kociego seniora.

Chikita pisze:U nas nóżki bolały. Jak zaczynały boleć to leżała cały czas na jednym boku z wyciągniętymi łapkami, nie zwijała się w te ciasne kłębki i miała problemy ze wstawaniem. Nie wyciągała łapek po ostatnie
paluszki i w sumie oprócz leżenia to nie robiła nic. Miała rezonans to pokazał maciupkie zwyrodnienia. NLPZ mam w zapasie na wypadek kryzysu.
U nas jest cały arsenał supli na stawy :wink:
Glukozamine uzupelaniam ArthoVet Complex - przestały strzelać kosteczki. U nas suple z VetExpert dają efekty po jakimś miesiącu, czasem krócej.
Po syropku Hyalutidin przestala tak sztywno chodzić. Sztywny chód był napadowy i jak na razie oba problemy nie wracają. Na wstępie dostawała codziennie, teraz 2 x w tygodniu w ramach kolejnych testów.
Kilka miesięcy dostawała Artikril w kapsułkach - przy trójpaku żadnych problemów. A przynajmniej widocznych problemów, kot funkcjonuje jak powinien.
Teraz testuję Antinol - ma zupełnie inny skład i sprawdzamy.
Próbowałam z olejkiem CBD Perogdinol, ale u nas nie zadziałał w ogóle. Gabapentyna też się nie sprawdziła.
Vet mi polecał Synouqin, ale on koliduje z Arthovetem i Hyalutidinem więc jego nie sprawdzałam.

Dziękuję. Poczytałam i chyba spróbujemy jeszcze Synouqin, jeśli to nie pomoże to już nie wiem :roll:

mir.ka pisze:Moja 17 letnia Rudzia dostaje solensję od lutego tego roku , dostała już 5 dawek i widzę pozytywne efekty, nie ma problemów z chodzeniem i nawet ma lepszy apetyt, bo łatwiej jej się schylić do miseczki (ma taką na nóżce)

Po jakim czasie były widoczne efekty? Jakie objawy miała Rudzia?

celka9999