kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 09, 2020 16:54 kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Cześć
Veta mam dopiero jutro wieczorem i trochę panikuję. Poradźcie. Co to może być??

Kotka lat ~10. Trzeci kolejny dzień są objawy pt:
- nagle widzi coś, czego nie ma (to jest ewidentne; myślałam, że to jakieś pchły, ale kot ewidentnie WIDZI coś, czego się boi)
- po czym robi z ogona choinkę, skacze, jakby była tego czegoś przerażona, ucieka, często chaotycznie, rozwalając wszystko dookoła (np. asystowała mi przy kąpieli i zrobiła taki run z parapetu, że wpadła do wanny panikując jeszcze bardziej)
- po czym rozgląda się jakby to "zagrożenie" w dalszym ciągu tam było
- to wszystko trwa kilka sekund, pojawia się kilka / naście razy dziennie, czasem we śnie, czasem na jawie.

Kot ogólnie zdrowy, choroby i inne takie:
- podejrzenie niewydolności nerek po tym, jak wyszło białko w moczu - ale ostatnio kreatynina w normie, więc niby fałszywy alarm
- zapychające się gruczoły przyodbytowe, trzeba wyciskać co miesiąc; przy okazji takiego wyciskania lekarz jakiś czas temu znalazł polip (?) i kazał obserwować
- niewyjaśnione do dziś łysienie plackowate, leczone (nieskutecznie) pod kątem grzybicy, odrasta szybko
- chyba jest zestresowana, z wiekiem słabiej toleruje inne koty, a akurat od 2 mc mamy pacjenta z zewnątrz (inny pogryziony kot musiał być wzięty do domu na rekonwalescencję), ogólnie inne koty ją biją, chociaż zazwyczaj twardo daje im odpór. W sumie w domu aktualnie są 4szt.
- je, pije, wydala normalnie
- wychodzi na dwór bardzo entuzjastycznie i ostatnio była na dworze 3 dni temu, czyli przed tym jak pojawiły się objawy
- oczywiście szczepiona na wściekliznę itd.

pls help
boberek <3

boberek

Od: Pon sie 21, 2006 0:57

Post » Wto cze 09, 2020 19:11 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Może to są mini ataki padaczki, może jakiś mały wylew miała? Zatrucie też się tak objawiać potrafi. Kotka musi pójść na wszechstronne badania.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto cze 09, 2020 19:21 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Kot jest przestraszony

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto cze 16, 2020 8:59 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

I jak tam po wizycie u weta?
Mi takie zachowanie kota kojarzy się ze zjawiskami paranormalnymi, na które ponoć zwierzęta reagują, bo więcej widzą i słyszą, a ludzie nie. Ale oczywiście podłoże może być dużo bardziej banalne i kot może być zwyczajnie chory.

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Wto cze 16, 2020 9:47 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

boberek pisze:Cześć
Veta mam dopiero jutro wieczorem i trochę panikuję. Poradźcie. Co to może być??

Kotka lat ~10. Trzeci kolejny dzień są objawy pt:
- nagle widzi coś, czego nie ma (to jest ewidentne; myślałam, że to jakieś pchły, ale kot ewidentnie WIDZI coś, czego się boi)
- po czym robi z ogona choinkę, skacze, jakby była tego czegoś przerażona, ucieka, często chaotycznie, rozwalając wszystko dookoła (np. asystowała mi przy kąpieli i zrobiła taki run z parapetu, że wpadła do wanny panikując jeszcze bardziej)
- po czym rozgląda się jakby to "zagrożenie" w dalszym ciągu tam było
- to wszystko trwa kilka sekund, pojawia się kilka / naście razy dziennie, czasem we śnie, czasem na jawie.

Kot ogólnie zdrowy, choroby i inne takie:
- podejrzenie niewydolności nerek po tym, jak wyszło białko w moczu - ale ostatnio kreatynina w normie, więc niby fałszywy alarm
- zapychające się gruczoły przyodbytowe, trzeba wyciskać co miesiąc; przy okazji takiego wyciskania lekarz jakiś czas temu znalazł polip (?) i kazał obserwować
- niewyjaśnione do dziś łysienie plackowate, leczone (nieskutecznie) pod kątem grzybicy, odrasta szybko
- chyba jest zestresowana, z wiekiem słabiej toleruje inne koty, a akurat od 2 mc mamy pacjenta z zewnątrz (inny pogryziony kot musiał być wzięty do domu na rekonwalescencję), ogólnie inne koty ją biją, chociaż zazwyczaj twardo daje im odpór. W sumie w domu aktualnie są 4szt.
- je, pije, wydala normalnie
- wychodzi na dwór bardzo entuzjastycznie i ostatnio była na dworze 3 dni temu, czyli przed tym jak pojawiły się objawy
- oczywiście szczepiona na wściekliznę itd.

pls help
boberek <3

u mnie dokładnie tak samo miał Dante. Był przerażony, głośno miauczał, syczał w powietrze, chował się. Potem zaczęły się drgawki, kręcenie się w kółko, utrata wzroku.
U nas zrobiliśmy pełne badania toksykologiczne, badania na wszystkie możliwe pasożyty, rezonans - nic nie wyszło. Niestety kot się tak męczył, że musieliśmy dać mu odejść.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto cze 16, 2020 16:19 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Jakby Ci było potrzebne - o ile wiem neurologią zajmuje się dr Kalisz (do upewnienia się, ale chyba dobrze zapamiętałam nazwisko dra do którego "nasza" pani wet kogoś odsyłała). Ta lecznica: https://www.animalwet.eu/ , tu się można umówić na wizytę netowo: https://www.wettermin.pl/lecznice/lodz/3600
(przy czym nie miałam do czynienia na szczęście).

Kciuki za kotkę.
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Śro cze 17, 2020 0:57 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

I jak kotek?
U mnie kotka miala prawdopodobnie udar kilka tygodni temu. Prawdopodobnie, bo ciezko to na 100% stwierdzic, wiele chorob ma podobne objawy.
Stracila wzrok, siusiala pod siebie, krecila kolka, byla kompletnie zdezorientowana i slaba. Doszla do siebie w ciagu kilku dni, w tym momencie czuje sie juz bardzo dobrze. Bylismy na ostry dyzurze gdzie nic nie stwierdzili, dopiero neurolog podal mozliwe przyczyny jej stanu i opcje leczenia.
Dostawala w pierwszych dniach witaminy z grupy B. Ciagle dostaje antyoksydanty (astaksantin), suplementujemy olej z kryla/dzikiego lososia, witaminy z grupy B w mniejszej ilosci (co drugi dzien), probiotyk i jest leczona klindamycyna (przez 4 tyg) bo stwierdzono u niej obecnosc przeciwcial na bakterie toksoplazmozy, a jak sie tu na forum dowiedzialam - toksoplazmoza moze jak najbardziej miec takie objawy jak ona miala, czyli neurologiczne.
Mam nadzieje, ze Twojemu kotkowi sie poprawi.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Śro cze 17, 2020 8:18 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

W międzyczasie:
* neurologiczne badanie okej
* lekarz potwierdził, że opisane przeze mnie objawy są objawami wyglądającymi na padaczkowe
* różnicujemy jeszcze z świądem gruczołów, bo były zapchane - ale nie sądzę :(
* kot po pierwszej wizycie dostał: clemastin, hydroxyzynę i syrop przeciwpadaczkowy. Po tej kombinacji objawy ustąpiły natychmiast
* na drugiej wizycie, na czczo, pobraliśmy krew
* na trzeciej wizycie w poniedziałek dostaliśmy wyniki badań
* elektrolity i inne sprawy w normie, niestety (to byłoby proste wyjaśnienie)
* natomiast w wynikach widać przewlekły stan zapalny i teraz go przeleczamy antybiotykiem (podejrzewam drogi moczowe - właśnie pobrałam mocz i idę zanieść do weta jak tylko się otworzy)
* od niedzieli nie podajemy syropu przeciwpadaczkowego, by zaobserwować, czy objawy wrócą. Lekarz 200m dalej więc w razie czego możemy po syrop szybko podejść. Niestety to się długo utrzymuje w organizmie, więc pewnie przyjdzie jeszcze chwilę poczekać
* szykuję się mentalnie na możliwość, że jest to guz mózgu i już rozpoznałam lecznice robiące TK w okolicy :(
* a jeśli nie, to już nie wiem, co, toksoplazmoza?

serce mi się kraje, bo kocica poza tym wygląda cudownie, zdrowiutko, je, kochana jest i w ogóle

boberek

Od: Pon sie 21, 2006 0:57

Post » Śro lip 02, 2025 17:27 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Mój ukochany, 10 letni Maine Coon ma podobne objawy. Wodzi wzrokiem po suficie i przeraźliwie się tego boi i ucieka w bezpieczne miejsce. Całymi dniami tam siedzi a do kuwety pędzi przerażony, że coś go dopadnie po drodze. Bardzo miły i gadatliwy kot również zamilkł. Na razie miał badania krwi, ciśnienia. Jutro USG brzuszka i znów badania z B1 i B12 łącznie. W przyszłym tygodniu jedziemy z nim do Poznania do neurologa i prawdopodobnie rezonans głowy. Nasz wet nie daje mu syropu przeciwpadaczkowego aby przed wizytą u neurologa nie maskować objawów.
Napisz proszę jak potoczyły się losy Twojej kotki.

sherab

Od: Czw sty 25, 2018 9:53

Post » Czw lip 03, 2025 12:16 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

raczej nie otrzymasz odpowiedzi, wątek sprzed 5 lat, a jego założycielka ostatni raz na forum była ponad trzy lata temu

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw lip 03, 2025 13:32 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

sherab pisze:Mój ukochany, 10 letni Maine Coon ma podobne objawy. Wodzi wzrokiem po suficie i przeraźliwie się tego boi i ucieka w bezpieczne miejsce. Całymi dniami tam siedzi a do kuwety pędzi przerażony, że coś go dopadnie po drodze. Bardzo miły i gadatliwy kot również zamilkł. Na razie miał badania krwi, ciśnienia. Jutro USG brzuszka i znów badania z B1 i B12 łącznie. W przyszłym tygodniu jedziemy z nim do Poznania do neurologa i prawdopodobnie rezonans głowy. Nasz wet nie daje mu syropu przeciwpadaczkowego aby przed wizytą u neurologa nie maskować objawów.
Napisz proszę jak potoczyły się losy Twojej kotki.

Może to być problem neurologiczny , mogą być duchy (ja nie wierzę, ale w każdej plotce jest ziarno prawdy, a sama koty mnie nie raz skutecznie przekonują, że w tym kierunku posiadają zdolności), a może być jakiś owad zwyczajnie. Zwierzęta chętnie polują na różne owady, ale tak samo często okazuje się, że któryś je ugryzie, użądli. Jeśli z tym wiąże się konkretny ból- zapamiętują czasami do tego stopnia iż panika taka właśnie powstaje. Poprzyglądaj się czy właśnie nie wlatuje coś do domu (nawet mała biedronka- już nie związana z tym co zrobiło krzywdę) i nie budzi właśnie takiego strachu

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw lip 03, 2025 13:48 Re: kot ma halucynacje / ataki paniki/ seizures???

Kot ma od lat roznego rodzaju problemy, do tego docodzi potencjalnie specyfika zywienia.
Przeanalizowalabym calosciowo, nie skupialabym sie tylko i wylacznie na obecnej sytuacji.
I zastanowilabym sie, czy sasiad pietro wyzej nie uzywa urzadzen na np.ultradzwieki?
Jest gdzies w domu miejsce, dzie kot czuje sie swobodnie? Jesli tak, to moze warto tam przeniesc jego legowisko, miski i kuwete?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58