Ocena wyników.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 23, 2025 19:53 Ocena wyników.

Witam
Dzis trafiłam z kotką do weta, ma 16 lat. Nigdy wczesniej nic sie nie dzialo, od 3 dni ma biegunke. Lekkie wymioty. Zrobilismy Usg poza ocena Pani doktor ze moze to byc trzustka zrobilismy wyniki z krwi, ktore pokryly sie z ocena. Pytanie jak bardzo jest zle, czy inne wyniki swiadcza o duzych uszkodzeniach? Mamy przyjechac na kroplowki na caly dzien zostawic kotke. Nigdy czegos takiego nie robilam, nie znosi byc zamknieta, nigdy zadnych lekow nie brala. czy leczenie dozylne bedzie w stanie jej pomoc jesli nigdy lekow nie przyjmowala? Czytalam ze leki NPLZ sa nie wskazane przy chorej trzustce. Nawet nie wiem skad takie cos. Zawsze dostawala dobre karmy, zadnych marketowych typu whiskas. Narazie dostala tylko nospe, przeciwymiotne, mam podawac lek na wiazanie kupy i probiotyk. Zosia co jakis czas wstaje, podjada, kupilam na dzis karme gastryczna z select gold. Zosia duzo ogolnie pije wody. Przez ta biegunke mniej je ale je.
Widac ze cos jej dolega, ale przychodzi na drapanie, kladzie sie na lozku, myje sie.
WYNIKI BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH LW Morfologia PARAMETR Leukocyty WARTOŚĆ = J.M. 14 [G/l] MIN MAX 6 18 Erytrocyty Hemoglobina Hematokryt MCV MCH MCHC 7,1 T/l 6,5 10 7,9 mmol/l 6,01 9,31 0,38 l/l 0,3 0,45 53,5 fl 39 55 1,11 fmol 0,81 1,059 20,7 mmol/l 18,6 22,39 RDW 26 % 13 25 Płytki krwi 435 [G/l] 200 600 MPV LW Rozmaz manualny PARAMETR 13 fl 13 18,001 WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Pałeczkowate 4 Pałeczkowate ilościowo Segmentowane Segmentowane ilościowo Limfocyty Limfocyty ilościowo % 0 3 0,56 [G/l] 0 0,57 76 % 35 75 10,64 [G/l] 1,93 14,25 16 % 20 55 2,24 [G/l] 1,1 10,45, Monocyty 4 % 1 4 Monocyty ilościowo 0,56 [G/l] 0,06 0,76 LW Obraz krwinek czerwonych PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Anizocytoza Nieznaczna LW Biochemia diagnostyczny rozszerzony PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX AST 18 U/l 3 44 ALT 39 U/l 10 107 AP 15 U/l 7 107 Glukoza 163 mg/dl 100 130 Kreatynina 2,3 mg/dl 1 2 Mocznik 82 mg/dl 25 70 Białko całkowite 63 g/l 60 80 Bilirubina całkowita 0,2 mg/dl 0,2 1,2 Albuminy 30 g/l 27 39 GGT 3 U/l 0 10 Wapń 9 mg/dl 8 11,1 Fosfor 4,3 mg/dl 3 6,8 Magnez 2,6 mg/dl 2,1 3,2 Cholesterol całkowity 118 mg/dl 77 201 LDH 338 U/l 120 1051 CK 130 U/l 49 688 Trójglicerydy 38 mg/dl 18 159 Sód 151,9 mmol/l 143,3 156,5 Potas 4,4 mmol/l 4,1 5,6 Chlorki 115,3 mmol/l 101,5 123,4 Globuliny 33 g/l 27 45 Amylaza 1960 U/l 433 1600 Lipaza (DGGR) 25 U/l 0 45 Fruktozamina 239 µmol/l 190 365 Stosunek albumin do globulin 0,9 0,6 1,5 LW Żelazo PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Żelazo 18,8 µmol/l 12,2 38,5 LW T4 PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Wynik 13,9 ng/ml 10,001 30, fPL WARTOŚĆ = J.M. 11,1 ng/ml MIN MAX 0,5 3,5

Czytalam inne posty zwiazane z trzustka tylko kazdy przypadek jest inny a ja poki co nie wiem z tych wynikow w jakim stanie jest moja kotka.
Bede wdzieczna za ocene i porady jesli mam zostawic kotke w klinice na dzien.

Zosia007

Od: Pon cze 23, 2025 19:33

Post » Czw cze 26, 2025 7:09 Re: Ocena wyników.

W związku z tym ze na kocim forum nie ma chętnych do oceny wyników napiszę co u Zosi slychac. Dostaje juz 3 dzień kroplowki standardowo chyba jak to w przypadku trzustki, dostala antybiotyk, przeciwwymiotne i na wiazanie kupy. Je samodzielnie duzo, czytalam ze to ponoc powinno sie odciazyc trzustke i nie podawac jedzenia, ale tutaj Panie mowia ze jak chce jesc i ma apetyt to ma jesc i pic normalnie, siku robi, kupe tez robi od wczoraj wieczorem juz zaczelo sie wiazanie czyli brak wody, dzis bedzie miala powtorzone badania i jesli bedzie ok to na dzis zakonczymy calodniowe kuracje i chyba dostaniemy cos do domu. Nie znam sie na leczeniu ani ile powinno trwac, czy jak wroci do domu to wszystko nie wroci z powrotem. Jesli chodzi o jej jedzenie to nie powinno wywolac takie stanu bo je z niska zawartoscia tluszczu i to mokre, a teraz przerzucila sie na chrupki. Wczoraj juz bylo widac ze jest lepiej po jej zachowaniu i spokojnym snie.

Moje kolejne pytanie bedzie tyczylo sie karmy jaka zakupic? Czy ryby tez wchodza w gre w karmach mokrych czy tylko indyk i kurczak?? Jaka dodatkowo karme sucha zakupic na wszelki wyladek gdyby nie jadla mokrej? Czy te karmy wysoko białkowe dla kota 16 letniego sa dobre, wczesniej czytalam ze im wiecej bialka tym trudniej kotu strawic.
Sama juz nie wiem. Jesli chodzi o te nerki to Pani doktor powiedziala ze mogly sie lekko podniesc tak samo cukier przy tym stanie zapalnym trzustki, dzis sie okaze czy pospadaja te wyniki. Czym ja wspomagac jakimi srodkami by wrocila do zdrowia??

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

I jeszcze pytanie jak bardzo wyniki musza byc ok by przerwac ta kuracje?? Czy one zupelnie od razu wroca do normy czy tylko troche pospadaja wskutek leczenia i z czasem sie unormuja??

Zosia007

Post » Czw cze 26, 2025 9:27 Re: Ocena wyników.

Przy 16 letnim kocie nie ma już mowy o unormowaniu. To senior bardziej narażony na choroby, bo organizm już inaczej funkcjonuje, wszystko zwalnia. Staruszki powinny jeść karmę lekkostrawną niezależnie czy jest chory czy zdrowy.
Wyniki są nieczytelne, zrób zdjęcie kartki i wrzuć na jakiś hosting. Trudno z nich cokolwiek wywnioskować.
NPLZ to leki niesterydowe które owszem są skuteczne, ale nie do stosowania na dłuższą metę, bo obciążają nerki i wątróbkę. NPLZ to szybka i prosta droga do niewydolności nerek, trzeba z nimi działać ostrożnie i z „głową”.
Jeśli je mokre to po co kupować chrupki ? Jeśli nie zje jednej marki spróbuj z inną. Saszety /puszki są zdrowsze dla kota. Nie jestem w temacie trzustkowym i karmieniu takich kotów więc tutaj musi wypowiedzieć się ktoś bardziej obyty w temacie, w międzyczasie poczytaj jaka powinna być dieta i jak się opiekować takim kotem.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw cze 26, 2025 10:41 Re: Ocena wyników.

O tym jak długo trzeba podawać kroplówki i leki zadecyduje lekarz. Zapalenie trzustki jest bardzo bolesne, m.in. stąd konieczność agresywnego leczenia.
Jeden mój kot "trzustkowy", kilkuletni, był leczony kroplówkami kilka dni, chyba 5. Drugi, 15-letni 10 dni. Teraz jada chude surowe mięso i chrupki Brit z niską zawartością tłuszczu: BRIT Veterinary Diets Cat Grain Free Gastrointestinal Low Fat .
Takie:
https://fera.pl/brit-veterinary-diets-c ... 4660d1f2da
Obrazek
Je chętnie i ładnie się na nich ustabilizował.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt cze 27, 2025 10:16 Re: Ocena wyników.

Wyniki sa nieczytelne, mozna przepisac w kazdej linijce - jeden parametr z norma.
Generalnie podaje sie opioid p/bolowo, kroplowki wspomagajace, zaleznie od sytuacji - inne leki (antybiotyk, steryd, p/wymiotne, wit B12 itp.)
Nie stosuje sie glodowek, za to wprowadza zywienie lekkostrawne (mieso, np. krolik, piers indyka), w malych, czestych porcjach. Na poczatku gotowane/duszone, z czasem surowe, sparzone.
Im prostsze, latwo przyswajalne posilki, tym lepiej.
Sucha karma nie jest dobrym rozwiazaniem ani dla zdrowych, ani dla chorych, natomiast sa sytuacje, gdy kot odmawia kazdej innej formy jedzenia i nie ma wyjscia.
Leczenie trzustki, to m.in. regularne posilki i tym sie nalezy kierowac, oraz obserwacja, co sluzy kotu. Czasem to beda tanie, marketowki, czasem z gornej polki, warto probowac do skutku.
Kotka w takim wieku, ze tylko dopieszczac, rozpieszczac, minimalizowac bol i stres.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pt cze 27, 2025 12:40 Re: Ocena wyników.

Witam
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Z biezacych wynikow to wiem ze FPL jest teraz na poziomie 4.4 a norma jest 3.5, reszta sie unormowala, leukocyty sa w gornej granicy 20.87 a norma jest do 19, MCV, MCH I NEUTROFILE wszystko w gornych i powyzej granicach co swiadczy ze toczy sie nadal stan zapalny.
Lekarz tym sie najbardziej martwi ze nadal jest taki stan zapalny, nadal ma rozwolnienie, dzis 4 dzien jest na kroplowkach i dostanie dugi antybiotyk. Z tego co wiem dostala tez jednorazowo z racji rozwolnienia bezpieczna dawke sterydu by nie pogorszyc sytuacji. Pytalam o chrupki bo zadnego mokrego w tej chwili nie chce, im bardziej mokre i zapachowe tym dalej sie odsuwa.
Mam dla niej taka karme Medica odtluszczona na szybko kupiona z select gold weterynaryjna ale tak slabo jej podchodzi. Kupilam na prove mala, wcczesniej tez nie bardzo lubila mokra. Za to wcina szajs chrupki royal dla wybrednych ktora dostaje w lecznicy aby cos jadla ale martwi mnie to czy to nie pogarsza sprawy z rozwolnieniem.

Zosia007

Post » Nie cze 29, 2025 18:11 Aktualizacja stanu Zosi

Jestemy po usg, w skrócie to co lekarka powiedziala, caly stan zapalny dzieje sie na poczatku jelit, w obrebie trzustki, woreczka i okolic, ma spowolniony system trawienia i zalega jej kupa. Pewnie stad wymiotowala jak nie mogla sie zalatwic.
Opis badania USG
USG pęcherz moczowy: Wypełniony znaczną ilością aechogennego moczu, ściana pęcherza prawidłowej budowy.
USG nerki i nadnercza: Nieznacznie powiększone nadnercze lewe, prawe w granicach normy.
USG narząd rozrodczy: Nie badano.
USG żołądek i jelita:. Żołądek i uwidocznione odcinki jelit cienkich o prawidłowej budowie warstwowej. Żołądek wypełniony znaczną ilością zalegającej treści pokarmowej. Bliższa ściana narządu widoczna w badaniu prawidłowej budowy .Uwidoczniono ujścia dwunastnicy z odźwiernika, bez cech niedrożności, w świetle obecna treść pokarmowa, następnie pętle jelita cienkiego wypełnione gazem i treścią pokarmową, ujście biodrowo-ślepo-okrężnicze prawidłowe, prawidłowe masy kałowe w okrężnicy i prostnicy.
USG wątroba: Narzad o prawidłowej wielkości. Echogeniczność prawidłowa, narząd heteroechogenny. Unaczynienie prawidłowe. Pęcherzyk żółciowy o hiperechogennej ścianie. W świetle pęcherzyka obecność osadu. Prawidłowa żyła wrotna we wnęce wątroby.
USG śledzona: Narzad o prawidłowej wielkości. Echogeniczność i echostruktura prawidłowa. Brak zmian ogniskowych. Utkanie naczyniowe prawidłowe.
USG trzustka: Trzustka prawidłowej wielkości, budowa miąższu jednorodna. Hipoechogenna w stosunku do tłuszczu otrzewnowego, obraz prawidłowy dla pacjenta w tym wieku.
USG jama otrzewnej/opłucnej: Tłuszcz kreskowy o prawidłowej echogenności.
USG przestrzeń zaotrzewnowa: Okolica rozwidlenia aorty; ww. chłonne biodrowe prawidłowe.

Wnioski z badania
- Obecna znaczna ilość hiperechogennej treści pokarmowej w świetle żołądka oraz jelit cienkich, węzły chlonne krezkowe powiększone, z obecną zmianą ogniskową w jedym z węzłów pakietu(liczne ogniska bezechowe), budowa ściany jelita prawidłowa.
- Obie nerki o poszerzonych miedniczkach, o zatartej granicy kora-rdzeń,
- Obecny osad w pęcherzyku żółciowym oraz poszerzony przewód żółciowy wspólny, brodawka dwunastnicy prawidłowa.

Diagnostyka różnicowa zmian narządowych, od najwyższego prawdopodobieństwa występowania na podstawie uzyskanego obrazu
- Obecne zaleganie treści pokarmowej w przewodnie pokarmowym, obecne cechy atoni przewodu pokarmowego, obecny osad w pęcherzyku żółciowym prawdopodobnie związne z zaleganiem treści pokarmowej w żołądku.
- Przebudowa węzła chłonnego krezkowego o cechach zmiany zwyrodnieniowej lub wczesnej transformacji nowotworowej.

Wiec albo to poczatki chloniaka albo bardzo silny stan zapalny ale jakiego podloza to chyba nadal nie wiemy, moze IBD, moze bakterie, mysle czy nie zrobic jeszcze wymazu z kupy.
Od soboty kotka leczy sie w domu, juz po kroplowkach na ktorych byla od wtorku.
Leki jakie obecnie przyjmujemy to:
Efex dostala ostatni raz w sobote, teraz cladaxa 40mg/10mg 2x1, amylactive balance 1kap dziennie przed posilkiem 0.5h, syrop ursofalk 1ml 1x1, sibone 1tab, diastop 1tab.

Jak wrocilismy do domu w sobote to miala takie rozwolnienie, sama woda jakby puscil wode silnym strumieniem z kranu, az sie pienilo, tak jakby po lekach zeszlo z niej to co zalegalo. Dzis zrobila kupke tylko raz doslownie po calym dniu kolo 18 ale juz normalna sraczka z zawartoscia taka papka ze tak powiem. Dodam ze jak dostala ten antybiotyk cladaxa to ta kupa przestala wogole smierdziec, wczesniej to byl taki smrod niewyobrazalny. Tak samo siku, wczesniej zanim "zachorowala" wymienialam jej co tydzien piasek bo tak smierdzial mocno kwasem, teraz juz wiem ze to zle i powinnam szybciej zareagowac ze cos jest nie tak.
Karmienie:
Przygotowałam jej filet z indyka, male kawaleczki wczoraj i dzis, zjadla takie okolo 50gr czastki, dzis rowniez z wielu roznych karm jedyne co je to animonda integra protect diabetes z kurczaka, nie wiem czy to dobra karma czy tez nie, ale z miliona juz sprobowanych tylko do animondy podchodzi powachac i czasem podjesc. Leki rozrabiam w strzykawce i podaje z sosikiem z Medica schonkost taka veterynaryjna z indyka, tez ze smakiem te leki zjada.
Dodam jeszcze ze duzo pije i nie wymiotuje, pomimo ze nie dostaje juz lekow przeciwymiotnych, wczesniej jak sie wody opila to lecial paw pienisty wodny. Zaczela robic siku regularnie, wczesniej tak z raz dziennie, teraz juz z 3 razy.

Moje pytania jak z waszego doswiadczenia te wyniki usg wygladaja, czy to moze byc naprawde chloniak?? czy te leki nie zaszkodzą w kwesti trzustki?? Czy nie pogorszy sie stan ogolny? Wazy cos kolo 3.5kg, co 1.5h podchodze probuje ja zachecic do jedzenia czasem zje doslownie troszke a czasem duzo wiecej. Przychodzi do nas na drapanie, zaczela nawet swoj rytual lizania moich wlosow czego od poczatku choroby nie robila. Wiadomo ze jest oslabiona, ale oczka ma ladnie szeroko otwarte, kladzie sie czasem na boku i rozciaga, to takie drobne rzeczy ktorych nie robila, nie wiem czy mozna to nazwac lekka poprawu stanu w sensie ze leki dzialaja, w poniedzialek mam dac znac weterynarz czy jest poprawa.

Przepraszam za dlugi opis ale moze to komus pomoze przy ocenie stanu swojego kociaka a moze cos jeszcze doradzi w kwestii karmienia dalszego lub moze jakie witaminy podawac, jakie badania jeszcze zrobic pod wzgledem jelit?

Zosia007

Post » Pon cze 30, 2025 9:55 Re: Ocena wyników.

Wet mowil cos o wprowadzeniu sterydu na dluzsza mete?
Przy stanie zapalnym/ podejrzeniu chloniaka standardowo sie stosuje.

FuterNiemyty

Post » Pon cze 30, 2025 9:59 Re: Ocena wyników.

Nie, dostala raz jednorazowo steryd. Ale narazie skupilismy sie bardziej nad tym aby przestala miec to rozwolnienie. Troche te jelita oproznic. Antybiotyk ma do srody wiec wtedy sie zapytam, tylko z tego co wiem steryd przy chorej trzustce to moze ja pogorszyc.

Zosia007

Post » Pon cze 30, 2025 16:27 Re: Ocena wyników.

Niekoniecznie musi byc pogorszenie.
Przy triaditis, chloniaku, jego podejrzeniu - standardowo sie stosuje.
Przerobilismy rozne sposoby zywienia, leczenie, watek malo optymistyczny, ale sporo info:
viewtopic.php?t=182901

FuterNiemyty

Post » Śro lip 02, 2025 8:31 Re: Ocena wyników.

Hej
Czytalam wasz wątek wczesniej, z tego triaditis wynikaja w sumie 3 choroby, u nas z tej trojcy to byc moze IBD i zapalenie trzustki. Nie ma z watroba ani woreczkiem stanu zapalnego. Zapytam dzis u weta bo nic nie wapominal o takiej trójcy.
Poza tym powiekszonym wezlem ktory moze ale nie musi swiadczyc o chlonikau to nic tam takiego strasznego poki co nie wykryli.
Na chwile obecna zapanowalismy nad kupą, nie ma wymiotow i nic na nie nie bierze. Kupe robi tak 2 razy dziennie, czyli wszystko sie przesuwa i nie zalega chyba, wrocil apetyt. Pytanie jak dlugo podawac ten antybiotyk, kiedy wiadomo ze te stany zapalne sie wyciszyly, tylko po badaniach krwi??
Teraz pytanie czym ja karmic. Smakuje jej ta animonda dla diabeatykow. Tylko ze ona nie ma cukrzycy, czy w tej mokrej karmie przypadkiem czegos nie zabraknie co powoduje regulacje cukru?? I nie jestem pewna co do jej składu bo niby ten kurczak ale tam jest dodatek wieprzowiny a raczej powinno go tam nie byc, saszetki maja 5% tluszczu. Boje sie podawac ryby w puszkach te co jadla wczesniej zeby nie zaburzyc tego ukladu trawiennego.
Chcialam jej zamowic koci katering tam maja dania z indyka, krolika, malo tluszczu i juz kiedys jej zamawialam i jadla ze smakiem, zreszta dodaja tam krem do tych dan wiec chyba to kocisko przyciaga.

Zosia007

Post » Śro lip 02, 2025 9:11 Re: Ocena wyników.

Watek podrzucilam ze wzgledu na rozne pomysly zywieniowe. Swietnie, ze sie udalo opanowac wyproznienia i wymioty, wrocil apetyt i chwilo trwaj :ok:
Nam sie trafila kumulacja w ostatnich miesiacac, woreczek, zoltaczka, trzustka, jelita itp.
Predzej rozgladalabym sie za nieprzemyslowym jedzeniem w miare mozliwosci.
Powodzenia

FuterNiemyty