Zaparcia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 02, 2025 12:32 Zaparcia

Dzień dobry,
Proszę o informację czy takie kupki są w porządku. Kotka 11 lat, zaparcia leczone, prawdopodobnie zwyrodnienie w kręgosłupie powodujące niechęć do robienia kupy. Dostała zastrzyk Solensia. W większości robi do warzywnika na podwórku, wykopuje dołek i wtedy nie musi się tak "kulić". Dostaje obecnie karmę mokrą Wiejska Zagroda, Dolina Noteci, ROYAL CANIN Gastrointestinal Fibre response. Sucha karma raz dziennie Fibre response, Kocie drinki. Do karmy wsypuję włókno od weterynarza. Dostaje także pastę odklaczajacą. Nie mam pewności czy takie kupki są w porządku (te jasne kawałki mnie martwią). Badania wszystkie prawidłowe. Czy zmiana żwirku na piasek może pomóc aby załatwiała się do kuwety? W warzywniku niedługo będą posiane warzywa....

maciejewskapatrycja6

Od: Wto mar 25, 2025 13:22

Post » Śro kwi 02, 2025 12:41 Re: Zaparcia

Nie wiem jak dodać zdjęcia. Może ktoś mi pomoże?

maciejewskapatrycja6

Od: Wto mar 25, 2025 13:22

Post » Śro kwi 02, 2025 18:45 Re: Zaparcia

Zdjęcia można wstawić na jakiś portal, np tu
https://imgbb.com/#google_vignette
Wkleja się link. Warto wybrać taki, żeby wyświetlało się od razu zdjęcie, bez potrzeby klikania w link.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro kwi 02, 2025 19:41 Re: Zaparcia

Fibra z Royala ma to do siebie, że jak przepcha jelita to qpa robi się jasna, może być nawet bardzo miękka i doprowadzić do biegunki dlatego trzeba z nią działać ostrożnie. Jeśli takie qpy są Fibra powinna być powoli odstawiana.
Fibra ma też dużo błonnika, jest głównie na nim oparta więc o ile zaparcia nie są na taką skalę jak u nas czyli jelita ledwo zipią i bez wspomagania i leków wychodzą suche bobki gdzie kot po prostu wyje to nie ma sensu dawać pasty, błonnika i jeszcze Fibry. Bardzo łatwo przedobrzyć i odwodnić kota.
Czy kot miał rtg aby potwierdzić zwyrodnienia ? Zaparcia mogą być spowodowane słabą perystaltyka jelit czy kiepskim przyswajaniem karmy. Nie wychodzą tylko od możliwych zwyrodnień nawet jeśli kot jadł całe życie to samo nie znaczy, że przyswajalność karmy nie ulegnie pogorszeniu „z wiekiem” powodując zaparcia.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw kwi 03, 2025 12:14 Re: Zaparcia

A jaki kolor ma kot? Mój w okresie linienia wydala jasne bobki, bo jest rudo biały
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33