Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacja?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 15, 2025 8:48 Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacja?

Będę wdzięczna za każdy odzew - mam trudną sytuację z kotką - miesiąc temu kontrolne USG wykazało złogi w pęcherzyku, przez miesiąc Mrusia brała proursan, ale USG kontrolne wykazało pogorszenie:( Doktor zastanawia się nad operacją, aje Mrusia jest kotką po przejściach, ostatnio miała 4 narkozy... W lutym była operowana u niej pseudotorbiel okołonerkową, przestała wtedy oddychać podczas narkozy... Jest otyłą kotką, na wiecznej diecie, waży 8,5 kg i pomimo diety ułożonej przez dietetyka (gotowany barf) nie chudnie:( Chciałabym jeszcze podjąć jakąś próbę rozpuszczenia kamieni, ale nie wiem, czy to w ogóle realne? Czy udało się komuś z Was rozpuścić złogi? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź...

raiya

Od: Pon sty 09, 2012 17:02

Post » Sob mar 15, 2025 11:34 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Pisałam już gdzieś
U mnie Myszce pomagał shinington , ładnie na nim funkcjonowała

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 15, 2025 23:02 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Dziękuję za ten post, właśnie dziś zamówiłam shilintong, nasza doktor "rzuciła" hasło. Udało Wam się rozpuścić złogi?

raiya

Post » Sob mar 15, 2025 23:07 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

anka1515 pisze:Pisałam już gdzieś
U mnie Myszce pomagał shinington , ładnie na nim funkcjonowała

A czy mogę prosić o podpowiedź, jak to dawkować? Nasza doktor ma dopiero się zorientować w temacie...

raiya

Post » Pon mar 17, 2025 2:28 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Myszka miała 17 l jak wyszedł woreczek
Pnn , trzustkę ,jelita
Nic jej nie można z leków było dać bo biegunka
I kolor gołębi kupy , siwy
Dostała inne leki ale ze względu na jelita nie podałam
Do końca nie zeszły złogi ale bez tego nie dawała rady
Zmniejszyło się
Ona była malutka ważyła ok 2 kg a na koniec 1,6
Wiec nie dawałam jej dużo
Zależy kiedy chciała jeść i do każdej porcji po troszeczku ok 1/4 tabl
Zależy jaka była kupa
Przy tym trzeba pilnować żeby kot więcej pił
O tym leku przeczytałam na forum sporo lat wcześniej
Był polecany przy problemach z moczem
Dawałam kilku kotom i sama biorę
Na pewno działa na bakterie i złogi bo widziałam działanie
Zacznij od małej ilości żeby zobaczyć jak reaguje
Nie dawno dawałam kici białaczkowe ona wazy przeszło 7 kg
Po tabletce
Ona nie dostaje do tyłka i czuć było mocz
Po kilku dniach przeszło
Raczej jestem za tabletkami w niebieskich opakowaniach
One nie są w polewie
W zielonych opakowaniach są polewane na żółto
Wrażenie miałam ze są słabsze
Są bardzo ziołowe nie smaczne
Dla mnie zapach coś kolo selera
Kotom podawałam w kapsułkach zelatynowych
Tylko trzeba kotom dać popić bo kapsułki sie potrafią przykleić
Czasami podawałam bez kapsułek zależy od kota
Tośce trudno mi podać bo trzyma w pysku i później znajduje gdzieś
Ostatnio dawałam małpie bez osłonki
Tam gdzie jeździłam z Myszkom weci nie znali tego
Ale mówiłam i badania usg i inne robili
Widac było ze było lepiej
Myszce dawałam do końca

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon mar 17, 2025 17:18 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Bardzo Ci dziękuję za wskazówki! Od dziś zaczynamy:)

raiya

Post » Pon mar 17, 2025 23:08 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Uff, niech się poprawi, chociaż na trochę! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto mar 18, 2025 16:26 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

raiya pisze:Będę wdzięczna za każdy odzew - mam trudną sytuację z kotką - miesiąc temu kontrolne USG wykazało złogi w pęcherzyku, przez miesiąc Mrusia brała proursan, ale USG kontrolne wykazało pogorszenie:( Doktor zastanawia się nad operacją, aje Mrusia jest kotką po przejściach, ostatnio miała 4 narkozy... W lutym była operowana u niej pseudotorbiel okołonerkową, przestała wtedy oddychać podczas narkozy... Jest otyłą kotką, na wiecznej diecie, waży 8,5 kg i pomimo diety ułożonej przez dietetyka (gotowany barf) nie chudnie:( Chciałabym jeszcze podjąć jakąś próbę rozpuszczenia kamieni, ale nie wiem, czy to w ogóle realne? Czy udało się komuś z Was rozpuścić złogi? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź...
Bardzo współczuję. Jeśli chodzi o kamienie, czasem dieta i leki mogą pomóc je rozpuścić, ale to zależy od rodzaju złogów. Może warto spróbować innych metod, zwłaszcza że kotka ma za sobą kilka narkoz. Trzymam kciuki za Was!

Kociak1

Od: Nie gru 29, 2024 1:35

Post » Wto mar 18, 2025 17:05 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Dziękuję Wam za wsparcie! Taka jest decyzja obecnie naszej doktor - próbujemy rozpuszczać. Jestem też w kontakcie z dietetyk, też będziemy myśleć. Na razie Marysia będzie brała proursan i shilintong, dodatkowo hepaxan na wsparcie wątroby i flora balance. Ja wyczytałam jeszcze o lecytynie słonecznikowej, że potrafi u ludzi rozpuszczać kamienie. Stosuję też taki protokół jak u ludzi - daję jedzonko z odrobiną tłuszczu - ciut oleju z łososia. Uruchomię dziś automat, żeby karmić ją malutkimi ilościami dosłownie co 3-4godzinki. Trzymajcie kciuki!

raiya

Post » Wto mar 18, 2025 21:53 Re: Kamica żółciowa - czy udało się rozpuścić złogi? Operacj

Oczywiście, kciuki trzymam! Za rozpuszczenie kamieni! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56