Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 09, 2025 19:10 Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Witam. Chciałam zapytać Was o zdanie…kot zaczął wymiotować.Rozpoznanie-zapalenie żołądka ale lepiej go otworzyć bo na żołądku jest zmiana. Pobrany wycinek. Chłoniak. W naszym mieście nie ma onkologa. Kot zachowuje się normalnie, wymioty podobno były spowodowane zapaleniem żołądka. W tej chwili nie wymiotuje, jest naprawdę wszystko ok. Co możemy zrobic? Polecany Jagielski z Wawy nie udziela porad zdalnie,jedynie wizyta. Najbliższy termin za ponad 3 tyg. Mogę wrzucić foto z wynikami biopsji i morfologii tylko…nie wiem jak

Aneta82

Od: Nie mar 09, 2025 18:59

Post » Nie mar 09, 2025 21:09 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Oprócz Jagielskiego jest też dr |Jankowska, doktoryzuje się w chłoniakach u kotów. Przyjmuje też w specvecie w warszawie,.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie mar 09, 2025 21:22 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Mogę jedynie pomóc w wstawieniu wyników. Wyślij mi na e-mail a ja wstawię: ewkkrem@o2.pl
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Nie mar 09, 2025 21:51 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

W Warszawie jest jeszcze Dom-Vet w Wesołej, może oni zrobią konsultację zdalną/mailową?
Mogę ich polecić, z sukcesem prowadzą naszą Babcię Szylkretkę z nowotworem pęcherza wykrytym rok temu.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Pon mar 10, 2025 15:37 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Dziękuję Wam za porady.

Aneta82

Post » Pon mar 10, 2025 15:38 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

ewkkrem pisze:Mogę jedynie pomóc w wstawieniu wyników. Wyślij mi na e-mail a ja wstawię: ewkkrem@o2.pl

Wysłany mail, serdecznie dziękuję ❤️

Aneta82

Post » Pon mar 10, 2025 18:40 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Ta zmiana to był ewidentny guz, jakiś rozrost miejscowy?
Skoro poza tą zmianą był silny stan zapalny żołądka, a teraz objawy już po leczeniu minęły - może warto by powtórzyć usg w oczekiwaniu na wizytę u onkologa - - jeśli to z czego był pobierany wycinek nie było ewidentnym guzem tylko np. pogrubiałą ścianą żołądka od jego wewnętrznej strony. Bo w niektórych przypadkach, przy silnych stanach zapalnych śluzówki układu pokarmowego histopatologia może wykazać komórki chłoniaka - chociaż go tak naprawdę nie ma. Czasem po prostu wyglądają bardzo podobnie do zmienionych zapalnie, szczególnie w przebiegu IBD.
Dlatego po wyleczeniu stany zapalnego warto to zweryfikować - ale piszę na wyrost, na wypadek gdyby mogły być wątpliwości. Żeby do onkologa udać się już z informacją jak ta zmiana wygląda po leczeniu stanu zapalnego - skoro macie do niego daleko a na wizytę być może trzeba będzie zaczekać.
Chyba że podczas operacji wet zmianę usunął? Lub wynik jest jednoznaczny?

Skoro mieszkacie daleko od onkologa w Warszawie i rozważacie konsultację on-line - możecie też spytać o możliwość konsultacji takiej w której ktoś się fizycznie na niej zjawi z wynikami kota - ale bez kota. Kilka razy już pomagałam ludziom z Polski na wizytach u specjalistów w Warszawie. Czasem taka opcja lepiej przechodzi niż typowo on-line.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon mar 10, 2025 19:21 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Blue pisze:Ta zmiana to był ewidentny guz, jakiś rozrost miejscowy?
Skoro poza tą zmianą był silny stan zapalny żołądka, a teraz objawy już po leczeniu minęły - może warto by powtórzyć usg w oczekiwaniu na wizytę u onkologa - - jeśli to z czego był pobierany wycinek nie było ewidentnym guzem tylko np. pogrubiałą ścianą żołądka od jego wewnętrznej strony. Bo w niektórych przypadkach, przy silnych stanach zapalnych śluzówki układu pokarmowego histopatologia może wykazać komórki chłoniaka - chociaż go tak naprawdę nie ma. Czasem po prostu wyglądają bardzo podobnie do zmienionych zapalnie, szczególnie w przebiegu IBD.
Dlatego po wyleczeniu stany zapalnego warto to zweryfikować - ale piszę na wyrost, na wypadek gdyby mogły być wątpliwości. Żeby do onkologa udać się już z informacją jak ta zmiana wygląda po leczeniu stanu zapalnego - skoro macie do niego daleko a na wizytę być może trzeba będzie zaczekać.
Chyba że podczas operacji wet zmianę usunął? Lub wynik jest jednoznaczny?

Skoro mieszkacie daleko od onkologa w Warszawie i rozważacie konsultację on-line - możecie też spytać o możliwość konsultacji takiej w której ktoś się fizycznie na niej zjawi z wynikami kota - ale bez kota. Kilka razy już pomagałam ludziom z Polski na wizytach u specjalistów w Warszawie. Czasem taka opcja lepiej przechodzi niż typowo on-line.

Dziękuję za odpowiedź. Zmiana nie została usunięta podczas operacji. Ale wynik biopsji jest niestety jednoznaczny… Pani wyżej zaproponowała pomoc z wrzuceniem zdjęć, mam nadzieję, że niedługo będzie mogła mi z tym pomóc.

Aneta82

Post » Pon mar 10, 2025 22:06 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Marzenia11 pisze:Oprócz Jagielskiego jest też dr |Jankowska, doktoryzuje się w chłoniakach u kotów. Przyjmuje też w specvecie w warszawie,.

Właśnie dostałam odpowiedź, nie ma opcji konsultacji zdalnej

Aneta82

Post » Wto mar 11, 2025 18:11 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Przepraszam, wczoraj mnie tu nie było i ... dopiero teraz :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Wto mar 11, 2025 18:35 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

Wyniki krwi są dobre, glukoza ze stresu, bo fruktozamina w normie, tylko leukocytoza wysoka (stan zapalny). Ocena biopsji raczej jednoznaczna...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto mar 11, 2025 19:44 Re: Wyniki biopsji,szukam pomocy.

jolabuk5 pisze:Wyniki krwi są dobre, glukoza ze stresu, bo fruktozamina w normie, tylko leukocytoza wysoka (stan zapalny). Ocena biopsji raczej jednoznaczna...

Dziękuję za odpowiedź.

Aneta82