Znalazłam kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 19, 2025 18:57 Re: Znalazłam kota

Cudny stwor sie Wam trafil, wiedzial, gdzie szukac :)

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Śro lut 19, 2025 20:25 Re: Znalazłam kota

Piękne :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lut 26, 2025 17:37 Re: Znalazłam kota

Mamy pewne problemy w naszym raju. Może coś doradzicie lub wytłumaczycie, ale to odnośnie problemu nr 2, bo nr 1 sama muszę się zająć.

Problem nr 1: Szara się spasła. Tak, wiem, że to moja wina. Jak ją przynieśliśmy, była chuda. Cieszyłam się, że je, bo jakby nie jadła, to byłby problem. Ale teraz widzę, że ona się obżera. Najbardziej smakuje jej sucha karma, którą u nas je jedna z seniorek (chudzielec). Tylko że kotka Maliniak (seniorka) je jak dama, podchodzi i zjada 4 chrupki, a Szara tym małym pysiem nabiera jak łyżka koparki.

Problem nr 2. Nie rozumiemy zachowania Szarej. Widać, że lgnie do kotów, ale ona chyba ich nie rozumie. Koty wydają różne dźwięki, porozumiewając się z człowiekiem (miauczą głodne, mruczą, gruchają czesane itd.). Ona myśli chyba, że ją wołają, biegnie od razu, a one wkurzone, bo przeszkadza im w kontakcie z człowiekiem.
Jest namolna. Moje koty wiedzą o co chodzi w wylizaniu głowy drugiego kota i spaniu obok siebie. Ale ona zamiast położyć się obok, to przechodzi po kotce, ta aż piszczy i wali ją w łeb. Szara podchodzi do śpiącej kotki, leżącej kotki, idącej kotki i barankuje po oczach, przytula się, zachodzi drogę. Jak ona tak lgnie do drugiego kota, to z trudem można ją odsunąć, ona z całej siły się pcha. Przenosimy ją i wraca. Nie daje spokoju. Jest trochę łapoczynów, może niezbyt groźnych, ale jednak. I nawet to jej nie uczy niczego. O co chodzi? Nie wiem, czy dobrze to wyjaśniłam. Nie spotkałam się jeszcze z tym, że kot nie umie się przytulić do drugiego, tylko na nim staje, pcha się na siłę, daje mu z bani (barankuje) i ewidentnie go krzywdzi tą swoją "miłością" czy czymś. Co ona robi?

Oczywiście fajnych momentów mamy wiele.

uga

Od: Śro kwi 22, 2015 9:26

Post » Śro lut 26, 2025 18:19 Re: Znalazłam kota

Widocznie kotka nie miała okazji się nauczyć delikatnego zachowania w kociej grupie - zbyt szybko opuściła rodzinne gniazdo. Jest za duża, żeby starsze jej matkowały i pokazywały, jak trzeba to robić. Mam teraz trzy koty i w ogóle nie widać miedzy nimi czułości. Nie wylizują się i sypiają oddzielnie. Wszystkie konkurują o moją uwagę, ale jakoś - równo dopieszczane - podzieliły sobie teren. Przy komputerze mam po obu stronach kocice, w łóżku pierwszeństwo należy do kocura. A reszta układa się w pobliżu. Najmłodsza wdzięczy się do mnie na kuchennym stołku, kiedy tam coś robię. Drugą kocicę - nadwrażliwą na swoim punkcie - inne mobbingowały w kuwecie i zaczepiały - choć bez agresji. Zaczęła wybierać wyższe miejsca do spania albo odgrodzone od zaczepek. Z kuwetą zaczęłam ją zamykać, żeby załatwiała się w spokoju. I jakoś wszystko się poukładało.
A jak Twoja reaguje na ludzkie pieszczoty? Też jest niekumata?
Co do chrupek, skoro je ich za dużo, zabierz pelna miskę i każdemu kotu dawaj po trochu na podlodze czy osobnym talerzyku, wtedy zyskasz kontrolę.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lut 26, 2025 18:42 Re: Znalazłam kota

Tak, właśnie tak jest, że ona nie umie się zachować tak jak koty oczekują, a bardzo chce ich towarzystwa. I też nie bardzo rozumie ich bliskie relacje z ludźmi. Na tym polu mam pewne sukcesy, bo mogę ją miziać, sama przychodzi, czasem udaje się te miłosne ataki na koty rozładować przez mizianki. Także ona potrzebuje bliskości i czułości, musi się nauczyć, że najwięcej tego to od ludzi się dostaje, a od kotów warunkowo.

uga

Post » Śro lut 26, 2025 18:48 Re: Znalazłam kota

Kotka jest u Was od 6 stycznia,
A pełna adaptacja dorosłego kota to co najmniej miesiąc, bardziej 3 miesiące, a niektórym i to za krótko.
Więc zachowaniami w grupie na razie bym się nie przejmowała, one wszystkie muszą sie jej nauczyć, a ona ich. Muszą też ustalić w grupie nowe zależności włączające nową.

A jedzenie...no cóż.
Ja karmię 3 razy dziennie, każda kotka dostaje wydzieloną porcję na swojej miseczce.
Skoro w domu jest seniorka, która musi jeść mało i często, to podawałabym tylko jej osobno pod nosek co ileś tam, co godzinę, dwie, trzy w miarę możliwości Twoich (bo przecież nie jesteś cały czas dostępna dla kota), i jak poje to miseczka do szafki.
A normalne posiłki o wyznaczonych stałych (mniej więcej) porach, zjedzone, miseczki umyte, więcej nie ma. 3-4 posiłki na dobę, jak Ci pasuje.
I niestety trzeba wtedy stać i patrzeć, żeby każdy zjadł swoją porcję, a cudzego nie chapnął.
Bardzo być może że i seniorka nauczyłaby się najadać wtedy, kiedy dają.
Szara poczuła co to głód i jeszcze nie nabrała pewności, że więcej jej to nie spotka.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro lut 26, 2025 21:24 Re: Znalazłam kota

a ja bym nie zabierała seniorce możliwości jedzenia kiedy tylko chce,czyli miski 24/dobę, za to pilnowała by sucha karma się nie kończyła a do tego bardziej urozmaicała posiłki Szarej. Nadal może pamiętać co to głód, nadal może mieć niedobory ( więc je , ale nie to co właściwie szuka , głód ją oszukuje) .
U kilku w życiu kotów u których łapczywość "długoterminową " widziałam i za tym poszło z czasem przybranie na wadze (wg mnie ciut przesadne) .. też chciałam już odstawiać miski i kombinować, ale po pierwsze czułam że to odniesie odwrotny skutek- tym bardziej łapczywe będą , po drugie - za dużo zwierząt i za dużo kombinowania by było - a tak nawet mokrą karmę i mięso dostają kilka razy dziennie aż wszystkie się wypełnią a w miseczce coś zostanie na później, nigdy nie braknie i..... Te koty których waga zaczynała budzić moje obawy (wet by powiedział że jest ok, ale ja mam fioła na punkcie tuczenia zwierząt- w sensie, uznaję to za bardzo okrutne) rzeczywiście same zbastowały, odzyskały perfekcyjne sylwetki i tak utrzymują.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw lut 27, 2025 8:21 Re: Znalazłam kota

Są koty - mam takie dwie - które jeśli zasmakują chrupek, nie chcą niczego innego. A trzeci wymiotuje, jak zje więcej suchego. Dlatego wydzielam po kilka chrupek, wtedy dojadają mokrym.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw lut 27, 2025 8:35 Re: Znalazłam kota

Zostawiłabym sprawę relacji między kotami kotom. Chyba zę którytś z kotow doświadcza mobbingu czy tym podobnych zachowan i sobie z nimi nie radzi przy pomocy swoich sposobów, ale chyba czegoś takiego w Twoich opisach nie ma.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw lut 27, 2025 11:26 Re: Znalazłam kota

uga pisze:Problem nr 1: Szara się spasła. Tak, wiem, że to moja wina. Jak ją przynieśliśmy, była chuda. Cieszyłam się, że je, bo jakby nie jadła, to byłby problem. Ale teraz widzę, że ona się obżera. Najbardziej smakuje jej sucha karma, którą u nas je jedna z seniorek (chudzielec). Tylko że kotka Maliniak (seniorka) je jak dama, podchodzi i zjada 4 chrupki, a Szara tym małym pysiem nabiera jak łyżka koparki.

A jaka to sucha karma?
Na bezzbożowym suchym koty tak nie tyją. Przynajmniej moje. ;)
Suche mają jako uzupełnienie, ale jedna z kotek sporo go zjada i jest OK.
Na "zwykłym" suchym utyła błyskawicznie, a były to tylko 2 kg na 4 koty...
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw lut 27, 2025 13:49 Re: Znalazłam kota

Ja słyszałam już wcześniej, chyba nawet tu na forum czytałam, że koty tyją na Purizonie. U mnie tego nie było, bo kotka, które je suche, je bardzo mało. A Szara dużo. Muszę przypilnować. Byłam ostatnio na wystawie kotow rasowych (była w Arenie Ursynów, czyli koło mnie) i kupiłam trochę karm, spróbujemy.

Wydaje mi się, że muszę trochę ingerować w kocie sprawy, bo jednak seniorka nie ma łatwo z Szarą. To spokojny kot, chodząca miłość, pozbawiona agresji, bardzo do mnie przywiązana. Musi być koło mnie, śpi ze mną (często na mnie), jak się krzątam, to stara się mieć mnie w zasięgu wzroku. I teraz Szara się na nią ładuje, nie daje się odciągnąć, na krótko przestaje jak dostanie w łeb łapą (bez pazurów). W końcu seniorka rezygnuje i wynosi się na najwyższe piętro drapaka. Tam Szara ją zostawia w spokoju. Ale kotka stamtąd na mnie patrzy, pewnie chcialaby leżeć obok. W nocy też rezygnuje ze spania ze mną, jeśli Szara za bardzo daje czadu. Na szczęście nie co noc. Szara trochę się uczy, ale raczej ode mnie, odsuwam ją, głaskam, pokazuję, że jak się położy koło kota, to będzie ok. Największy przypływ tej jej niezgrabnej miłości jest jak koty mruczą albo miauczą, wtedy włazi na nie całą sobą, chyba myśli, że ją wzywają.
A tu śpi.
https://zapodaj.net/plik-LP15vZifcE

https://zapodaj.net/plik-6Z8Sr6l1nv

uga

Post » Czw lut 27, 2025 14:32 Re: Znalazłam kota

uga pisze:Ja słyszałam już wcześniej, chyba nawet tu na forum czytałam, że koty tyją na Purizonie. U mnie tego nie było, bo kotka, które je suche, je bardzo mało. A Szara dużo. Muszę przypilnować.

Moja kotka je Purizona. Kiedyś zważyłam na wadze kuchennej jak wyglądają dzienne porcje (maksymalne) wypisane na opakowaniu. I tego się trzymam, nie przekraczam. Co jakiś czas ważę kota.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Czw lut 27, 2025 21:35 Re: Znalazłam kota

uga pisze:Ja słyszałam już wcześniej, chyba nawet tu na forum czytałam, że koty tyją na Purizonie. U mnie tego nie było, bo kotka, które je suche, je bardzo mało. A Szara dużo. Muszę przypilnować. Byłam ostatnio na wystawie kotow rasowych (była w Arenie Ursynów, czyli koło mnie) i kupiłam trochę karm, spróbujemy.

Wydaje mi się, że muszę trochę ingerować w kocie sprawy, bo jednak seniorka nie ma łatwo z Szarą. To spokojny kot, chodząca miłość, pozbawiona agresji, bardzo do mnie przywiązana. Musi być koło mnie, śpi ze mną (często na mnie), jak się krzątam, to stara się mieć mnie w zasięgu wzroku. I teraz Szara się na nią ładuje, nie daje się odciągnąć, na krótko przestaje jak dostanie w łeb łapą (bez pazurów). W końcu seniorka rezygnuje i wynosi się na najwyższe piętro drapaka. Tam Szara ją zostawia w spokoju. Ale kotka stamtąd na mnie patrzy, pewnie chcialaby leżeć obok. W nocy też rezygnuje ze spania ze mną, jeśli Szara za bardzo daje czadu. Na szczęście nie co noc. Szara trochę się uczy, ale raczej ode mnie, odsuwam ją, głaskam, pokazuję, że jak się położy koło kota, to będzie ok. Największy przypływ tej jej niezgrabnej miłości jest jak koty mruczą albo miauczą, wtedy włazi na nie całą sobą, chyba myśli, że ją wzywają.
A tu śpi.
https://zapodaj.net/plik-LP15vZifcE

https://zapodaj.net/plik-6Z8Sr6l1nv

Jesli tak to tak.
Moja Nutusie uczylam mowiac "nie wolno" plus przytrzymywalam Milenke, aby nie odchodzila sobie ode mnie.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia]