Przewoz, transport kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 22, 2025 18:32 Re: Przewoz, transport kota

Pytanie, na jak dlugiej trasie.
Calosc wagi zwierzaka z transporterem spelniajacym warunki linii lotniczych musi byc do 8kg, wymiary maksymalne transportera tez sa podane na stronie przewoznika, a czy w tych wymiarach kot da rade stanac, to sama musisz ocenic.
Sama impreza dlugo trwa, trzeba przyjechac ok.3-4h przed wylotem, przydaja sie szelki i smycz z plastikowymi zapieciami (do przejscia przez bramki; z metalowymi potrafi pojawic sie problem).
Krotko przed lotem dostaje sie info, czy bedzie miejsce, czy nikt z pasazerow nie zglosi obiekcji (alergie itp.).
Majac wybor, swiadomie jezdzimy autem, nawet przy przeprawach promowych.
Powodzenia

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Czw sty 23, 2025 11:45 Re: Przewoz, transport kota

Dziękuję za odpowiedź. Do tej pory też jeździliśmy autem, ale trasa jest ciężka, jednak prawie 2 tys km i chcieliśmy spróbować z samolotem. Trasa to Nicea do PL z przesiadką, albo Marsylia, też z przesiadką. Ale właśnie 3-4h przed wylotem... Im dłużej o tym myślę tym mam coraz większe obawy dodatkowo "moje futro" jest dość strachliwe, więc nawet nie chce myśleć jak się będzie czuć. Na trasy autem dostawała gabapentynę, nie wiem czy jeśli chodzi o samolot to wgl można coś kotu podawać. Mega stresuje mnie ten temat :/
Ostatnio edytowano Czw sty 23, 2025 15:23 przez Marianna09, łącznie edytowano 1 raz

Marianna09

Od: Śro sty 22, 2025 17:15

Post » Czw sty 23, 2025 14:16 Re: Przewoz, transport kota

Trasa nie jest zla, wszystko w ramach EU, po kontynencie. Tylko auto bym rozwazala, z opcja rozlozenia podrozy na 2 dni i noclegiem gdzies po drodze.
Czasowo wyjdzie porownywalnie z lotem, jesli jazda w jednym rzucie.
Auto daje wiecej mozliwosci, wiekszy, wygodny transporter, gdzie kot moze sie wyprostowac, zrobic pare krokow, ma kuwete i legowisko, mozna sie zatrzymac po drodze, nakarmic, napoic bez stresu, ze zwierzak sie wyrwie i ucieknie w dal (zakladam, ze w trakcie otwierania transportera auto jest zamkniete ;) ).
Madrze sie, bo koty obylismy z podrozami, zawsze na poczatku jest 'gadanie', z czasem cisza, duzy transporter jest kojarzony z wyjazdami wakacyjnymi.
Powodzenia!

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie lut 23, 2025 20:27 Re: Przewoz, transport kota

Hej Marianna, też mnie interesuje ten temat bo muszę lecieć z 6.4 kg tłustego kota, a dopuszczalna wysokosć transporterka to 20cm tylko niestety. Lecialaś już może?

Balbina_Kot

Od: Nie lut 23, 2025 19:42

[poprzednia]