podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 08, 2025 13:16 podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych kotów

W czerwcu tamtego roku adoptowałam Maniusia i podczas adopcji poprosiłam o przebadania kota na choroby zakaźne. Testy wyszły negatywne. Podczas ostatniej wizyty weterynarz zasugerował powtórzenie badania i niestety FCoV i przeciwciała FIV wyszły pozytywne :( Test będzie powtórzony za 6 tygodni i możliwe, że obecny jest fałszywie pozytywny, jako że w schronisku był negatywny. Chociaż martwię się o mojego kota to jest on ogólnie w dobrej formie i jest pod opieką weterynarza, ale mam też inny problem.
Wszyscy moi bliscy przyjaciele i znajomi mają koty. Regularnie ja odwiedzam ich albo oni mnie. Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje możliwość, że ich koty zarażą się poprzez kontakt ze mną (np. ubranie) albo ktoś z moich znajomych może zarazić swojego kota poprzez kontakt z moim ? Nie chciałabym stwarzać ryzyka dla innych kotów.

Misiaaa

Od: Pon lip 08, 2024 10:11

Post » Sob lut 08, 2025 15:40 Re: podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych k

Nie istnieje możliwość zarażenia tym wirusem kota za pośrednictwem człowieka.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob lut 08, 2025 15:44 Re: podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych k

Kastrowane, spokojne koty FIV+ mogą żyć w stadzie, niektórzy na forum pisali o tym, mają w stadzie pozytywne i negatywne koty.
Kciuki, aby testy okazały się fałszywie pozytywne mimo wszystko dla Twojego spokoju :ok: :ok: :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob lut 08, 2025 15:46 Re: podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych k

Czy testy były poskowe czy PCR? Jeśli tylko pasek to trzeba zrobić pcr.
Nosicielami korony jest ponad 90%kotów i tego nie przeskoczysz. Czy się rozchoruje? Może nigdy.
Oba wirusy fiv i korony nie przenosi się z kota na człowieka a potem na kota. To nie pp l.
Jeśli jest w tej chwili zdrowy nie szalej z wetem. Jeszcze sobie jakąś francę (no.pp) przyniesiesz. A dodatkowy stres też sprzyja rozwojowi choroby.
Ostatnio edytowano Sob lut 08, 2025 18:03 przez ASK@, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Sob lut 08, 2025 17:24 Re: podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych k

Odnośnie wyników to widzę, że jest dopisek 'przeciwciała (ELISA)' i były badane z krwi więc chyba posokowe ? Weterynarz mi powiedziała, że istnieje małe ryzyko jeśli np. mój kot poliże mnie w rękę i potem tą ręką pogłaskam innego kota to mogę przenieść. Może to głupie pytanie, ale trochę się zestresowałam: jeśli jadę do kogoś kto ma kota to np. nie muszę zmieniać ubrania na takie, które nie miało kontakt z moim kotem ? Maniusiowi wyszły pozytywne testy na koronawirus (potencjalnie FIP) i FIV, nie na FeLV.

Misiaaa

Od: Pon lip 08, 2024 10:11

Post » Sob lut 08, 2025 18:02 Re: podejrzenie coronovirus + fiv - jak nie zarazić innych k

Sorki, miało być felv. Już poprawiam.
Nie, nie zarazisz. Spokojnie
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>