Poprawa stanu sierści

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 07, 2025 9:35 Poprawa stanu sierści

Cześć,
mam pewien problem z jednym z kotów otóż sierść nie wygląda puszysto. W niektórych miejscach jest stercząca. Fakt kot ma już swój wiek i to też ma zapewne jakiś wpływ. Czy są jakieś bardzo dobre preparaty, które kot polubi aby poprawić jej stan? Może Efa Oil tylko ciekawe czy będzie chciał jeść karmę tym polanym? Może jest też coś innego, sprawdzonego co koty lubią i z chęcią jedzą?

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Pt lut 07, 2025 9:56 Re: Poprawa stanu sierści

Może lepiej załóż jeden watek i wpisz w niego te wszystkie posty - bo one dotyczą Twoich kotów; a w kazdym są inne informacje.
łatwiej byłoby komuś coś co doradzić/ odpowiedzieć na te pytania -gdyby to był jeden watek i wszystkie informacje by w nim były.

Jak się martwisz wymiotami, to najprościej wziąć jednego kota ( tego, który ma gorszą sierść i najwięcej wymiotuje) do veta na badanie krwi.
Jak krew wyjdzie dobra/ i vet stwierdzi, ze kot zdrowy - to wtedy można pomyśleć nad innymi powodami.

Daj zdjęcie tej siersci. Ile lat ma kot? 16? bo z Twojego postu wynika, że jest stary/tak sugerujesz. Ale to może oznaczać i 8 lat i 19 lat.

Najpierw zrób badania krwi. Zapytaj weta o sierść.
Nie dodawaj kotu nowego preparatu, na który nie wiadomo jak kot zareaguje.

cytat z watku "spis karm dla kota"
mogli pisze:Jakie aktualnie mokre karmy są na topie? Aktualnie podaję GranataPet, Wild Freedom i Purizona, lecz czasami zdarza się, że wymiotują moje koty. Zastanawiam się czy być może zmienił się w którejś skład i stąd wymioty.

nie wiem jakie karmy sa na topie.
ale możesz spróbować wybrac jedną z karm, z tych co dajesz, najlepiej taka z lepszym składem - i karmić jedną np przez dwa tygodnie.
Może konsystencja/skład konkretnej karmy powoduje wymioty.
Może zmieniłas godziny podwania jedzenia, koty są bardziej głodne i jedzą bardziej łapczywie - i to powoduje wymioty.

które konkretnie karmy dajesz? ktorego purizona? mokrego czy suchego?

mozna też poszukac w necie czy nie jest cos nie tak ostatnio z którąc z tych karm
tutaj np stary tekst o purizonie/ z FB https://www.facebook.com/kundelovesklep
post jest z 17 maja 2021r

Kundelove - sklep zoologiczny
ptoseSodrn 3ja iht1m9t9c17a912g2a1tami16617lf8ma3a6l0c0cc20c ·
❌❌❌ Purizon - UWAGA ❗️❗️❗️
Sytuacja dotknęła ostatnio psiaki, które są także naszymi klientami, więc postanowiliśmy to napisać. Na szczęście udało się je odratować.
Od około 2 miesięcy, śledząc nowości na różnych zwierzęcych grupach, zauważyliśmy sporo postów dotyczących zatruć u psów i kotów po karmie Purizon (marka własna Zooplus). Psy i koty w najlepszym wypadku miały problemy gastryczne, w najgorszych niestety nie udało się ich uratować. Większość tych zwierzaków miała objawy takie jak biegunki, wymioty, stolce z krwią, zapalenie jelit, zapalenie trzustki, osłabienie, zaburzone wyniki krwi etc. We Francji zatrucia prawdopodobnie po tej karmie psów i kotów są zgłaszane od marca tego roku, została nawet utworzona grupa dla poszkodowanych ( https://www.facebook.com/groups/1436932520000873/ ).
W Polsce natomiast można przeczytać o tym na grupach zooplusa lub https://www.facebook.com/groups/200693914951591 .
Producent nigdzie nie zamieścił informacji o masowych zgłoszeniach dotyczących ich karm.
Jest to jednak sytuacja dotycząca ogromnej liczby osób i ich zwierząt, więc ciężko, żeby była tylko nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności.
Na grupie polskiej osoby poszkodowane są proszone o kontakt.
Sprawa ma trafić do sądu.
Tak czy inaczej, uważajcie na swoje psy i koty, obserwujcie czy nie mają niepokojących objawów. Jeśli cokolwiek będzie nie tak, nie wyrzucajcie k

tutaj pewnie mozna tez sprawdzić https://www.facebook.com/groups/200693914951591//

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt lut 07, 2025 17:30 Re: Poprawa stanu sierści

Moja po Purizonie swego czasu sie roztyła choć tendencji do tycia nie ma. Odstawiłam Purizona i waga z automatu zaczęła lecieć w dół. Pies dostał kosmicznej biegunki. Przegoniło ją konkretnie.
Na sierść swojej podaje VetoSkin. U nas jest problem z tumanami sypiącej się sierści w sezonie grzewczym i VetoSkin u nas na to się sprawdza. Czy wpływa na wygląd nie wiem, bo z tym problemu nie mam albo nie zauważam zmian.
Ale zmiana stanu sierści może świadczyć o niedoborach, stanach zapalnych, reakcji alergicznej. Możliwości jest mnóstwo więc wpierw zrobiłabym krewkę i po wynikach dopiero sięgnęła po suple. Wiek może mieć swój udział aczkolwiek wszystkie moje dotychczasowe futra nie miały zmian w wyglądzie sierści za wyjątkiem siwizny.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Pt lut 07, 2025 22:59 Re: Poprawa stanu sierści

przedziałkowanie sierści, stroszenie, szorstkość - to do weta a nie suple. To jedne z pierwszych objawów chorób nerek, nadczynności tarczycy cukrzycy itp

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54