» Pon sty 27, 2025 13:21
Adopcja drugiego kota- podjęcie decyzji o adopcji
Witam, jeśli na forum jest jakaś osoba która zna się i pomoże to będę wdzięczna. Moja skrócona historia: przygarnęłam kocurka, od osób które, co gody mają małe koty. Wynajęłam mieszkanie z partnerem i kotek oczywiście wprowadził się z nami. Nie było na początku żadnych problemów, odrazu załapał załatwianie się do kuwetki i jego zachowanie nie sprawiało żadnych problemów. Ważnym wątkiem wydaje mi się że będzie wizyta u weterynarza w pożyczonym kontenerku. Od powrotu kot zaczął bez przerwy miauczeć, chodzi i nawołuje,.chyba że dobrze zmęczymy go zabawą, ( co niestety nie zawsze jest możliwe, nie zawsze jest czas czy nawet siła na minimum 2 godziny zabaw przed snem co i tak nie zawsze w 100% pozwala na przespaną noc). Ma też sporo zabawek do zabawy samemu jednak sam nie bardzo lubi się bawić. Nie wiem czy jego miauczenie, które wczensiej nie występowało w ogóle, ma związek z poczuciem innego kota, nudów, czy zbliżającego się marcowania. Pomyślałam o adopcji drugiego kota, jednak zastanawiam się czy to rozwiąże problem, czy doda zmartwień i obowiązków. Źle sypiamy w nocy a praca męczy nas podwójnie. Nie wyobrażam sobie oddania go, w żadnym wypadku jednak w tym momencie jest dużym obciążeniem. Czy jest szansa że mając kompana do zabaw, będzie szczęśliwszy i spokojniejszy? Czy lepiej przeczekać i może jak będzie starszy to się uspokoi?
P.S jeśli ktoś zna fundacje, w której można udzielić domu tymczasowego aby sprawdzić czy koty się polubią, również proszę o podanie propozycji ( dom tymczasowy zmieni się w adopcję na stałe jeśli tylko kotki się polubią)
Z góry dziękuję
Ostatnio edytowano Pon sty 27, 2025 21:32 przez
JJ3.31, łącznie edytowano 1 raz