Pytanie o ciśnieniomierz

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 08, 2025 11:13 Pytanie o ciśnieniomierz

Jest podejrzenie, że u kotki (to już 14sto letnia babcia) będącej pod moją opieką praktycznie od samego początku jej żywota, występuje wysokie ciśnienie (tak wyszło w gabinecie weterynaryjnym)
Jako, że jest to żyjątko dość strachliwe (jestem jedynym przedstawicielem obcego gatunku którego w miarę akceptuje, a pozatym nikogo, nawet byłej żony z którą mieszkała przez większość ze swoich 14 lat nie akceptowała, a wszelakich gości to już kompetnie) które z racji przypadłości zdrowotnych (nadczynność tarczycy od 4 lat, problemy z zębami od ponad połowy jej życia ) odwiedziła gabinety weterynaryjne pewnie już coś około stu razy. I każdy taki wyjazd to dla niej bardzo ciężkie przeżycie.
Dlatego też aby wyeliminować stres podczas wizyty w gabinecie weterynaryjnym, chciałbym sprawdzić jej ciśnienie samemu, na znanym jej terenie. Poczytałem trochę w tym temacie i operacja ta wydaje się wykonalna, ale mam problem ze znalezieniem ciśnieniomierza w jakiejś "normalnej" cenie. Wszystkie kocio/psie ciśnieniomierze jakie znalazłem kosztują po kilka tysięcy złotych, a rekordzista jaki widziałem kosztował ponad dwadzieścia tysięcy! :////
Najtańszy ciśnieniomierz jaki póki co znalazłem kosztuje prawie sześćset złotych. W ostateczności go zakupię, ale może słabo szukam i ktoś mnie naprowadzi na coś tańszego, bo przecież ludzkie ciśnieniomierze kosztują nawet po kilkadziesiąt złotych, więc o co chodzi z tymi weterynaryjnymi, że takie drogie? Spotkałem się nawet z opinią, że taki ludzki ciśnieniomierz jak najbardziej nadałby się dla kota, tylko trzeba by go dostosować trochę i tyle.
Stąd pytanie, ktoś ma jakieś doświadczenie z tańszymi weterynarynymi ciśnieniomierzami niż te które znalazłem?

jury

Od: Czw sty 02, 2025 14:34

Post » Śro sty 08, 2025 15:06 Re: Pytanie o ciśnieniomierz

różnica w cenie między między ludzkim a zwierzęcym ciśnieniomierzem wynika z tego, że u kota ciśnienie mierzy się metodą holterowską, pomiar pojedyńczy tradycyjną metodą nie będzie wiarygodny.
Moja kotka (*) miała przy nadczynności tarczycy bardzo wysokie ciśnienie, sięgające 230. "Przerabialam" wówczas temat ciśnieniomierzy zarówno z wetką prowadzącą, jak i kardiolożką

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro sty 08, 2025 15:56 Re: Pytanie o ciśnieniomierz

Kiedyś, jeden raz, udało mi się umówić przyjazd kogoś z przychodni wet z ciśnieniomierzem do mnie do domu. Pomiar u Kitki (*) odbył się spokojnie, na klęczkach na dywanie. ;)
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Śro sty 08, 2025 16:21 Re: Pytanie o ciśnieniomierz

Tak, pytałem się czy wizyty domowe są możliwe, no ale niestety nie.

izka53 pisze:Moja kotka (*) miała przy nadczynności tarczycy bardzo wysokie ciśnienie, sięgające 230.

Hmm, to może trochę pocieszające i "mój" weterynarz się myli. Bo też wyczytałem, że nadczynność tarczycy podwyższa ciśnienie (a obecnie jesteśmy przy dawce 4mg tiamazolu na dobę, czyli już nie mało, przez pierwsze 3 lata było 2mg, ale ostatni rok coś się sypie z tarczycą i 3 razy była już dawka podnoszona) tyle, że od weterynarza usłyszałem, że tak wysokie ciśnienie to niemożliwe aby nadczynność i stres dawały i uparcie twierdzi, że jest ono pierwotne. Dlatego właśnie chcę wykluczyć chociaż stres związany z wizytą, a jak wspomniałem, jest to bardzo strachliwe stworzenie, więc liczę, że badając ciśnienie na jej terenie, będzie zauważalnie niższe.

jury

Od: Czw sty 02, 2025 14:34

Post » Śro sty 08, 2025 16:38 Re: Pytanie o ciśnieniomierz

ja się nauczylam mierzyć, zarowno na ogonie, jak i na łapce, kupić swojego nie zdążylam...

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54